![]() |
|
MAPY Mapa V4 - Grupa Wyszehradzka 2048x2048 - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: MAPY Mapa V4 - Grupa Wyszehradzka 2048x2048 (/showthread.php?tid=2113) Strony:
1
2
|
RE: [Mapa] Grupa Wyszehradzka 2048x2048 - pAter - 20-09-2019 (18-09-2019, 16:55)yazalo napisał(a):(16-09-2018, 23:59)pAter napisał(a): Nadal jest to wersja alpha - póki co, mapa ma być w ogóle grywalna. W tym roku nie planuję żadnych poprawek, ponieważ nie mam czasu na OpenTTD. Ale w przyszłym na pewno zrobię nową wersję zarówno mapy V4, jak i mapy Polski. Na V4 na pewno chciałbym dokonać zmian kosmetycznych (rzeki, jeziora, granice państw oraz miasta, skoro jest taka potrzeba). Nie wiem czy będę rozmieszczał przemysł "na sztywno". W prawdzie na mapie Polski się to sprawdziło, ale po dłuższym czasie widać u graczy schematyczną i nudną grę (a tworząc mapę patrzę bardziej pod kątem multi niż singla). Inna sprawa, że odwzorowywanie rzeczywistego przemysłu pochłania mnóstwo czasu. Już na mapie Polski była to masa godzin spędzonych na wyszukiwaniu odpowiednich informacji, a następnie odpowiednie umieszczanie ich na mapie - to co będzie na V4, gdzie mamy o wiele większy obszar? Samo postawienie rzeczywistych przedsiębiorstw to również nie jest koniec, bo istotny jest jako taki balans mapy - trzeba będzie grać w różnych obszarach mapy, by wyszukiwać czy któregoś przedsiębiorstwa nie brakuje lub jest ich za dużo. To jest zadanie na miesiące pracy i sam nie chcę się tego podejmować. RE: [Mapa] Grupa Wyszehradzka 2048x2048 - yazalo - 22-09-2019 Mogę coś zrobić, kiedy potrzebna będzie pomoc. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej kwestii, ale z miastami czy czymś powinienem sobie poradzić. A czy można nanieść tylko główne ośrodki (kopalnie na Śląsku, jakieś łowiska, porty w miejscu większych portów, i usunąć ewentualną platformę z Mazur, która ostatnio mi tam wskoczyła) a resztę rozmieścić losowo? Chyba, że faktycznie pomysł ze stałym rozmieszczeniem nie będzie się sprawdzał, ja tak tylko teoretycznie. Oczywiście poczekam, cieszy mnie że te mapy nie są w ogóle porzucone RE: Mapa V4 - Grupa Wyszehradzka 2048x2048 - FrontierPharmacist - 23-09-2019 Gdybyś pracował nad nową wersja, proszę o rozważenie uwag z mojego wątku o serwerze wyszechradzkim ![]() 1. Dodać informację (np w formie tekstu wiszącego przy Helu), że przy korzystaniu statków należy korzystać z boi. Niestety, często się zdarza, że gracze ich nie używają, używają za mało albo nie uwzględniają w rozkładzie w drodze powrotnej, przez co gra bardzo zwalnia 2. Przyspieszyć samoloty. W dokumentacji dodatku jest informacja, że przy większej prędkości wzrosną też koszty utrzymania, więc nie sądzę aby samoloty stały się przez to żyłą złota. Szczerze mówiąc nie wiem, skąd wzięło się przekonanie, że samoloty są jakoś nadzwyczajnie dochodowe i trzeba je dobijać BaseCostem. Być może tak było w przypadku oryginalnych samolotów OTTD ale w stosowany w scenariuszu dodatek sam z siebie już je ogranicza (wysokie koszty zakupu i utrzymania, limity zasięgu, konieczność budowy lotnisk daleko od miast...). 3. Obniżyć ceny budowy i utrzymania lotnisk. Samoloty same z siebie rzadko kiedy zarabiają, a dokładając kosmiczny koszt lotnisk wychodzi, że w ogóle nie warto się nimi zajmować, a chyba nie o to chodzi. Obniżenie kosztów pozwoliłoby chociaż sprawnie zaopatrywać platformy helikopterami, co byłoby ciekawsze niż puszczanie dziesiątków łódek, które przy niewłaściwym użyciu spowalniają grę. Przy obecnych ustawieniach, koszt utrzymania jednej bazy helikopterów to ok 700 tyś rocznie, bez porównania więcej niż stacji kolejowej czy portu... EDIT: 4. Proponuję również wyłączyć recesję. Bardziej ona wkurza, niż stwarza wyzwanie, a szkodzi głównie świeżo założonym firmom oraz tym graczom, którzy bawią się w dostarczanie zaopatrzenia (mniej zaopatrzenia = produkcja w dół = jeszcze mniej zaopatrzenia = produkcja jeszcze bardziej w dół itp.). Najmniej szkodzi to firmom, które po prostu wożą pasażerów z jednego końca mamy na drugi, a chyba sam Pater wspominał, że fajnie byłoby gdyby scenariusz promował przewozy towarów RE: Mapa V4 - Grupa Wyszehradzka 2048x2048 - pAter - 25-12-2019 Spóźniony prezent pod choinkę. Przy tej aktualizacji ogrom pracy wykonał LaChupacabra, który poświęcił mnóstwo godzin nie tylko na poprawianie terenu, rzek, ale i na dobranie odpowiednich ustawień dla lepszej i ciekawszej rozgrywki. Z racji ilości wykonanej pracy dopisuję go jako współautora mapy. -> Grupa Wyszehradzka [2048x2048] v0.3.1 (wymagana minimalna wersja gry: 1.10.0-beta1) PS. W wolnym czasie dopiszę changelog. Edycja: szybka poprawka w ustawieniach NewGRF (podmieniłem wyżej link na wersję 0.3.1). RE: Mapa V4 - Grupa Wyszehradzka 2048x2048 - niemiec - 29-12-2019 Mapa wrzucona na serwer. RE: Mapa V4 - Grupa Wyszehradzka 2048x2048 - pAter - 04-01-2020 (29-12-2019, 18:31)niemiec napisał(a): Mapa wrzucona na serwer. Od kilku dni działa randomowa. |