(18-09-2019, 16:55)yazalo napisał(a):(16-09-2018, 23:59)pAter napisał(a): Nadal jest to wersja alpha - póki co, mapa ma być w ogóle grywalna.
Czy są jeszcze jakieś plany związane z tą mapą? Na przykład rozmieszczenie przemysłu, usunięcie/rozszerzenie miast z zerową populacją...?
W tym roku nie planuję żadnych poprawek, ponieważ nie mam czasu na OpenTTD. Ale w przyszłym na pewno zrobię nową wersję zarówno mapy V4, jak i mapy Polski.
Na V4 na pewno chciałbym dokonać zmian kosmetycznych (rzeki, jeziora, granice państw oraz miasta, skoro jest taka potrzeba). Nie wiem czy będę rozmieszczał przemysł "na sztywno". W prawdzie na mapie Polski się to sprawdziło, ale po dłuższym czasie widać u graczy schematyczną i nudną grę (a tworząc mapę patrzę bardziej pod kątem multi niż singla).
Inna sprawa, że odwzorowywanie rzeczywistego przemysłu pochłania mnóstwo czasu. Już na mapie Polski była to masa godzin spędzonych na wyszukiwaniu odpowiednich informacji, a następnie odpowiednie umieszczanie ich na mapie - to co będzie na V4, gdzie mamy o wiele większy obszar? Samo postawienie rzeczywistych przedsiębiorstw to również nie jest koniec, bo istotny jest jako taki balans mapy - trzeba będzie grać w różnych obszarach mapy, by wyszukiwać czy któregoś przedsiębiorstwa nie brakuje lub jest ich za dużo. To jest zadanie na miesiące pracy i sam nie chcę się tego podejmować.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)