![]() |
|
INNE Projekt polskie budynki - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: INNE Projekt polskie budynki (/showthread.php?tid=838) |
RE: Projekt polskie budynki - McZapkie - 13-01-2017 Np. ten TESCO. Aczkolwiek możliwe, że po prostu opettdev nie był dawno zaktualizowany. Dobrze byłoby wiedzieć, czego brakuje, bo nie wiem czy domalowywać śnieg itp czy nie trzeba. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 13-01-2017 (13-01-2017, 17:36)McZapkie napisał(a): Np. ten TESCO. Generalnie, jak programowałem jakiś budynek, to od razu dodawałem mu śnieg. TESCO jeszcze nie ma, więc możesz dorobić do niego śnieg. Tylko proszę w postaci osobnej warstwy pod GIMPem. RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 08-03-2017 Witam. Mam takie pytania - czy coś się dzieje w stronę wydania tego setu? Czy czegoś jeszcze brakuje jeśli o grafiki chodzi? Jeśli tak to co jest niezbędne? I czego brakuje prócz grafik? Bo zauważyłem że coś tu się rusza na kilka dni a później nic się nie dzieje miesiącami więc zastanawiam się nad przyszłością tego projektu właśnie. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 09-03-2017 (08-03-2017, 22:10)Sojita napisał(a): I czego brakuje prócz grafik? Czasu, żeby się chociaż w d... podrapać.
RE: Projekt polskie budynki - Sojita - 18-12-2017 Zaglądam tu po kilku miesiącach a tutaj od Marca nic nie ruszone? ![]() Rozumiem że ten set to nie rurka z kremem do zrobienia ale uważam że jest bardzo porządany dlatego niecierpliwie czekam na jakąkolwiek wersję ^^; Myślę tu że można się pozbyć części bloków - będzie monotonniej ale przez to realistyczniej. Powiedzmy że te średnie bloki i duże które występują w wielu wariantach ograniczymy do dwóch - średnie wszystkie w jednym rzucie powiedzmy / oraz wysokie wszystkie w rzucie \ będą tak tworzyć spójniejsze osiedla i łatwiej rozpoznamy w gąszczu budynków "gdzie jest więcej ludzi". RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 11-07-2018 Po hmmm... roku przerwy oprogramowałem wreszcie dwa bydynki od pAter'a - katedrę z Radomia oraz Zamek królewski. Przerobiłem tez trochę starówkę; duże budynki podzieliłem na wąskie kamieniczki i przemalowałem je na różne kolory. Dorobiłem im też rózne zwieńczenia, okienka mansardowe i kominy. Zamek: ![]() Katedra: ![]() Starówka: ![]() Niestety, obrazki nie chcą się wyświetlać...
RE: Projekt polskie budynki - FrontierPharmacist - 13-07-2018 Wygląda pięknie ![]() Kiedy można się spodziewać nowej wersji na bananach?
RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 18-07-2018 Powolutku do przodu. W te tropikalne dni miło się rysuje śnieg... Cała starówka została o niego wzbogacona:
RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 20-07-2018 Buduje się katedra w Łowiczu...
RE: Projekt polskie budynki - pAter - 25-07-2018 Wracając jeszcze do czerwonego koloru dachów budynków, których nie można usuwać - a może lepiej byłoby zrobić czerwone podłoża budynków (niewidoczne normalnie, ale widoczne przy włączonej opcji przezroczystych budynków)? Oczywiście koncepcja czerwonych dachów na rynkach też jest w porządku, bo od razu wizualnie widać centrum miasta, ale np. nie wszystkie ratusze takie będą miały
RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 25-07-2018 (25-07-2018, 00:19)pAter napisał(a): Wracając jeszcze do czerwonego koloru dachów budynków, których nie można usuwać - a może lepiej byłoby zrobić czerwone podłoża budynków (niewidoczne normalnie, ale widoczne przy włączonej opcji przezroczystych budynków)?Też już o tym myślałem. Szczególnie, że czerwonych dachów nie widać spod śniegu, a budynków niewyburzalnych jest więcej (ratusze, katedry). Nawet na próbę zrobiłem już takie coś, ale usunąłem, bo wygląda trochę dziwnie. Może w następnej wersji roboczej przywrócę, to zobaczycie i ocenicie. RE: Projekt polskie budynki - pAter - 25-07-2018 (25-07-2018, 09:06)TadeuszD napisał(a):(25-07-2018, 00:19)pAter napisał(a): Wracając jeszcze do czerwonego koloru dachów budynków, których nie można usuwać - a może lepiej byłoby zrobić czerwone podłoża budynków (niewidoczne normalnie, ale widoczne przy włączonej opcji przezroczystych budynków)?Też już o tym myślałem. Szczególnie, że czerwonych dachów nie widać spod śniegu, a budynków niewyburzalnych jest więcej (ratusze, katedry). To też nie muszą być takie pełne czerwone obszary - może jakaś kratka, krzyżyki, skośne linie, albo same obwódki. Powinny też być widoczne spod pola dynamitu. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 25-07-2018 A może takie symbole, jak na starych mapach turystycznych? Np.: "H" - hotel. "ikona zamku" - zabytek (zakaz burzenia), "ikona maski" - teatr, "krzyżyk" - kościół, itp. Wtedy możnaby ukazać inne funkcje budynków. Przykładowo hotele chciałbym zabezpieczyć przed samodzielnym znikaniem, jeśli byłyby obsługiwane przez jakąś stację/przystanek. RE: Projekt polskie budynki - pAter - 25-07-2018 Świetny pomysł. Roboczo coś takiego narysowałem: RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 25-07-2018 Zrobiłbym raczej jak w TTRS, czyli bez rzutowania na podłoże. Będzie prościej. Pozostaje tylko kwestia, jak ukazać, że coś jest jednocześnie kościołem i nie da się go wyburzyć? Może kolorami symboli, np. czerwony - zakaz burzenia, biały - brak ograniczeń, niebieski - nie znika, gdy obsługiwany przez stację/przystanek. Wcześniej rozmawialiśmy tez o budynkach, które będą generowały zasoby (np. pocztę) tylko wtedy, gdy dostaną inne surowce (np. biurowce w centrach miast). Też można by je oznaczyć jakoś specjalnie, np. ikoną kopertki. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 25-07-2018 Wyszło mi coś takiego:
RE: Projekt polskie budynki - kabexxx - 27-07-2018 Ale wersja z rzutowaniem jest taka piękna! Naprawdę, super wygląda. RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 31-07-2018 Tym razem uruchomiłem dwa prototypy drapaczy chmur. "Cosmopolitan", Twarda 4, Warszawa: ![]() oraz "Warsaw Spire", Pl. Europejski 1, Warszawa (update): ![]() Obłości "Warsaw Spire" wymagają jeszcze dużo pracy, ale mam nadzieję, że efekt końcowy będzie tego wart... RE: Projekt polskie budynki - DzikiJeż - 03-08-2018 (31-07-2018, 23:01)Tadeusz napisał(a): ...oraz "Warsaw Spire", Pl. Europejski 1, Warszawa (update): Powiedz, że przy Warsaw Spire będzie coś fajnie mrygało na wzór napisów które są tam wyświetlane
RE: Projekt polskie budynki - TadeuszD - 03-08-2018 (03-08-2018, 10:40)DzikiJeż napisał(a): Powiedz, że przy Warsaw Spire będzie coś fajnie mrygało... Myślę nad tym. Problem w tym, że nawet prosty napis "Witamy!" wymaga narysowania kilkudziesięciu klatek animacji... Wieżowiec w miejscu napisu ma 31px, sam napis będzie miał ok 35px. To oznacza ~66 klatek, aby cały napis przesunął się od początku do końca po ścianie budynku... Nawet gdyby zmniejszyć płynność i przesuwać napis co 2px, to i tak wymagane są 33 klatki animacji.
|