OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Polish PKP Set v2.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Polish PKP Set v2.0 (/showthread.php?tid=953)

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 16-09-2015

Hmm czyli wychodzi na to, że tylko ja gram na 10x spowolnieniu czasu, bo nie lubię jak pociąg robi jeden pełny kurs raz na dwa lata.

RE: Polish PKP Set v2.0 - DzikiJeż - 16-09-2015

A jak spowolnić czas?

A co do kolei, to mam takie pytanie. Czy od czegoś zależy to jaka lokomotywa jest wypuszczana na trasę?

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 17-09-2015

Przeważnie od rodzaju pociągu, czy jest to TLK, IC czy też EIC. Tak to wygląda w teorii. W praktyce... Czasem na TLK jeżdżą Husarze albo Vectrony.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 17-09-2015

(16-09-2015, 23:15)DzikiJeż napisał(a): A jak spowolnić czas?

A co do kolei, to mam takie pytanie. Czy od czegoś zależy to jaka lokomotywa jest wypuszczana na trasę?

OTTD Spring 2013 Patchpack v2.1.143 Full U mnie większość składów pasażerskich ma EU07.

Co sądzicie o takim przodzie? [Obrazek: 487ED250_skos.png] Starałem się zachować proporcje z rzutu bocznego.

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 17-09-2015

Coś jest nie tak z tym przodem, dziwnie płaski wyszedł. Pendolino ETR 610 jest już w Szwajcarskim Secie, poniżej masz screena. Moim zdaniem jest tam bardzo ładnie narysowane, mimo odrobinkę innej skali - tam Pendolino ma długość 4,4.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 17-09-2015

Mi osobiście bardziej podoba się rysunek Waltera. Ten 'nos' jest taki płaski, trochę jak u kaczki.
Ewentualnie sam czubek mógłby być trochę bardziej spiczasty:
http://www.spidersweb.pl/wp-content/uploads/2014/05/pociag-pendolino.jpg

RE: Polish PKP Set v2.0 - Walter Novotny - 17-09-2015

(17-09-2015, 21:28)TadeuszD napisał(a): Mi osobiście bardziej podoba się rysunek Waltera. Ten 'nos' jest taki płaski, trochę jak u kaczki.
Ewentualnie sam czubek mógłby być trochę bardziej spiczasty:
http://www.spidersweb.pl/wp-content/uploads/2014/05/pociag-pendolino.jpg

Hmm czy z tajkonowego rzutu widać ten szary pług w dziobaku?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 18-09-2015

(17-09-2015, 21:41)Walter Novotny napisał(a): czy z tajkonowego rzutu widać ten szary pług w dziobaku?

Wg mnie większość tego pługu chowa się pod nosem.

Wczoraj uruchomiłem z powodzeniem pierwszy testowy restauracyjny. Działa jak powinien, tzn. sam nie przynosi żadnego przychodu, ale poprawia przychód z pozostałych wagonów pasażerskich w składzie. Oczywiście na trasach rzędu 200 kratek lub krótszych zamiana jednego wagonu w składzie z osobowego na restauracyjny pomniejsza jego ogólny przychód. Dopiero na dużych dystansach jest widoczna różnica na korzyść składu z WARSem, ale w sumie chyba o to chodzi... Wink
Wpadł mi też do głowy jeszcze jeden pomysł, żeby wprowadzić też bonus od bagażowego. Tzn. żeby bagażowy oprócz wożenia towarów też poprawiał 'komfort' podróży w wagonach osobowych w składzie - w końcu dzięki bagażowemu nie trzeba cisnąć się z walizkami w przedziałach. Działałoby to podobnie jak z restauracyjnym, ale nieco słabiej. Bonusy bagażowego i restauracyjnego mogłyby się 'sumować'.

No i na koniec mały jubileusz... Kompilator zaraportował mi wczoraj wieczorem 5001 sprite'ów obecnych w PKP Secie. Smile
5000 spite'ów oznacza 5000 unikalnych obrazków, przedstawiających każdy pojazd w każdej z możliwych pozycji, z różnymi ładunkami i w różnych stopniach załadunku. Praktycznie każdy z tych obrazków trzeba było wydziergać ręcznie, bo każdy jest nieco inny.
Ta liczba świetnie obrazuje ilość pracy włożonej w stworzenie tego setu. Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 25-09-2015

@TadeuszD, dlaczego się nie chwalisz, że wrzuciłeś 2.0.12 na openttdcoop? Big Grin

EDIT: Dlaczego Dwxz ma Vmax=160 km/h? Z tego co pamiętam, jego prędkość maksymalna wynosiła tylko 120 km/h. Błąd w prędkości maksymalnej jest też w drugim wagonie, BDwxzd - w secie Vmax=140 km/h, naprawdę jest 160 km/h.

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 25-09-2015

(25-09-2015, 15:34)101ksl napisał(a): @TadeuszD, dlaczego się nie chwalisz, że wrzuciłeś 2.0.12 na openttdcoop? Big Grin

Bo nie wyszedł jeszcze z fazy testów wewnętrznych. Wink

(25-09-2015, 15:34)101ksl napisał(a): Dlaczego Dwxz ma Vmax=160 km/h? Z tego co pamiętam, jego prędkość maksymalna wynosiła tylko 120 km/h. Błąd w prędkości maksymalnej jest też w drugim wagonie, BDwxzd - w secie Vmax=140 km/h, naprawdę jest 160 km/h.

Wydaje mi się, że wszystkie wagony bazujące na konstrukcji 111A/112A były pierwotnie dostosowane do 160km/h. W latach 70-tych wagony 209C jeździły w składzie EX "Odra" z EP05. Poza tym, ta prędkość pasuje mi do celu, w którym ten wagon został dodany do setu. Wink
Natomiast 609A został celowo 'zdegradowany' do 140km/h w celu podkreślenia jego podmiejskiego charakteru (prędkość analogiczna do 120A)

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 25-09-2015

Ok, sugerowałem się tym, co znalazłem na bautzen.cal.pl, przepraszam.

Czy mogę (po skończeniu Bautzena 89) narysować 110A (kuszetkę)? Chodzi o tę wersję.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Rysh - 26-09-2015

(25-09-2015, 23:28)101ksl napisał(a): Ok, sugerowałem się tym, co znalazłem na bautzen.cal.pl, przepraszam.

Czy mogę (po skończeniu Bautzena 89) narysować 110A (kuszetkę)? Chodzi o tę wersję.
Chyba nie ma co pytać, a najlepiej zrobić listę co zostało do narysowania i po prostu powoli rysować Smile

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 26-09-2015

(25-09-2015, 23:28)101ksl napisał(a): Czy mogę (po skończeniu Bautzena 89) narysować 110A (kuszetkę)?

Podstawowe pytanie - jaką funkcję w OTTD miałaby ona spełniać? Smiley33
Wg mnie teraz dla równowagi należy dodać parę wagonów towarowych. Brakuje m.in. cysterny pośredniej między Rh i Zaes. Z chłodniami też jest cienko...

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 26-09-2015

@TadeuszD, jeżeli znalazłbyś trochę wolnego czasu, to może byś napisał, jak Ty widzisz listę brakującego taboru? W końcu to Ty masz tu decydujący głos, a ja jestem, że tak powiem, napalony na rysowanie Wink

110A po prostu mógłby podmieniać w którymś roku starego WARSa, potem pojawiłby się jakiś sypialny z Vmax=200 km/h, żeby móc puszczać składy EC z restauracyjnym i sypialnym bez zmniejszania prędkości.

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 26-09-2015

Bez sensu żeby podmieniać sypialnego WARSa, zwłaszcza że WARS ma własne ogrzewanie (dzieki czemu w klimacie zimowym można mieć dłuższe pociągi) a kuszetka nie.

Kuszetka owszem by się przydała ale równolegle do sypialnego - miała by pojemność i komfort pośrodku między sypialnym a 1szą klasą, ale zwiększony czas wyładunku (podobnie sypialny powinien dłużej się wyładowywać).

RE: Polish PKP Set v2.0 - 101ksl - 26-09-2015

A nowsze sypialne?

RE: Polish PKP Set v2.0 - TadeuszD - 01-10-2015

(26-09-2015, 15:28)McZapkie napisał(a): Kuszetka [...] miała by pojemność i komfort pośrodku między sypialnym a 1szą klasą, ale zwiększony czas wyładunku (podobnie sypialny powinien dłużej się wyładowywać).

Kuszetka 110A ma teoretycznie dokładnie taką samą pojemność jak 1 klasa - 54 miejsca leżące, więc jej 'komfort' powinien być taki sam jak dla 1 klasy.
Natomiast robienie na siłę czegoś pomiędzy 1 kl. a sypialnym niewiele już wniesie do setu, bo taki wagon bedzie opłacalny tylko w dość wąskim zakresie odległości/czasu podróży. W warunkach gry, bez specjalnych wyliczeń lub eksperymentów trudno będzie nawet określić, gdzie/kiedy ten zakres by wypadał... Wink

RE: Polish PKP Set v2.0 - McZapkie - 01-10-2015

(01-10-2015, 20:05)TadeuszD napisał(a): Kuszetka 110A ma teoretycznie dokładnie taką samą pojemność jak 1 klasa - 54 miejsca leżące, więc jej 'komfort' powinien być taki sam jak dla 1 klasy.
No fakt, pojemność ta sama, ale komfort powinien być większy - za to szybkość ładowania mniejsza (sprawdzanie biletów przy wejściu itp).
Idealnie byłoby gdyby szybkość ładowania była tak dobrana, że czas wymiany pasażerów był porównywalny z 2 klasą.
Obecnie 1 klasa szybciej wymienia pasażerów niż 2.

RE: Polish PKP Set v2.0 - Lw25 - 02-10-2015

Tak sobie pomyślałem grając, jakby się sprawdziły 111Arow jako refit 111A? O odrobinie większej premi za przejazd.
Swoją drogą, PKP IC chyba nie chce ułatwić Tadeuszowi skończenia setu, bo planuje kolejny typ wagonu, wagon combi. :p Byłoby to coś podobnego do czeskich Bbdgmee236.

Ech, chyba chwilę mnie tutaj nie było... niestety, stary sprzęt nie rozpieszcza.

RE: Polish PKP Set v2.0 - FrontierPharmacist - 02-10-2015

To może jeszcze wagon z placem zabaw dla dzieci? :-) https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.wpodrozy.eu/aktualnosci/210/Nad-morze-z-placem-zabaw.html&ved=0CEMQFjAKahUKEwigoeKEs6PIAhVCvXIKHSLMCuc&usg=AFQjCNG6Vlq4HoH16F6TGzW-3M3_U3Jsng&sig2=0oSGeLdmKMUYqcUnhMa8xA

Jak się bawić to się bawić :-)