KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Hmm czyli wychodzi na to, że tylko ja gram na 10x spowolnieniu czasu, bo nie lubię jak pociąg robi jeden pełny kurs raz na dwa lata.
A jak spowolnić czas?

A co do kolei, to mam takie pytanie. Czy od czegoś zależy to jaka lokomotywa jest wypuszczana na trasę?
Przeważnie od rodzaju pociągu, czy jest to TLK, IC czy też EIC. Tak to wygląda w teorii. W praktyce... Czasem na TLK jeżdżą Husarze albo Vectrony.
(16-09-2015, 23:15)DzikiJeż napisał(a): A jak spowolnić czas?

A co do kolei, to mam takie pytanie. Czy od czegoś zależy to jaka lokomotywa jest wypuszczana na trasę?

OTTD Spring 2013 Patchpack v2.1.143 Full U mnie większość składów pasażerskich ma EU07.

Co sądzicie o takim przodzie? [Obrazek: 487ED250_skos.png] Starałem się zachować proporcje z rzutu bocznego.
Coś jest nie tak z tym przodem, dziwnie płaski wyszedł. Pendolino ETR 610 jest już w Szwajcarskim Secie, poniżej masz screena. Moim zdaniem jest tam bardzo ładnie narysowane, mimo odrobinkę innej skali - tam Pendolino ma długość 4,4.

Załączone pliki Miniatury

Mi osobiście bardziej podoba się rysunek Waltera. Ten 'nos' jest taki płaski, trochę jak u kaczki.
Ewentualnie sam czubek mógłby być trochę bardziej spiczasty:
http://www.spidersweb.pl/wp-content/uplo...dolino.jpg
(17-09-2015, 21:28)TadeuszD napisał(a): Mi osobiście bardziej podoba się rysunek Waltera. Ten 'nos' jest taki płaski, trochę jak u kaczki.
Ewentualnie sam czubek mógłby być trochę bardziej spiczasty:
http://www.spidersweb.pl/wp-content/uplo...dolino.jpg

Hmm czy z tajkonowego rzutu widać ten szary pług w dziobaku?
(17-09-2015, 21:41)Walter Novotny napisał(a): czy z tajkonowego rzutu widać ten szary pług w dziobaku?

Wg mnie większość tego pługu chowa się pod nosem.

Wczoraj uruchomiłem z powodzeniem pierwszy testowy restauracyjny. Działa jak powinien, tzn. sam nie przynosi żadnego przychodu, ale poprawia przychód z pozostałych wagonów pasażerskich w składzie. Oczywiście na trasach rzędu 200 kratek lub krótszych zamiana jednego wagonu w składzie z osobowego na restauracyjny pomniejsza jego ogólny przychód. Dopiero na dużych dystansach jest widoczna różnica na korzyść składu z WARSem, ale w sumie chyba o to chodzi... Wink
Wpadł mi też do głowy jeszcze jeden pomysł, żeby wprowadzić też bonus od bagażowego. Tzn. żeby bagażowy oprócz wożenia towarów też poprawiał 'komfort' podróży w wagonach osobowych w składzie - w końcu dzięki bagażowemu nie trzeba cisnąć się z walizkami w przedziałach. Działałoby to podobnie jak z restauracyjnym, ale nieco słabiej. Bonusy bagażowego i restauracyjnego mogłyby się 'sumować'.

No i na koniec mały jubileusz... Kompilator zaraportował mi wczoraj wieczorem 5001 sprite'ów obecnych w PKP Secie. Smile
5000 spite'ów oznacza 5000 unikalnych obrazków, przedstawiających każdy pojazd w każdej z możliwych pozycji, z różnymi ładunkami i w różnych stopniach załadunku. Praktycznie każdy z tych obrazków trzeba było wydziergać ręcznie, bo każdy jest nieco inny.
Ta liczba świetnie obrazuje ilość pracy włożonej w stworzenie tego setu. Smile
@TadeuszD, dlaczego się nie chwalisz, że wrzuciłeś 2.0.12 na openttdcoop? Big Grin

EDIT: Dlaczego Dwxz ma Vmax=160 km/h? Z tego co pamiętam, jego prędkość maksymalna wynosiła tylko 120 km/h. Błąd w prędkości maksymalnej jest też w drugim wagonie, BDwxzd - w secie Vmax=140 km/h, naprawdę jest 160 km/h.
(25-09-2015, 15:34)101ksl napisał(a): @TadeuszD, dlaczego się nie chwalisz, że wrzuciłeś 2.0.12 na openttdcoop? Big Grin

Bo nie wyszedł jeszcze z fazy testów wewnętrznych. Wink

(25-09-2015, 15:34)101ksl napisał(a): Dlaczego Dwxz ma Vmax=160 km/h? Z tego co pamiętam, jego prędkość maksymalna wynosiła tylko 120 km/h. Błąd w prędkości maksymalnej jest też w drugim wagonie, BDwxzd - w secie Vmax=140 km/h, naprawdę jest 160 km/h.

Wydaje mi się, że wszystkie wagony bazujące na konstrukcji 111A/112A były pierwotnie dostosowane do 160km/h. W latach 70-tych wagony 209C jeździły w składzie EX "Odra" z EP05. Poza tym, ta prędkość pasuje mi do celu, w którym ten wagon został dodany do setu. Wink
Natomiast 609A został celowo 'zdegradowany' do 140km/h w celu podkreślenia jego podmiejskiego charakteru (prędkość analogiczna do 120A)
Ok, sugerowałem się tym, co znalazłem na bautzen.cal.pl, przepraszam.

Czy mogę (po skończeniu Bautzena 89) narysować 110A (kuszetkę)? Chodzi o tę wersję.
(25-09-2015, 23:28)101ksl napisał(a): Ok, sugerowałem się tym, co znalazłem na bautzen.cal.pl, przepraszam.

Czy mogę (po skończeniu Bautzena 89) narysować 110A (kuszetkę)? Chodzi o tę wersję.
Chyba nie ma co pytać, a najlepiej zrobić listę co zostało do narysowania i po prostu powoli rysować Smile
(25-09-2015, 23:28)101ksl napisał(a): Czy mogę (po skończeniu Bautzena 89) narysować 110A (kuszetkę)?

Podstawowe pytanie - jaką funkcję w OTTD miałaby ona spełniać? Smiley33
Wg mnie teraz dla równowagi należy dodać parę wagonów towarowych. Brakuje m.in. cysterny pośredniej między Rh i Zaes. Z chłodniami też jest cienko...
@TadeuszD, jeżeli znalazłbyś trochę wolnego czasu, to może byś napisał, jak Ty widzisz listę brakującego taboru? W końcu to Ty masz tu decydujący głos, a ja jestem, że tak powiem, napalony na rysowanie Wink

110A po prostu mógłby podmieniać w którymś roku starego WARSa, potem pojawiłby się jakiś sypialny z Vmax=200 km/h, żeby móc puszczać składy EC z restauracyjnym i sypialnym bez zmniejszania prędkości.
Bez sensu żeby podmieniać sypialnego WARSa, zwłaszcza że WARS ma własne ogrzewanie (dzieki czemu w klimacie zimowym można mieć dłuższe pociągi) a kuszetka nie.

Kuszetka owszem by się przydała ale równolegle do sypialnego - miała by pojemność i komfort pośrodku między sypialnym a 1szą klasą, ale zwiększony czas wyładunku (podobnie sypialny powinien dłużej się wyładowywać).
A nowsze sypialne?
(26-09-2015, 15:28)McZapkie napisał(a): Kuszetka [...] miała by pojemność i komfort pośrodku między sypialnym a 1szą klasą, ale zwiększony czas wyładunku (podobnie sypialny powinien dłużej się wyładowywać).

Kuszetka 110A ma teoretycznie dokładnie taką samą pojemność jak 1 klasa - 54 miejsca leżące, więc jej 'komfort' powinien być taki sam jak dla 1 klasy.
Natomiast robienie na siłę czegoś pomiędzy 1 kl. a sypialnym niewiele już wniesie do setu, bo taki wagon bedzie opłacalny tylko w dość wąskim zakresie odległości/czasu podróży. W warunkach gry, bez specjalnych wyliczeń lub eksperymentów trudno będzie nawet określić, gdzie/kiedy ten zakres by wypadał... Wink
(01-10-2015, 20:05)TadeuszD napisał(a): Kuszetka 110A ma teoretycznie dokładnie taką samą pojemność jak 1 klasa - 54 miejsca leżące, więc jej 'komfort' powinien być taki sam jak dla 1 klasy.
No fakt, pojemność ta sama, ale komfort powinien być większy - za to szybkość ładowania mniejsza (sprawdzanie biletów przy wejściu itp).
Idealnie byłoby gdyby szybkość ładowania była tak dobrana, że czas wymiany pasażerów był porównywalny z 2 klasą.
Obecnie 1 klasa szybciej wymienia pasażerów niż 2.
Tak sobie pomyślałem grając, jakby się sprawdziły 111Arow jako refit 111A? O odrobinie większej premi za przejazd.
Swoją drogą, PKP IC chyba nie chce ułatwić Tadeuszowi skończenia setu, bo planuje kolejny typ wagonu, wagon combi. :p Byłoby to coś podobnego do czeskich Bbdgmee236.

Ech, chyba chwilę mnie tutaj nie było... niestety, stary sprzęt nie rozpieszcza.
To może jeszcze wagon z placem zabaw dla dzieci? :-) https://www.google.pl/url?sa=t&source=we...qcUnhMa8xA

Jak się bawić to się bawić :-)

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord