OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? (/showthread.php?tid=918)

Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 25-09-2011

Mogłoby się wydawać, że idę na łatwiznę prosząc od podpowiedź. Jednakże chciałbym, żebyście zrozumieli, że w przypadku OTTD i pierwszego zderzenia z tym wszystkim człowiek może nabawić się bólu głowy i zniechęcenia Sad

Przejrzałem to forum, poczytałem o tym i o owym. Rzuciłem się na mapę Polski i chciałem pograć. Niestety denerwuje mnie fakt, że na początku gry znikają w tempie ekspresowym fabryki i inne duperele, co nie pozwala mi się jakoś sensownie rozbudowywać. Zaplanuję sobie jakąś nitkę transportową a tu pierdut fabryka mi znika Sad

Pomyślałem sobie, że zagram coś innego i...

...to może później sobie coś wymyślę. Oczywiście będzie to kwestia błądzenia po omacku. Kiedyś jak grałem w TTD, to życie było proste. Świnia, wanna, prąd BZZZZZ Wink))) Ale w sumie było monotonnie. W mapie polski mi się podobało to, że są nowe fabryki, że trzeba dowozić np stal i drewno do jakiejś fabryki a do innej co innego. Wiecie o co mi chodzi.

Gracie już dłużej ode mnie, a niektórzy wręcz tym żyją to pomóżcie w wyborze mapy i dodatków. Chciałbym, żeby mapa była największa i żeby było urozmaicenie fabryk względem potrzeby w dostarczaniu towarów. Shy

PS. Świnia, wanna to oczywiście kabaret KMN- Drzwi Wink

RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - niemiec - 25-09-2011

Zależy co lubisz. Jeżeli chcialbyś bardziej skomplikowany łańcuch towarów, polecam Ci FIRS'a. Set dodaje wiele różnych przedsiębiorstw i towarów to przewożenia. Można budować ciekawe węzły. Dla mnie najlepszym sposobem na monotonność jest gra przez sieć. Na naszych serwerach zawsze inna mapa i ten ludzki czynnik. AI tego nie zastąpi. Do FIRS'a dodatkowo będziesz musiał ściągnąć NARS'a, czyli amerykański tabor kolejowy i eGVRTS (nigdy nie potrafię zapamiętać nazwy) - samochodziki, aby móc wszystko przewozić.

RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 25-09-2011

Na multi to jeszcze za wcześnie dla mnie. Jak będę sobie radził z najlepszymi AI na SP to wtedy pomyślę o multi. Ja muszę jeszcze popracować nad rozwiązaniami technicznymi takimi między innymi jak unikanie budowy po skosie bez potrzeby. Odnośnie FIRS'a sprawdzę sobie, dzięki Smile
Nie mogłem wyedytować posta Sad

Dobrałem sobie takie dodatki:

eGRVTS v1.0
FISH 0.9.2
HEQS 1.2.0
FIRS 0.6.4
NARS 2.0.3

Mam nadzieję, że dobrze...

RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 26-09-2011

Zmiana Nars na 2cc. Przy dodatku NARS niechcę ładować towaru do pociągu Sad

RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - niemiec - 26-09-2011

Pamiętaj, że w NARSie trzeba przebudować wagony do każdego ładunku.

(26-09-2011, 08:59)niemiec napisał(a): Pamiętaj, że w NARSie trzeba przebudować wagony do każdego ładunku.

Kombinowałem i wyszukałem Smile W 2cc też trzeba... Ciekaw jestem jeszcze jakie niespodzianki mnie czekają...

RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Daniel94 - 26-09-2011

polecam ci dodać polskie autobusy Ikarus Set 5.3 :] i german road veichles.Ktory według mnie grajest bardziej lepsza ja sam używam jakieś 30 GRF Tongue i mam niezła rzeźnie.Nowe stacje itd..

Na razie gram na standardowym FIRS + min. dodatków. Mam problem jeszcze ekonomiczny, bo na początku ciężko mi się zarabia.

Zaczynałem grę już kilka razy i wypracowałem sobie pierwszy obieg towarowy. Zaraz właśnie spróbuję go zaadoptować do gry Smile

RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Mouse - 26-09-2011

Koucz, wejdź na multi, poobserwuj, zrób firmę i jakąś niewielką kasę. Możesz dołączyć do kogoś firmy - w końcu mamy serwery drużynowe (tylko zapytaj przed dołączeniem Wink ).
Nie ma to jak dokopać komuś, nawet takiej firemce, która ma 3 samochody. Pocieszające jest to jak się pniesz z dochodami w wykresach w górę!

Byłem dzisiaj na multi i zamieniłem dwa słowa z Tobiaszem. Wszedłem właśnie po to, żeby poobserwować Smile Może niedługo zawitam na dłuzej. Które serwery?

RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - EL_Fuego PL - 27-09-2011

(26-09-2011, 23:48)Koucz napisał(a): Byłem dzisiaj na multi i zamieniłem dwa słowa z Tobiaszem. Wszedłem właśnie po to, żeby poobserwować Smile Może niedługo zawitam na dłuzej. Które serwery?

nasze to Bigery i Teamsy, są na początku listy serwerów Smile

RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - niemiec - 27-09-2011

http://prochy.tk/?q=node/4