![]() |
|
Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? (/showthread.php?tid=918) |
Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 25-09-2011 Mogłoby się wydawać, że idę na łatwiznę prosząc od podpowiedź. Jednakże chciałbym, żebyście zrozumieli, że w przypadku OTTD i pierwszego zderzenia z tym wszystkim człowiek może nabawić się bólu głowy i zniechęcenia ![]() Przejrzałem to forum, poczytałem o tym i o owym. Rzuciłem się na mapę Polski i chciałem pograć. Niestety denerwuje mnie fakt, że na początku gry znikają w tempie ekspresowym fabryki i inne duperele, co nie pozwala mi się jakoś sensownie rozbudowywać. Zaplanuję sobie jakąś nitkę transportową a tu pierdut fabryka mi znika ![]() Pomyślałem sobie, że zagram coś innego i... ...to może później sobie coś wymyślę. Oczywiście będzie to kwestia błądzenia po omacku. Kiedyś jak grałem w TTD, to życie było proste. Świnia, wanna, prąd BZZZZZ ))) Ale w sumie było monotonnie. W mapie polski mi się podobało to, że są nowe fabryki, że trzeba dowozić np stal i drewno do jakiejś fabryki a do innej co innego. Wiecie o co mi chodzi. Gracie już dłużej ode mnie, a niektórzy wręcz tym żyją to pomóżcie w wyborze mapy i dodatków. Chciałbym, żeby mapa była największa i żeby było urozmaicenie fabryk względem potrzeby w dostarczaniu towarów. ![]() PS. Świnia, wanna to oczywiście kabaret KMN- Drzwi
RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - niemiec - 25-09-2011 Zależy co lubisz. Jeżeli chcialbyś bardziej skomplikowany łańcuch towarów, polecam Ci FIRS'a. Set dodaje wiele różnych przedsiębiorstw i towarów to przewożenia. Można budować ciekawe węzły. Dla mnie najlepszym sposobem na monotonność jest gra przez sieć. Na naszych serwerach zawsze inna mapa i ten ludzki czynnik. AI tego nie zastąpi. Do FIRS'a dodatkowo będziesz musiał ściągnąć NARS'a, czyli amerykański tabor kolejowy i eGVRTS (nigdy nie potrafię zapamiętać nazwy) - samochodziki, aby móc wszystko przewozić. RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 25-09-2011 Na multi to jeszcze za wcześnie dla mnie. Jak będę sobie radził z najlepszymi AI na SP to wtedy pomyślę o multi. Ja muszę jeszcze popracować nad rozwiązaniami technicznymi takimi między innymi jak unikanie budowy po skosie bez potrzeby. Odnośnie FIRS'a sprawdzę sobie, dzięki ![]() Nie mogłem wyedytować posta Dobrałem sobie takie dodatki: eGRVTS v1.0 FISH 0.9.2 HEQS 1.2.0 FIRS 0.6.4 NARS 2.0.3 Mam nadzieję, że dobrze... RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 26-09-2011 Zmiana Nars na 2cc. Przy dodatku NARS niechcę ładować towaru do pociągu
RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - niemiec - 26-09-2011 Pamiętaj, że w NARSie trzeba przebudować wagony do każdego ładunku. RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 26-09-2011 (26-09-2011, 08:59)niemiec napisał(a): Pamiętaj, że w NARSie trzeba przebudować wagony do każdego ładunku. Kombinowałem i wyszukałem W 2cc też trzeba... Ciekaw jestem jeszcze jakie niespodzianki mnie czekają... RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Daniel94 - 26-09-2011 polecam ci dodać polskie autobusy Ikarus Set 5.3 :] i german road veichles.Ktory według mnie grajest bardziej lepsza ja sam używam jakieś 30 GRF i mam niezła rzeźnie.Nowe stacje itd..
RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 26-09-2011 Na razie gram na standardowym FIRS + min. dodatków. Mam problem jeszcze ekonomiczny, bo na początku ciężko mi się zarabia. Zaczynałem grę już kilka razy i wypracowałem sobie pierwszy obieg towarowy. Zaraz właśnie spróbuję go zaadoptować do gry
RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Mouse - 26-09-2011 Koucz, wejdź na multi, poobserwuj, zrób firmę i jakąś niewielką kasę. Możesz dołączyć do kogoś firmy - w końcu mamy serwery drużynowe (tylko zapytaj przed dołączeniem ).Nie ma to jak dokopać komuś, nawet takiej firemce, która ma 3 samochody. Pocieszające jest to jak się pniesz z dochodami w wykresach w górę! RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - Koucz - 26-09-2011 Byłem dzisiaj na multi i zamieniłem dwa słowa z Tobiaszem. Wszedłem właśnie po to, żeby poobserwować Może niedługo zawitam na dłuzej. Które serwery?
RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - EL_Fuego PL - 27-09-2011 (26-09-2011, 23:48)Koucz napisał(a): Byłem dzisiaj na multi i zamieniłem dwa słowa z Tobiaszem. Wszedłem właśnie po to, żeby poobserwować nasze to Bigery i Teamsy, są na początku listy serwerów
RE: Mapa + dodatki = Jaki secik dla newbie ? - niemiec - 27-09-2011 http://prochy.tk/?q=node/4 |