Grafika 32bpp - jak to zrobic?
Próbowałem już wszystkiego, nie działa nic- nie wiem w czym robię błąd.
Co dziwne, działają tylko niektóre grafiki, ale to tylko mniejszość. Mam wersję 0.7.0 - ok
pobrałem jakiś tam dodatek trunk r,cośtam(nie pamiętam nazwy, ale to był jakiś dodatek)
pobrałem graficzki i wrzuciłem do pliku data - nie działa
napisałem w skrócie : -b 32bpp-optimized - nie działa
w Dokumentach także mam graficzki wrzucone - nie działa

Pomóżcie mi !!!
Próbowałeś Opcje gry/Główny zestaw grafik ?
(03-05-2009, 13:22)Alkomat napisał(a): Próbowałeś Opcje gry/Główny zestaw grafik ?

Nie, może to pomoże - Niestety teraz nie mam przy sobie komputera z OTTD, napiszę jaki będzie rezultat, jak go dorwę Big Grin
Oj, spróbowałem- połowa plików jest na czarno. Całkiem zmieniona grafika. 0 32bpp. Może jakiś inny pomysł ?
W configu wiem ze trzeba bylo zmienic na 32...

http://wiki.openttd.org/32bit_Graphics_Development

tu napewno jak poszukasz to znajdziesz... ale znajac zycie nie znasz angielskiego Smile
(03-05-2009, 18:49)Sander napisał(a): W configu wiem ze trzeba bylo zmienic na 32...

http://wiki.openttd.org/32bit_Graphics_Development

tu napewno jak poszukasz to znajdziesz... ale znajac zycie nie znasz angielskiego Smile

No widzisz, znasz życie Big Grin
No dobra, ale co dokladnie w configu ??

Możesz wytłumaczyć coś więcej ? Rolleyes
http://translate.google.pl/translate?pre...auto&tl=pl

Źródło

http://wiki.openttd.org/Playing_with_32bpp_graphics

//
zeby nie bylo za slodko to nie znajac nawet podstaw angielskiego to moim zdaniem z deka kalectwo w dzisiejszych czasach Smile

//
A więc w pliku cfg zrobiłem wszystko jak trzeba, wypróbowałem wszystkie opcje. Pliki TAR wsadziłem do data- rezultat ten sam. Proszę o inną pomoc..

(03-05-2009, 21:22)Sander napisał(a): //
zeby nie bylo za slodko to nie znajac nawet podstaw angielskiego to moim zdaniem z deka kalectwo w dzisiejszych czasach Smile
//

No widzisz, mam 14 lat i tak się składa że uczę się niemieckiego od IV klasy szkoły podstawowej- w tym mi jesteś stanie dorównać ? Angielskiego nie miałem za to nigdy, a styczności miałem z nim tylko w grach. Jest mi przykro, jak ktoś tak do mnie pisze, a nawet nic o mnie nie wie Sad
(03-05-2009, 22:36)Marcin350 napisał(a): Pliki TAR wsadziłem do data- rezultat ten sam. Proszę o inną pomoc..

Plik TAR to archiwum...
Rozpakuj to do katalogu /Data/ i zobacz co bedzie sie dzialo.
No a wracając do tematu to rozpakowałem i dalej to samo Sad, nie mam nerwów. Dasz mi screena z twoim openttd jak to masz zrobione ?
Marcin350 no to tak, jedziemy z koksem:

pod [misc] w openttd.cfg (powinien byc w docelowym katalogu transporta, ewentualnie C:/dokum&ustaw/twojlogin/moje dokum/openttd), blitter = 32bpp-simple;
zmieniasz tez: sprite_cache_size = 64 (wczesniej bylo 4)

tworzysz skrot do opena, prawyprzyciskmyszy i wlasciwosci, dodajesz: -b 32bpp-simple
sciagniete pliki .tar dodajesz do /data

teraz najwazniejsze: patrzysz w /data czy masz pliki: trg1.grf, trgc.grf, trgh.grf, trgi.grf, trgt.grf. jezeli nie, to git i wszystko powinno smigac.

jezeli masz takie pliki (tak jak ja), to musisz z kazdego archiwa .tar zamienic nazwe katalogu w sprites, np. trg1r na trg1, trghr na trgh (czyli z kazdego katalogu w sprites usuwasz "R")
mozesz wypakowac caly .tar, zmienic nazwe i od nowa spakowac lub (np. w total commanderze) otwierasz .tar/sprites, kopiujesz z niego folder(y), usuwasz "R" i przerzucasz folder(y) spowrotem do .tar/sprites.
(nie wiem czy to wazne, ale ja usunalem tez folder(y) z .tara co mialy "R", nie wiem czy pozostawienie moze przyniesc jakies szkody)

ciesz sie gra (nie wszystko jest zrobione; mi tez pustynia nie dziala, nie wiem czemu)
A więc raczej to zadziała. Powiem tyle: niektóre pliki działają, ale czytałem że więcej się trzeba pieprzyć z plikami mega zoom czy zoom. A ja właśnie mam taką paczkę.

Wracając do plików w dacie to nie mam:
np. trg1, tylko trg1r, więc mam usunąć to "r" w dacie też czy w spritach bo sie pogubiłem Big Grin
(04-05-2009, 19:46)Marcin350 napisał(a): Wracając do plików w dacie to nie mam:
np. trg1, tylko trg1r, więc mam usunąć to "r" w dacie też czy w spritach bo sie pogubiłem Big Grin

w dacie masz wszystkie pliki .tar (jest to archiwum - powiedzmy, ze cos w stylu plikow .rar), w kazdym pliku .tar jest folder Sprites, a w nim przynajmniej 1 (czasami 2/3) foldery, ktore maja koncowke "R", i po prostu zmieniasz nazwe tych folderow (tylko nie da sie tego zrobic jednym krokiem, trzeba zastosowac jeden z dwoch sposobow, ktore podalem - rozpadkowanie, zmiana, spakowanie // skopiowanie na zewnatrz, zmiana, wklejenie do wewnatrz)
WYMODEROWANO

Panowie, zachowujcie sie normalnie! Madrosci jezykowe polecam wysylac PM
Nie ma na to jakieś prostej, przejrzystej instrukcji ? Bo też bym chciał coś takiego posiadać w swoim OpenTTD, ale zawiłe to jak włoskie spagetti o podwójnej długości Big Grin

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord