Gra mało realistyczna?
Tak właśnie siedze sobie i myśle co w OpenTTD jest jeszcze mało realistyczne. Proponuje zebrać to wszystko do kupy.

Następnie poprosimy Mike (on na pewno pomoże) i przetłumaczy nam to na angielski, a następnie umieścimy taki temacik na tt-forums.net.

Co ja bym zmienił:
- zakaz zawracania się pociagów - dziwne czemu to w ogóle jest.
- serwis pociagu zależny od poziomu uszkodzenia - regenaracja 1% w 1 dzien.

Z tego co pamiętam Mike mówił mi, że jest taka opcja (mowa o serwisie) - ale niestety nigdy jej nie znalazłem.
fabryki produkują towary natychmiast po dojechaniu pociągu z drewnem itp. szybciej produkują niż trwa rozładowywanie wagonów.
byq napisał(a):fabryki produkują towary natychmiast po dojechaniu pociągu z drewnem itp. szybciej produkują niż trwa rozładowywanie wagonów.
Z tym to powinno być coś takiego, pociągi dostarczają towar np. do fabryki. Przez miesiąc czasu nazbiera się 20k stali - to w następnym miesiącu fabryka to dopiero przerabia - (albo chociaz po tygodniu).
Cytat:serwis pociagu zależny od poziomu uszkodzenia - regenaracja 1% w 1 dzien
i prosze: Configure Patches -> Vehicles: Service intervals are in percent, i ponizej opcje procentowe dla serwisowania:
- Default service interval for trains: 150days/%
to samo dla statkow, samochodow oraz samolotow
Zawracanie pociągów można ustawić w Difficulty, trzecia opcja od dołu.

Niestety nie można wybrać aby pociągi nigdy nie obracały się.

Opcja pośrednia też by się przydała. Czyli pociągi nie obracają się, w zamian jadą do tyłu.
W takiej sytuacji kamera przeskakuje na koniec składu, a pociąg jedzie np 50% max prędkości.
Mike napisał(a):Zawracanie pociągów można ustawić w Difficulty, trzecia opcja od dołu.

Niestety nie można wybrać aby pociągi nigdy nie obracały się.

Opcja pośrednia też by się przydała. Czyli pociągi nie obracają się, w zamian jadą do tyłu.
W takiej sytuacji kamera przeskakuje na koniec składu, a pociąg jedzie np 50% max prędkości.
No właśnie i tu mi chodzi o tą opcję żeby nigdy się nie zawracały.
Aktualnie w OpenTTD (sprawdzane na 0.6.1) są dostępne rzeki. Mimo, że generator map jeszcze ich nie generuję i nie mają żadnego wyglądu znalazlem (nie wiem czy tak ma być, ale mi się to nie podoba) takie anomalie. Wszystko na screenach...

[Obrazek: zyhuae.png]

[Obrazek: 15ow9cj.png]

Jestem za tym żeby wprowadzić:
- zakaz budowania mostów pod rzeką
- zakaz modyfikowania rzeki

Byla by to przeszkoda którą można ominąć tylko po przez wybudowanie mostu.
Co o tym sądzicie?
Cytat:- zakaz modyfikowania rzeki

Jak chcesz zrobic, zeby ludzie tego przestrzegali? Troche ciezko bedzie przetlumaczyc to graczom z innych panstw...

Cytat:- zakaz budowania mostów pod rzeką

Mysle, ze lepiej zostawic mozliwosc budowania 'mostow' (czyt. tuneli) pod rzeka, kanal Le Manche to realistyczne rozwiazanie. Dlaczego w grze mialo by byc inaczej?
mouse napisał(a):Jak chcesz zrobic, zeby ludzie tego przestrzegali? Troche ciezko bedzie przetlumaczyc to graczom z innych panstw...

Ryshowi chodzi o to, by poprawiono to w przyszłych wersjach gry.

P.S. Co do tego, to jestem za tym, by wprowadzono w normalnej to NewGrf z serwera 'sąsiedzi'. ; - ) . I żeby z innych stacji nie był pobierany towar.

~~~~~~~~

Faktycznie, wygląd rzek jest tragiczny (między zwykłą wodą a lądem jest żółty pasek - tu tego nie ma, a na dodatek jest ona całkowicie płaska), a sam edytor map nie bierze ich pod uwagę, jednak może być ogólnie ciekawym rozwiązaniem.

A z tym dynamitem na rzece to też chamskie. ; - ) .
No właśnie chodzi mi o zakaz modyfikowania rzek - programowo, a nie regulaminowo.
zakaz modyfikowania?
Cytat:Tak właśnie siedze sobie i myśle co w OpenTTD jest jeszcze mało realistyczne.
Mysle, ze skoro sa rzeki, powinny byc brzegi jak zauwazyl Baker, lecz powinno byc takze tak jak z morzem, kopiesz kolo rzeki i sie rozlewa na boki, rzeka nie moze byc na tym samym poziomie co lad (tzn plaska).
mam nadzieje, ze rozumiecie o co mi chodzi...
mouse napisał(a):zakaz modyfikowania?
Cytat:Tak właśnie siedze sobie i myśle co w OpenTTD jest jeszcze mało realistyczne.
Mysle, ze skoro sa rzeki, powinny byc brzegi jak zauwazyl Baker, lecz powinno byc takze tak jak z morzem, kopiesz kolo rzeki i sie rozlewa na boki, rzeka nie moze byc na tym samym poziomie co lad (tzn plaska).
mam nadzieje, ze rozumiecie o co mi chodzi...
Rzeki mają już swoja grafikę, ale jednak to nie jest jeszcze to:
http://www.tt-forums.net/download/file.php?id=82057

Wg mnie powinno to wyglądać tak:

[Obrazek: 20uy7hh.png]

Niestety dalej to okropnie wygląda i jest strasznie niedopracowane, poczekajmy może jeszcze z miesiąc czy dwa i zobaczymy co z rzekami wymyślą...
Może to nie będzie mialo za duzo wspolnego z realistycznoscia, ale powinnno to być wylaczone.
Na serwerze wylaczone sa samoloty i statki, a pytaja czy chce je testować. Co bardzo denerwuje.

Pod koniec miesiąca będziemy wysylać posta z propozycjami zmian na tt-forums.
Nie podoba mi się brzegi wody na screenie z linka, który okazałeś, choć rzeka wygląda całkiem ładnie.

A na tym drugi screenie, zrobiony przez Ciebie ("wg. mnie to powinno wyglądać tak") to pokazałeś po prostu z morza dokopany kawałek, i wtedy woda zalewa trawę (nie wiem dlaczego Ci się schodki zrobiły na ukośnej "rzece").
mogla by byc tez opcja ze pociagi moga zawracac "tylko na stacjach"
w rzeczywistosci tak sie wlasnie robi poprzez odlaczenie lokomotywy od skladu lok jedzie rozjazdami i podjerzdza z drugiej strony skladu nastepnie jedzie dalej
tylko ze to zajmuje jakies 10-20 min
czyli przy zawracaniu pociag czekal by powiedzmy 5-10dni
Nie wiem czy to do tego tematu ale zaryzykuje...
Co myslicie o kwestii pasazerow gdyby mieli jakis przystanek docelowy a nie jak dotad jezdza wszedzie gdzie stacja ich akceptuje. Nie mam na mysli konkretnego celu dla pasazerow tak jak jest to rozwiazane w 'nie bede robil reklamy' tylko jakis okreg albo konkretne miasto. Przewozenie pasazerow w ten sposob zrobiloby sie o wiele ciekawsze i zmuszaloby nas do robienia sieci laczacych poszczegolne miasta.
Oczywiscie mam na mysli tylko i wylacznie pasazerow... jak to w zyciu, pasazer wybredny. Nie dotyczyloby to fabryk, wiadomo, jest towar: robimy Big Grin
Napiszcie co o tym myslicie
mouse napisał(a):Nie wiem czy to do tego tematu ale zaryzykuje...
Co myslicie o kwestii pasazerow gdyby mieli jakis przystanek docelowy a nie jak dotad jezdza wszedzie gdzie stacja ich akceptuje. Nie mam na mysli konkretnego celu dla pasazerow tak jak jest to rozwiazane w 'nie bede robil reklamy' tylko jakis okreg albo konkretne miasto. Przewozenie pasazerow w ten sposob zrobiloby sie o wiele ciekawsze i zmuszaloby nas do robienia sieci laczacych poszczegolne miasta.
Oczywiscie mam na mysli tylko i wylacznie pasazerow... jak to w zyciu, pasazer wybredny. Nie dotyczyloby to fabryk, wiadomo, jest towar: robimy Big Grin
Napiszcie co o tym myslicie

Myślisz o Passangers/Mail Destinations - nic nowego, to już jest, wystarczy od czasu do czasu zerknąć na ttforums i ogarnąć kilka głównych wątków i nie będzie dublowania pomysłów XD - myślałem, że jesteś na czasie w sprawach związanych z tycoonem Tongue
Mouse, bardzo ciekawy pomysł. Zawsze mnie to nieco irytowało. Co prawda są subsydia, ale... No właśnie, mogłoby to być bardzo interesujące.

Po wejściu w opcje miast (budowanie statuy, łapówki itp.) powinna się rozwijać lista wszystkich innych osiedleń, do których pasażerowie chcą jechać.

Silber, nie za bardzo rozumiem co masz na myśli.
Silber napisał że istnieje takie coś.
Według mnie serwisy powinny być znacznie większe. Nie realistyczne jest to, że pociąg o x długości kratek mieści się w 1-kratkowym serwisie.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord