Liczba postów: 11
Liczba wątków: 1
Witam!
Jak najprościej zmierzyć wydajność skrzyżowania. Piszecie tutaj koledzy 150 pociągów, 200. W jaki sposób puszczacie tyle na raz i jak liczycie?
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Najłatwiej chyba zrobić 2 trasy krzyżujące się na środku - północ:południe, wschód:zachód.
Następnie robisz różne krzyżówki i puszczasz coraz to więcej pociągów. Poszukaj na forum, jest temat chyba Moje własne superskrzyżowanie.
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
moje porady :
-dobra krzyżówka musi mieć długie tory do zjadow(no te co pozwalaja zjechac na inny tor

),bo inaczej dlugi pociag moze przeszkadzac w normalnym funkcjonowaniu torow z ktorych zjechal.
-skrzyzowanie buduj na prostym terenie
@
shoter, równy teren to podstawa. Zakrety 2x45 oczywiście podwójne, żeby nie zwalniały pociągi.
@
Mouse, czyli polecasz zrobić to na takiej zasadzie, żeby zapętlić te trasy. Tylko jeśli pociąg nie ma rozkazów to wyjedzie z depota i będzie bez sensu krążył i losowo skręcał na takim skrzyżowaniu?
Nie, budujesz normalne trasy ze stacjami, przewozisz towary, dołączasz inne punkty po drodze i w ten sposób zwiększasz ruch na trasie. Wykładnikiem do obliczania przepustowości jest ilość pociągów na trasach a nie ile składów wjeżdża i opuszcza skrzyżowanie w np miesiącu.
Jeśli masz skrzyżowanie i ~100 pociągów na trasie to przypatrz się w okolice krzyżówki czy nie robią się zatory. Jak nie ma to dobrze a jak ustawia się kolejka to kombinujesz nad innym rozwiązaniem.
21-03-2010, 23:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2010, 23:47 przez misiek08.)
Policzyłem z kumplami, że na krzyżówkę wjechało 270 pociągów w ciągu miesiąca. Tylko 2 razy się zepsuł pociąg i był 3 dni korek z jednej strony na wjeździe.
W ogóle pociągów miałem 298.
P.S Jaki jest limit pociągów 1 firmy?
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Ok. Ale np da się ustawić milion?
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 22
5.000 to maks
w ustawieniach zaawansowanych -> pojazdy
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
moze dalo by sie wiecej w configu ottd ustawic w folderze openttd w dokumentach...(ale moze to scrashowac gre,etc.)
Już widze jak YAPF liczy trase dla 5000 pociagow

Byla juz sytuacja, ze musialem restartowac serwer albo usuwac firme bo ktos walnal mase autobusow (200 lub wiecej). Nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie to, ze kazdy autobus zmienial rozkaz co 1 sekunde (stacja - serwis)
Dziękuję za odpowiedzi. Nie ma w grze nic takiego, co można postawić w danym kwadracie i będzie liczyło ile składów przejechało przez ten kwadrat?
Nie ma, ale pomysł dobry. Nie wiem czy to było w OpenTTD czy w innej grze ale jak się dało pomoc (czerwony znak zapytania) na danym torze to pisało jaki jest ruch na odcinku.
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
w MiniIN takie coś checkpoint robił.