Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć?
Możliwość zmiany wagonów na stacjach, aby tworzyć skomplikowane obiegi.
możliwość szczegółowego ustawiania szybkości gry np ile ma trwać jeden rok 5min czy też godzinę
KOZACKI: http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f=33&t=46399 - tylko że brak w stabilnej gałęzi.
Witam.Chiałbym wam zaprezentować kilka pomysłow do Open Transport Tycoon Deluxe.Otóż jakie?

1.Opcja wyświetlania w 3D
Ponieważ sądze że sporo graczy chiałoby zobaczycz opcji 3D własne pociągi itd...

2.Cargos System
Chodzi mi oto żeby było w każdej fabryce,mieście był wykres w danym miesiącu np. Pole nafotowe w Styczniu miało powiedzmy 40.000 L ropy a w Lutym 2x więcej czyli 80.000 i byłby wykres

3.Większy wybor pociągow Polskich
Ponieważ są tylko te bardzo znane np. ED75,Eu44,ST44, Ep02 itd.. a ja chiałbym full polskich kolej tak żeby gracz poczuł większy klimat

4.Opcja samowolnego zjazdu wagonów na torowiska(inaczej pisząc "górka rozrządowa"
Tego nie wiem jak opisać ale wyśle filmikSmile
http://www.youtube.com/watch?v=iX6ypBzni...re=related

5.Podczepiane i odczepianie wagonów w stacji
Tak żeby pociąg miałby możliwośc tylko doczepienia składzika jedzie po towar i oddaje składzi z powrotem oto filmik :
http://www.youtube.com/watch?v=YPdolQ_eNVw

Prosze o waszą odpowiedz czy sie zgadzacie sie ze mna czy nie ;p
1. Zepsuje grę.
2. Dla mnie zbędne. Masz produkcję miesięczną.
3. To narysuj grafiki. Chociaż i tak będzie wykorzystywana mała ilość.
4. To nie jest symulator.
5. J/w.
Mnie się podoba pomysł 5. To jest podobne do railroad tycoon ale byłoby przydatne
(01-10-2010, 20:40)niemiec napisał(a): 1. Zepsuje grę.
2. Dla mnie zbędne. Masz produkcję miesięczną.
3. To narysuj grafiki. Chociaż i tak będzie wykorzystywana mała ilość.
4. To nie jest symulator.
5. J/w.

ale 2 tym drugim chodzi mi ocos innego ze bierzesz pole naftowe i bierzesz np. opcje "Wykres" i pokazuje lącza ilość ropy bez napisania ile ma . A wiesz dlaczego? Bo to bedzie lepiej wygladac
(01-10-2010, 21:53)Daniel94 napisał(a): ale 2 tym drugim chodzi mi ocos innego ze bierzesz pole naftowe i bierzesz np. opcje "Wykres" i pokazuje lącza ilość ropy bez napisania ile ma . A wiesz dlaczego? Bo to bedzie lepiej wygladac

bez napisania ile ma? o co chodzi? i jaką łączną ilość? w roku/miesiącu? Rolleyes wykresy są fajne tylko twoje uzasadnienia nie bardzo rozumiem
Wątki połączone.
Zgadzam się z niemcem. To nie jest symulator a wersja 3d zepsuje poczciwy klimat tej gry. Jeśli chcesz grać w 3d to jest Railroad Tycoon.
Może jestem monotematyczny ale brakuje mi jednego: brak celu dla towarów/pasażerów albo tylko pasażerów.
Ciekawe byłyby dwupoziomowe mosty mp: na górze samochody na dole pociągiBig Grin
ty ;o to calkiem ciekawy pomysl jestem ZA!!
Albo mosty nad stacjami i stacje pod ziemią...
(03-10-2010, 18:26)Czajnikowiec napisał(a): Albo mosty nad stacjami i stacje pod ziemią...

Czajnikowiec zle masz podpis napisany to powinno isc tak... "Co to jest 1 ropucha i 40 żabek"

PS: jestem za powinny tez byc stacje pod ziemia cos w rodzaju METRA!!!!
(04-10-2010, 16:04)Daniel94 napisał(a): PS: jestem za powinny tez byc stacje pod ziemia cos w rodzaju METRA!!!!

W NuTracks jest coś ala metro i dodatkowo tory z różnymi prędkościami, które chciałbym aby były w standardzie w 1.0.5

PS: więcej o NuTracks TUCool
Cytat:W NuTracks jest coś ala metro i dodatkowo tory z różnymi prędkościami, które chciałbym aby były w standardzie w 1.0.5
Hmm ja i tak bym tego nie uzywał, za dużo roboty zeby sie bawic w ustawianie czy te tory będą wykorzystywane przez pociągi towarowe czy osobowe. Ale to jest tylko moja opinia
(05-10-2010, 18:42)Czajnikowiec napisał(a):
Cytat:W NuTracks jest coś ala metro i dodatkowo tory z różnymi prędkościami, które chciałbym aby były w standardzie w 1.0.5
Hmm ja i tak bym tego nie uzywał, za dużo roboty zeby sie bawic w ustawianie czy te tory będą wykorzystywane przez pociągi towarowe czy osobowe. Ale to jest tylko moja opinia

Nie rozumiem jak tory towarowe czy osobowe?
Przecież one różnią się prędkością ale i kosztami! Najszybsze kosztują jak w realu kilka razy więcej niż te z mniejszymi prędkościami. Na początku gdy masz pociągi wolniejsze budujesz tory tańsze aby szybko nabić zysk, a potem te z szybszymi pociągami modernizujesz.
Mój pierwszy post w temacie OTTD Smile

Wróciłem do gry po latach, kiedy to grałem w podstawową wersję TT (lata 95-98 Big Grin). Muszę powiedzieć, że to co społeczność graczy/moderów/programistów zrobiła z OTTD to coś niesamowitego. Z gry banalnie prostej, żeby nie powiedzieć prostackiej, wyłania się jeden z najlepszych ekonomicznych symulatorów. Niech żyje wolne oprogramowanie Big Grin

Niemniej zawsze może być lepiej... To co bym chciał zobaczyć w wersji 2.0 to:
1. Postulowane już lepsze traktowanie pasażerów. W tej chwili wystarczy podpiąć dwa duże miasta i wozić dziesiątki tysięcy pasażerów między nimi. Po pierwsze 'miasto' o populacji 5k nie wygeneruje w ciągu roku 10k pasażerów. Ani ich nie wchłonie. Po drugie - pasażerowie chcą jeździć nie tylko z Poznania do Warszawy, ale też z Pcimia do Ogonowic i nawet jeśli pośrednio zaliczą i Poznań i Warszawę, to przecież celem ostatecznym są Ogonowice ;P

2. Lepszy balans kosztów konstrukcji torów i terraformowania. Czyli w skrócie - ma być tak drogo jak w rzeczywistości. Linia kolejowa i trzy pociągi za 300k PLN? NO WAI! Stacja kolejowa na 6 peronów za 12k GBP? Śmiechu warte. Kredyt inwestycyjny spłacony w 5 lat? You must be fu*king kidding me! Powinno być tak, że pożyczkę spłaca się 50 lat, a skonstruowanie magistrali przez mapę 2048x2048 to zadanie na dziesiątki lat. I jak gdzieś jest jezioro - to je omijamy a nie zasypujemy. REALIZM ZOBOWIĄZUJE!

3. W nawiązaniu do pkt.2 brakuje mi lepszego zbilansowania transportu i przemysłu. I tu obszerne wyjaśnienie:
W tej chwili to wygląda tak, że pociągami wozi się wszystko do jednej fabryki, a stamtąd wszystko do jednego miasta. Wystarczy więc wywalić 2 OLBRZYMIE stacje - jedna pod fabryką, druga w mieście i zwozić pociągami towar do fabryki, a towary do miasta. Rzeczywistość odbiega od gry w kilku miejscach i poniższe można by było poprawić. Wtedy gra od razu nabrałaby innego (czyt. "lepszego i głębszego") wymiaru:
- miasto przyjmuje tylko ograniczoną ilość towarów. Powinien być wprowadzony limit, co spowodowałoby konieczność rozwożenia towarów po równo do różnych miast - tak jak w prawdziwym życiu. I tu zyskałby na znaczeniu transport kołowy - 1-2 ciężarówki obsłużą linię z towarami do miasta 500 mieszkańców. Jeden skład 10 wagonów do miasta 2k mieszkańców. Możesz zrzucić cały skład towarów na stacji w jednym mieście, a potem część się wchłonie w miarę upływu czasu, a część trzeba będzie rozwozić lub czekać. Idealnie jakby ostatni etap był zbilansowany pod ciężarówki.
- fabryka przerabia tylko ograniczoną ilość surowców miesięcznie (tak jak w Pikka's Basic Industries v1.5). Chcesz zwozić wszystkie surowce z całej mapy w jedno miejsce? Stwórz sobie okręg przemysłowy.
- farma która produkuje 500 ton ziarna MIESIĘCZNIE?!? Farm powinno być 10x więcej, ale każda z produkcją na poziomie kilku ciężarówek rocznie. Wtedy wreszcie mądre korzystanie z transportu kołowego miałoby sens. Z lasami to samo - który las wytrzyma miesięczną wycinkę na poziomie pociągu ze składem 10 wagonów? Powtórzę: 10 razy więcej lasów, ale żeby obsługa pojedynczego lasu odbywała się 1-2 ciężarówkami w kierunku tartaku (lub stacji transferowej i dalej via kolej z KILKU lasów do tartaku).
- opłaty za przewóz węgla, stali, rudy, ropy i ziarna nie powinny spadać. Nikt nie dba o to czy węgiel był wieziony dzień czy 100 dni. Tak samo ropa. Leżała milion lat pod ziemią - może poleżeć w zbiorniku tankowca kolejne pół roku. Natomiast transport żywca, towarów, pasażerów i poczty powinien być szybki i odpowiednio za szybkość powinny być gratyfikacje.

Nie wiem jak wygląda techniczna możliwość implementacji tych rozwiązań (szczególnie pkt.1, bo dwa pozostałe to tylko zmiana parametrów) w praktyce w silniku gry. Jestem graczem, nie programistą. Ale większość z tych rozwiązań wydaje mi się możliwa do wprowadzenia.

Ciekaw jestem co o tym myślicie. Mam nadzieję, że dobrnęliście do końca posta ;P
pikpok dobrnąłem do końca posta, całkiem ciekawe pomysły, lecz popatrz na to z innej perspektywy, skąd wyczaisz kasę na stację która w realu kosztuje conajmniej 20-30 mln a takie nowoczesne w miescie to czasem po 200 mln. Z 4 ciężarówek na ziarno? nie sądze. W tej grze nie ma realnych zarobków i chyba jak narazie to sie nie zmieni...
pikpok, wspominałem o takim systemie gry chyba 2 razy w tym temacie. Co do celów pasażerów, surowców, ograniczeniu produkcji i zużycia to istnieje taka gra - Simutrans - jednak jest ona dość uboga. Stworzenie tam linii kolejowej dla X pociągów to koszmar... No i nie ma multiplayer :/

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord