14-08-2015, 18:58
Zgadza się Sander, napisałem to w pierwszym poście
Ale nie zawsze celem gry musi być efektywność magistrali i ekstremalne dochody
Ogólnie rzecz biorąc puszczanie po tych samych torach pociągów o różnych prędkościach maksymalnych bardzo rzadko jest ekonomicznie uzasadnione.
Truman rozwiązanie masz w moich screenach. Najprostszym jest to z drugiego: północna część. Przy takiej stacji jak pokazałeś, gdzie pociągi mogą wjeżdżać na perony z obu stron nie da się ustalić pierwszeństwa. Kierunki jazdy muszą być do siebie oddzielone, muszą być co najmniej po dwa perony i musisz użyć punktów kontrolnych. Inną opcją jest dokładne ustalanie rozkładów, tak, aby ten wolny miał postój na tyle długi, że pośpieszny będzie mógł go wyprzedzić. Jest to jednak rozwiązanie wybitnie pracochłonne. Raz to zrobiłem, na serwerze, ale na niewielkiej trasie z pięcioma miejscowościami (możliwe, że mam jeszcze z tego save'a) W zasadzie po wymianie składów na szybsze trzeba ustalać wszystkie rozkłady od nowa

Ale nie zawsze celem gry musi być efektywność magistrali i ekstremalne dochody
Ogólnie rzecz biorąc puszczanie po tych samych torach pociągów o różnych prędkościach maksymalnych bardzo rzadko jest ekonomicznie uzasadnione.Truman rozwiązanie masz w moich screenach. Najprostszym jest to z drugiego: północna część. Przy takiej stacji jak pokazałeś, gdzie pociągi mogą wjeżdżać na perony z obu stron nie da się ustalić pierwszeństwa. Kierunki jazdy muszą być do siebie oddzielone, muszą być co najmniej po dwa perony i musisz użyć punktów kontrolnych. Inną opcją jest dokładne ustalanie rozkładów, tak, aby ten wolny miał postój na tyle długi, że pośpieszny będzie mógł go wyprzedzić. Jest to jednak rozwiązanie wybitnie pracochłonne. Raz to zrobiłem, na serwerze, ale na niewielkiej trasie z pięcioma miejscowościami (możliwe, że mam jeszcze z tego save'a) W zasadzie po wymianie składów na szybsze trzeba ustalać wszystkie rozkłady od nowa
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)