24-11-2015, 22:17
Witam. Szukam sposobu na podmianę grafik w istniejących dodatkach. Dokładniej chodzi mi o możliwość wydobycia z dodatku jego grafik, ich zmodyfikowanie, albo zastąpienie całkiem własnymi i wklejenie ich w miejsce poprzednich. Piszę to ponieważ zacząłem pracę nad kilkoma nowymi elementami m.in. w wiredzie i nie mam jak sprawdzić jak się sprawują w grze. Np. przerabianie linii telegraficznych na zoom'a, które w pliku są podzielone niczym puzzle, bez takiej możliwości jest dość karkołomnym zadaniem. Owszem można to robić "na trawce", ale i tak mogą, i zapewne wyjdą z tego jakieś błędy. Ostatnio próbowałem do tego użyć GRFmaker'a co niestety skończyło się podwójną porażką. Najpierw program nie widział żadnych plików grf, które mógłby otworzyć, zaś przy drugim uruchomieniu zmienił się w nim język... na węgierski
Poradniki na temat tworzenia grf'ów napisał Tadeusz i Sojita, ale mi - przynajmniej na razie - zależy na stworzeniu samych nowych grafik. W poradnikach tych nie ma opisanego tego na czym mi zależy, albo się tego nie doszukałem. Jeśli ktoś z was zna jakiś (możliwie prosty) sposób na ową podmianę, byłbym wdzięczny, gdyby podzielił się swoją wiedzą. Na dobrą sprawę, nie tylko ze mną.

Poradniki na temat tworzenia grf'ów napisał Tadeusz i Sojita, ale mi - przynajmniej na razie - zależy na stworzeniu samych nowych grafik. W poradnikach tych nie ma opisanego tego na czym mi zależy, albo się tego nie doszukałem. Jeśli ktoś z was zna jakiś (możliwie prosty) sposób na ową podmianę, byłbym wdzięczny, gdyby podzielił się swoją wiedzą. Na dobrą sprawę, nie tylko ze mną.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)