GRFy dla początkującego
Dla początkującego?
  • Light-Rail/Tramtracks: Tramwaje towarowe. 
  • NuTracks: Kilkanaście rodzajów torów kolejowych, które można samodzielnie dostosowywać. Napiszę istotne opcje, bo są zajefajne Wink
    • Liczba rodzajów torów: 2 (wolne i szybkie), 3 (wolne, szybkie i bardzo szybkie), 4 (wolne, średnie, szybkie, bardzo szybkie) i 5 (+ bardzo wolne). Dla każdego z rodzajów można indywidualnie ustawiać maksymalną szybkość. Domyślnie: 80, 125, 180, 230, 350. Myślę, że warto ustawić własne prędkości np. ja sobie zmniejszyłem prędkość na najwolniejszym o połowę, by mieć tanie bocznice, a inne rodzaje zmniejszyłem kosmetycznie Wink Ciekawe jest zastosowanie do różnicowania prędkości różnych tras, zmniejszenia prędkości przy dworcach (zarówno po to, by symulować sytuację faktyczną, ale też i obniżyć koszty budowy i utrzymania rozbudowanych węzłów Wink ).
    • Możliwość włączenia torów z trzecią szyną dla powolnych i średnich torów. Możliwość włączenia dwóch rodzajów tras wąskotorowych. W przypadku włączenia rodzaju z trzecią szyną powstanie dodatkowy rodzaj z jednym i drugim rodzajem zasilania (czyli w opcjach: bez zasilania, z zasilaniem z sieci, z zasilaniem z trzeciej szyny oraz z zasilaniem z sieci trakcyjnej i trzeciej szyny).
    • Oczywiście o tym, że są rodzaje z siecią trakcyjną i bez niej, nie trzeba mówić Wink
    • Do tego można ustalać samodzielnie bezwzględny współczynnik kosztów budowy i utrzymania dla torów bez prądu, z siecią trakcyjną i trzecią szyną (dla wąskotorówki niestety nie). Ale można też ustawić względny współczynnik kosztów budowy i utrzymania w zależności od maksymalnej prędkości. 
    • Należy jednak pamiętać o fakcie, że maksymalnie może być 11 rodzajów torów. Przy przekroczeniu ich liczby (gdy włączymy za dużo rodzajów torów), część z nich nie będzie dostępna, ale możliwe rodzaje zostaną "wyśrodkowane" (ale wąskie tory mają "niższy priorytet") np. przy włączeniu wszystkich rodzajów torów będą dostępne wszystkie rodzaje zasilania normalnotorowe wolne, średnie i szybkie [bez bardzo wolnych i bardzo szybkich, a szybkie tylko bez zasilania]. 
    • Parametry maksymalnej szybkości na obu rodzajach wąskotorówek są podawane na sztywno, ale obliczane na różne w zależności od maksymalnych prędkości na dostępnych torach (zarówno w teorii w ustawieniach, jak i w praktyce w zależności od tego, które się "załapały", przy przekroczeniu 11 rodzajów).
Po prostu żyć nie umierać, dla mnie jeden z kilku najlepszych modów ever Big Grin
Na załączonym obrazku wszystkie ustawienia Smile
[Obrazek: xA16GL4lzfh7A3ltjaAxB_7s8sAUCxoo4ZRRApMd...ize_mode=3]

Wiadomości w tym wątku
RE: GRFy dla początkującego - przez Petr CZ - 05-05-2016, 14:10
RE: GRFy dla początkującego - przez Mouse - 05-05-2016, 14:11
RE: GRFy dla początkującego - przez Mouse - 05-05-2016, 14:46
RE: GRFy dla początkującego - przez Sander - 05-05-2016, 15:25
RE: GRFy dla początkującego - przez Damgam - 06-05-2016, 17:12
RE: GRFy dla początkującego - przez kabexxx - 08-05-2016, 15:01
RE: GRFy dla początkującego - przez KJ(KeyJey)[PL] - 13-05-2016, 20:59
RE: GRFy dla początkującego - przez kabexxx - 14-05-2016, 00:31

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord