02-10-2016, 19:30
(02-10-2016, 13:22)LaChupacabra napisał(a): Ale w grze te różnice praktycznie nie istnieją. Bo co to jest 2tys. zł przy dochodzie na poziomie 150-300 tys.?Ustaw 'reduced passengers income' to zaczniesz zwracać uwagę na koszty

Aczkolwiek głównym powodem dla którego dodałem Solarisa hybrydowego to właśnie względy graficzne, bo pod koniec gry ma się dużo miast i dobrze jest je rozróżnić jakoś.
(02-10-2016, 13:22)LaChupacabra napisał(a):Uściślijmy - nie chodzi o chwilowe zużycie, tylko całkowite - teoretycznie ilość wachy (ogólnie - energii) zużytej do rozpędzenia do danej prędkości zależy tylko od tej końcowej prędkości, a nie od przyspieszenia.(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Nie mam możliwości uzależnienia kosztów od przyspieszenia, zresztą to wbrew fizyce,EPIC FAIL!
w rzeczywistości ilość paliwa nie zależy od przyspieszenia tylko właśnie od osiąganej prędkości.Zużycie paliwa zależy od używanej mocy, a ta jest zawsze większa podczas przyśpieszania.
W praktyce przy wyższych obrotach jest nawet lepsza sprawność, jak ja nienawidzę łajz ruszających powoli na skrzyżowaniu, bo im się wydaje że paliwo oszczędzą...
(02-10-2016, 16:34)P_I_T_E_R napisał(a): Według mnie powinno się zmniejszyć komfort bo różnica między np. Autosanem Liderem a Solarisem sprawia że na długie linie niema sensu używać lidera.OK, narysuj, to będą. Już kiedyś pisałem, że z przyszłościowych autobusów przydałby się elektryczny 3-członowy Solaris U24 (na razie jest tylko koncepcją).
Zająć się autobusami współczesnymi i tymi które mają jeździć do 20XX. Gra dla przykłady na mapie pAtera wygląda tak że od 1999 do 2050 używamy Solarisów (lub Jelczy). Przy wyłączonych usterkach pojazdów nawet nie wymieniamy.
Jak dla mnie przydałoby się dodać rodzinę autosanów sancity jako następce jelcza i tańszą alternatywę dla Solarisa. Oczywiście trochę gorszy komfort i więcej usterek.
Dodać całą rodzinę hybryd Solarisa i np w 2020 zaprzestać produkcji zwykłych.
Pomysłem jest też dodanie elektrycznego prototypu Ursusa-Bogdana eksploatowanego w Lublinie (ponoć jest tam chwalony).
Nowa wersja 34 ma trochę zmodyfikowane koszty eksploatacji (ale tu nie mam możliwości manewru bo używam modelu uwzględniającego masę, pojemność skokową itp), oraz komfort - tu są teraz znacznie większe różnice między dalekobieznymi i miejskimi.
Co do ciężarówek, to polecam albo reduced passengers payment, albo w ustawieniach Polroad zwiększyć ładowność ciężarówek (ale mogą mieć wtedy kłopoty z podjazdem pod górkę - ale że są 3 rodzaje ciągników z naczepami, to można wybrać mocny silnik z mniejszą ładownością).
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)