|
POJAZDY Polish Road Set
|
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 14
no proszę jak się poświęcam (dla dobra ogółu graczy !!!) ... poczekałem specjalnie następną godzinę, aby pojawił się dostępny Star C-28 i oto proszę deski /maszyny "na platformie" ... z błędem oczywiście ...
[Obrazek: starc28deski.jpg]
[Obrazek: starc28maszyny.jpg]
no nic ... idę już spać ... mam nadzieję, że zimy jutro na serwerze testowym już nie zobaczę ...
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
Wykonałeś kawał porządnej i nikomu niepotrzebnej roboty, to jakiś stary grf, poproś admina o aktualizację.
Zwłaszcza że są nowe autobusy.
Liczba postów: 93
(11-05-2016, 02:16)McZapkie napisał(a): Wykonałeś kawał porządnej i nikomu niepotrzebnej roboty, to jakiś stary grf, poproś admina o aktualizację.
Zwłaszcza że są nowe autobusy.
To zależy z jakiej strony na to patrzysz ... z twojej, który faktycznie zrobił już kilka wersji do przodu i się nimi cieszy na swoim serwerze, to tak ... ale z punktu graczy, którzy się męczą z tymi bugami na serwerach, gdzie są wgrane stare wersje to nie ... bo może poruszenie tej sprawy zdopinguje adminów do aktualizacji ...
Tocznet, samo znajdywanie błędów jest zawsze OK, ale oszczędziłbyś czasu sobie i mnie, gdybyś od razu podał jaka to wersja, wystarczyło sprawdzić w newgrf settings widoczne zarówno przed wejściem na serwer jak i po zalogowaniu:
Zimę zostawiam, ECS bez tego źle działa bo to rosyjski grf.
Liczba postów: 79
Liczba wątków: 3
Znalazłem (chyba) błąd ,jeśli prace nad setem nie zostaly całkowicie zatrzymane. Dla przykładu Star C-28 nie możemy przewozić mleka w cysternie do produktów spożywczych. Właściwie to nic tam nie przewieziemy. Korzystam z najnowszej wersji dostępnej z poziomu gry i tej na serwerze polska mapa.
Faktycznie jest błąd z mlekiem z naczepami, dzięki za znalezienie, bo gram z ECS i tego nie widziałem, poprawię to w następnej wersji.
Jest nowa wersja setu, 33, na bananach
Oprócz poprawionego buga z pojemnościami naczep, dołożyłem Solaris U18 Metrostyle Hybrid - jest droższy w zakupie niż zwykły U18, ale tańszy w eksploatacji.
Fajny Solaris i co ważne można już wozić mleko, ale do poprawy pozostał błąd z ładownością węgla w starach C-28, C-21 mają tą samą pojemność co 25 a nawet mniejszą od 200.
Liczba postów: 430
Wiem, wredny będę, ale...
Przód tego Solarisa wygląda jak po jakiejś kolizji.
Udało mi się jednak znaleźć dobrego, taniego blacharza - pana Henia - który na miejscu wyklepał tu i ówdzie.  Nie wiem, ale chyba jest już nieco lepiej.
![[Obrazek: 711Solaris_Metrostyle.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/711Solaris_Metrostyle.png)
Jak znajdę więcej czasu postaram się wyklepać go nieco bardziej profesjonalnie z "firmową" szpachlą
Co do kosztów - mało trafione. Różnicy praktycznie nie ma, a jak jest to na minus dla hybrydy. Na dodatek, ogólnie koszty utrzymania autobusów są moim zdaniem zdecydowanie zbyt niskie względem ciężarówek - są ok. 2x niższe przy dochodzie nawet 4x wyższym. Gdy się podniesie te koszty przez BCM, ciężarówki przestaną zarabiać, zaś w przypadku autobusów nie będzie większej różnicy.
Liczba postów: 859
Liczba wątków: 22
Generalnie hybryda jest duzo drozsza w eksploatacji niz np diesel..
02-10-2016, 12:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2016, 12:20 przez LaChupacabra.)
(02-10-2016, 00:03)Sander napisał(a): Generalnie hybryda jest duzo drozsza w eksploatacji niz np diesel..
Jakieś konkretne dane bądź informacje możesz przytoczyć, czy to tylko tak z fantazji piszesz?
Zapkie, mam taką sugestię, aby te koszty utrzymania w przypadku autobusów zależały od faktu przyśpieszania (gdzieś to chyba już stosowałeś?) - np. 100 000zł/rok gdy rusza i 30 000zł/rok gdy jedzie ze stałą prędkością dla autobusów spalinowych, zaś dla hybryd byłby to stały koszt w wysokości np. 35 000zł (ok.10 000zł gdy stoi - dla każdego typu) - wtedy rzeczywiście hybrydy będzie się opłacało używać właśnie zwłaszcza w dużych miastach, gdzie przystanki są gęsto rozstawione, czyli tak jak to ma miejsce w rzeczywistości.
Jeszcze co do kosztów (...życzeń i fantazji), to oczywiście najlepiej by było połączyć te mnożniki przyspieszenia, prędkości i załadunku.
(02-10-2016, 12:20)LaChupacabra napisał(a): (02-10-2016, 00:03)Sander napisał(a): Generalnie hybryda jest duzo drozsza w eksploatacji niz np diesel..
Jakieś konkretne dane bądź informacje możesz przytoczyć, czy to tylko tak z fantazji piszesz?
Z fantazji.
Czy możesz wysłać mi ten poprawiony obrazek?
Co do kosztów to testowałem, hybryda w ruchu ma mniejsze o około 1.25x niż zwykły,
ale to też zależy od sposobu eksploatacji, ponieważ koszty są zmienne (zależą od prędkości).
Ponadto hybryda ma większą moc, więc lepsze przyspieszenie.
Nie mam możliwości uzależnienia kosztów od przyspieszenia, zresztą to wbrew fizyce,
w rzeczywistości ilość paliwa nie zależy od przyspieszenia tylko właśnie od osiąganej prędkości.
Problem dochodów z pasażerów jest fundamentalny nie tylko dla tego setu, ale każdego, który stara się być realistyczny - bo realizm zaburza balans gry, w której wagon miał 40 pax lub 40t.
Dlatego polecam 'reduced passenger payment' - bez tego grfu w zasadzie nie ma sensu się bawić w FIRS lub ECS.
Inną sprawą jest problem balansów kosztów autobusów dalekobieżnych i miejskich - mimo obniżonego komfortu ładowność miejskich wygrywa nawet na dużych dystansach.
Muszę dodać jakiś czynnik usprawiedliwiony tym, że w miejskich autobusach są kontrolerzy biletów, płacić trzeba za dytrybucję biletów itp.
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Czy możesz wysłać mi ten poprawiony obrazek? Wyślę albo zamieszczę tutaj jak znajdę trochę czasu by go zrobić razem z rzutem w drugą stronę. Ten co zamieściłem, to tak na żywca zrobiłem
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Co do kosztów to testowałem, hybryda w ruchu ma mniejsze o około 1.25x niż zwykły,
ale to też zależy od sposobu eksploatacji, ponieważ koszty są zmienne (zależą od prędkości).
Ponadto hybryda ma większą moc, więc lepsze przyspieszenie. Ale w grze te różnice praktycznie nie istnieją. Bo co to jest 2tys. zł przy dochodzie na poziomie 150-300 tys.? Nikt w grze nie będzie wybierał tego autobusu ze względu na koszty, a jedynie co najwyżej ze względu na "ładniejsze malowanie" i "modniejszą nazwę". Dlatego uważam, że przydałoby się coś zmienić w tym kierunku.
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Nie mam możliwości uzależnienia kosztów od przyspieszenia, zresztą to wbrew fizyce,
w rzeczywistości ilość paliwa nie zależy od przyspieszenia tylko właśnie od osiąganej prędkości. EPIC FAIL!  Zużycie paliwa zależy od używanej mocy, a ta jest zawsze większa podczas przyśpieszania. Powiedz np. dlaczego zużycie paliwa jest większe w mieście a nie w trasie, gdzie jedzie się o wiele szybciej? Z resztą jeśli jechałeś samochodem z komputerem pokładowym, to pewnie zauważyłeś, że chwilowe zużycie nawet w małym aucie może osiągać 20, 30 a nawet ponad 40 litrów na 100km.
Nie jestem pewien czy rzeczywiście nie ma takiej możliwości, bo gdzieś to chyba już widziałem - sprawdzę to jeszcze. (na pewno jest ten efekt w setach samolotowych)
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Inną sprawą jest problem balansów kosztów autobusów dalekobieżnych i miejskich - mimo obniżonego komfortu ładowność miejskich wygrywa nawet na dużych dystansach. Dlatego właśnie proponowałem jakiś czas temu większe zróżnicowanie poziomu komfortu, tz. nawet znaczne obniżenie go dla autobusów miejskich.
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Muszę dodać jakiś czynnik usprawiedliwiony tym, że w miejskich autobusach są kontrolerzy biletów, płacić trzeba za dytrybucję biletów itp. Po prostu podnieś koszt przewozu jednego pasażera  Koszt stały x masa + koszt pasażera x ilość(zmienna) x używana moc (są spaliny? jest gdzieś informacja) = łączny, chwilowy koszt utrzymania.
Według mnie powinno się zmniejszyć komfort bo różnica między np. Autosanem Liderem a Solarisem sprawia że na długie linie niema sensu używać lidera.
Zająć się autobusami współczesnymi i tymi które mają jeździć do 20XX. Gra dla przykłady na mapie pAtera wygląda tak że od 1999 do 2050 używamy Solarisów (lub Jelczy). Przy wyłączonych usterkach pojazdów nawet nie wymieniamy.
Jak dla mnie przydałoby się dodać rodzinę autosanów sancity jako następce jelcza i tańszą alternatywę dla Solarisa. Oczywiście trochę gorszy komfort i więcej usterek.
Dodać całą rodzinę hybryd Solarisa i np w 2020 zaprzestać produkcji zwykłych.
Pomysłem jest też dodanie elektrycznego prototypu Ursusa-Bogdana eksploatowanego w Lublinie (ponoć jest tam chwalony).
Może dodawanie aut z przyszłości jest niezbyt dobrym pomysłem jednak jest to tylko modyfikacja dzisiejszych Solarisów.
(02-10-2016, 13:22)LaChupacabra napisał(a): Ale w grze te różnice praktycznie nie istnieją. Bo co to jest 2tys. zł przy dochodzie na poziomie 150-300 tys.? Ustaw 'reduced passengers income' to zaczniesz zwracać uwagę na koszty 
Aczkolwiek głównym powodem dla którego dodałem Solarisa hybrydowego to właśnie względy graficzne, bo pod koniec gry ma się dużo miast i dobrze jest je rozróżnić jakoś.
(02-10-2016, 13:22)LaChupacabra napisał(a): (02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Nie mam możliwości uzależnienia kosztów od przyspieszenia, zresztą to wbrew fizyce,
w rzeczywistości ilość paliwa nie zależy od przyspieszenia tylko właśnie od osiąganej prędkości. EPIC FAIL! Zużycie paliwa zależy od używanej mocy, a ta jest zawsze większa podczas przyśpieszania. Uściślijmy - nie chodzi o chwilowe zużycie, tylko całkowite - teoretycznie ilość wachy (ogólnie - energii) zużytej do rozpędzenia do danej prędkości zależy tylko od tej końcowej prędkości, a nie od przyspieszenia.
W praktyce przy wyższych obrotach jest nawet lepsza sprawność, jak ja nienawidzę łajz ruszających powoli na skrzyżowaniu, bo im się wydaje że paliwo oszczędzą...
(02-10-2016, 16:34)P_I_T_E_R napisał(a): Według mnie powinno się zmniejszyć komfort bo różnica między np. Autosanem Liderem a Solarisem sprawia że na długie linie niema sensu używać lidera.
Zająć się autobusami współczesnymi i tymi które mają jeździć do 20XX. Gra dla przykłady na mapie pAtera wygląda tak że od 1999 do 2050 używamy Solarisów (lub Jelczy). Przy wyłączonych usterkach pojazdów nawet nie wymieniamy.
Jak dla mnie przydałoby się dodać rodzinę autosanów sancity jako następce jelcza i tańszą alternatywę dla Solarisa. Oczywiście trochę gorszy komfort i więcej usterek.
Dodać całą rodzinę hybryd Solarisa i np w 2020 zaprzestać produkcji zwykłych.
Pomysłem jest też dodanie elektrycznego prototypu Ursusa-Bogdana eksploatowanego w Lublinie (ponoć jest tam chwalony). OK, narysuj, to będą. Już kiedyś pisałem, że z przyszłościowych autobusów przydałby się elektryczny 3-członowy Solaris U24 (na razie jest tylko koncepcją).
Nowa wersja 34 ma trochę zmodyfikowane koszty eksploatacji (ale tu nie mam możliwości manewru bo używam modelu uwzględniającego masę, pojemność skokową itp), oraz komfort - tu są teraz znacznie większe różnice między dalekobieznymi i miejskimi.
Co do ciężarówek, to polecam albo reduced passengers payment, albo w ustawieniach Polroad zwiększyć ładowność ciężarówek (ale mogą mieć wtedy kłopoty z podjazdem pod górkę - ale że są 3 rodzaje ciągników z naczepami, to można wybrać mocny silnik z mniejszą ładownością).
02-10-2016, 21:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2016, 21:49 przez LaChupacabra.)
(02-10-2016, 19:30)McZapkie napisał(a): Ustaw 'reduced passengers income' to zaczniesz zwracać uwagę na koszty  Reduced nie zawsze pomaga, a już zwłaszcza nie wtedy, gdy ma się w czterech literach cargodista i jego głupawe zasady dzielenia zysku. Moim zdaniem koszty użytkowania zawsze powinny być adekwatne do możliwych zysków - teraz (v33) ustawienia są dalekie od ideału. Chodzi też o to, aby nie było sytuacji jak np. z samolotami w av8, gdzie podniesienie kosztów utrzymania sprawia, że wiele maszyn nie jest w stanie nawet na siebie zarobić, jednocześnie prawie nic nie robiąc z zyskami tych największych. O wiele lepiej wygląda to w przypadku WAS'a. Żadne wzory uwzględniające pojemność silnika, wyposażenie w klimatyzację itp. się tutaj nie sprawdzą, a przynajmniej nie w takiej formie jaką teraz stosujesz.
(02-10-2016, 19:30)McZapkie napisał(a): Uściślijmy - nie chodzi o chwilowe zużycie, tylko całkowite... Chodzi o to, aby wybór pojazdu miał też swoje uzasadnienie finansowe. Takie rozwiązanie jak zaproponowałem chyba najlepiej by oddało różnice w kosztach utrzymania zwykłych diesli oraz hybryd, które są bardziej opłacalne tylko w określonych warunkach.
Liczba postów: 395
Hej, mam set nr 33.
Bardzo podobają mi się ciężarówki z przyczepami do przewożenia poczty ale w jednym rzucie wg. mnie odległość między solówą a przyczepą jest zbyt mały przez co wszystko się zlewa.
[Obrazek: fiwdke6sofk8.png]
Bo przyczepa wyprzedza kunia
Liczba postów: 115
Liczba wątków: 0
30-10-2016, 10:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2016, 10:28 przez MPK Lublin.)
(02-10-2016, 16:34)P_I_T_E_R napisał(a): Jak dla mnie przydałoby się dodać rodzinę autosanów sancity jako następce jelcza i tańszą alternatywę dla Solarisa. Oczywiście trochę gorszy komfort i więcej usterek. Jeśli coś z tego wyjdzie to próbujcie, już kiedyś to tu wstawiałem
Samcity 9LF jest krótszy, niższy i węższy.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|