(27-07-2009, 10:46)mouse napisał(a): Wymagasz ocen to prosze1. Nie o to mi chodziło. Żeby jechały z tą samą szybkością daję 2 lokomotywy na początek i git, a chodziło mi o to co zrobić by pociągi wiedziały gdzie jechać(płynnie czyli bezproblemowo z jednej stacji do drugiej na tak skomplikowanej trasie):
1. robic jak najmniej lub wcale ostrych zakretow (masz je prawie wszedzie)
2. Nie wszedzie sa swiatla, nie wiadomo ktory tor w ktora strone jedzie, moze sa dwukierunkowe?
Zjazd na stacie wolalbym zrobic mostem/tunelem, nie blokuje wtedy przeciwnego pasa ruchu.
Polaczenie tej stacji dziwnie wyglada, brak wyjazdu na polnocny wschod (moze tak mialo byc ale napisales ze wszedzie da sie dojechac)
3. Nie zapominac o lagodzeniu ostrych zakretow, stawiac swiatla nawet co 1 kratke, budowac jak najkrotsze mosty/tunele bo to tam zazwyczaj gromadza sie pojazdy.
Jak na poczatkujacego to fajnie nawet ci to wyszlo, pamietaj, ze wszystko wychodzi w praniu. Pusc 10 pociagow i zobacz co bedzie sie dzialo
Pozdrawiam
2. To tylko prototyp. Później zrobię co trzeba, a narazie próbuję robić takie prototypy by wykorzystać je w przyszłości.
3. Postaram się łagodzić te skręty, lecz to nie takie łatwe. Ze światłami się jeszcze nie oswoiłem, nie wiem jak i które stawiać. Co do tuneli i mostów, tutaj akurat chciałem by wszystko przeskoczył za jednym razem.
Dzięki za komentarz.
Cytat:Chaos!
Male odleglosci, maly income. Ja bym wolal puscic ciezarowki.
Jesli to ma byc poglad i odleglosci maja byc wieksze to proponuje zrobic stacje ro-ro przy fabryce i steel mill.
Pozatym most za dlugi o 2 kratki
Małe odległości bo to również prototyp, a scenariusz został stworzony również na potrzebę ćwiczeń(co to income i stacja roro?)
A most taki długi bo nie będę burzył wszystkiego, gdy będe chciał dobudować kolejne dwie trasy. Pamiętam że kiedyś na serwerze chciałem zrobić most 2 kratki dłuższy niż jego trasy, ale nie dało się, więc zrobiłem tylko jedną kratkę dłuższy, i chciał dobudować te 2 perony ale niestety zagrodziłem mu drogę więc musiał zrobić zjazd na drugi tor. Takie życie.
EDIT
Cytat:najslabszy punkt to stacja przy fabryce (1 tor dla masy pociagow)Nie dla masy pociągów. Dwa z farmy(jeden żywiec wiezie, drugi zboże) do fabryki. Jeden z kopalni do huty. Jeden z huty do fabryki. Jeden z fabryki do miasta.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)
: