KOLEJ Polish PKP Set v2.0
(08-10-2013, 10:12)MeteorKKR napisał(a): ...na mojej starej Nokii (N97 i stara wersja Opena gdyż nowszej nie znalazłem aby działała na Symbianie) niestety nie widzi...

PKP Set wymaga OTTD w wersji conajmniej 1.2.0. Starsze wersje gry nie obsługują nowszych dodatków GRF i pewnie dlatego nie wyświetlają ich w "dodatkach online". Wgranie ręczne niestety nic tu nie zmieni...
(07-10-2013, 11:50)TadeuszD napisał(a):
(07-10-2013, 11:24)Sander napisał(a): problem widoczny byl najbardziej przy EP01...

A kto stosuje EP01? Wink Ona ma podwyższoną o 25% awaryjność...
Depot co 100 kratek to rzeczywiście może być za mało dla tej lokomotywy. Smiley24
A żeby nie było, że to jednak wina setu, to EP01 ma takie parametry od samego początku. Nic nie zmieniałem ostatnio... Wink

Ja Smile Dla picu nie jest przeciez Big Grin w kazdym badz razie jestem calkiem pewny ze miala na poziomie 80%+
(08-10-2013, 19:06)Sander napisał(a): ... jestem calkiem pewny ze miala na poziomie 80%+

OK. Chyba niezbyt dobrze się wyraziłem. EP01 może mieć maksymalnie (choć tylko teoretycznie) nawet i 100% sprawności. Ale po wyjeździe z depotu "zużywa się" o 25% szybciej niż inne lokomotywy. O tyle szybciej rośnie prawdopodobieństwo wystąpienia awarii. O tyle częściej powinna więc zaglądać do depotów... Wink
Dzięki Tadeuszu za info Wink.
Szkoda że się nie da Sad
Czy macie może plany wrzucenia "Pendolino" do PKP seta, jakby nie było też już kula się po naszych polskich magistralach Wink
Plany są. Dyskusja na ten temat była na stronie 39 tego wątku. Wink
Pendzio pojawi się w secie nieco później, gdyż najpierw chciałbym pouzupełniać set o wcześniej zaplanowane pojazdy.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Wagon-Fi...08311.html a czy taki wagon ma szansę pojawić się w kolekcji wagonów Intercity? Big Grin
Taaa... A czy przychód z przewozu pasażerów takim wagonem musiałby być obciążany haraczem na rzecz ZAIKS? Big Grin

A przy okazji - znowu pogrzebałem i poeksperymentowałem z różnymi funkcjami NewGRF i odkryłem metodę na zróżnicowanie dochodów dla wagonów klasy 1, 2 i sypialnych. Otóż, jak wiecie, stawka za przewóz towarów spada proporcjonalnie do czasu, w jakim udało się ten towar przewieźć. Najnowsza specyfikacja NewGRF pozwala regulować współczynniki tego procesu.

Możnaby więc zrobić tak, że dla wagonów 1 klasy stawka za przewóz będzie spadała wolniej niż dla 2 klasy, a np. dla sypialnego będzie wręcz na stałym poziomie. Odpowiednie dobranie współczynników mogłoby spowodować, że na długich trasach wagon 1 klasy, choć o znacznie mniejszej pojemności, generowałby nawet większy zysk niż wagon 2 klasy na tej samej trasie. Smile A już prawdziwą żyłą złota byłby pociąg typu "EuroNight" złożony z samych sypialnych, wożący pasażerów po przekątnej całej planszy. Wink

Co o tym sądzicie? Bawić sie w takie niuanse? Łączyć z ograniczeniem prędkości, gdy jadą same "dwójki"?
Tak, definitywnie tak, to napewno doda smaczku grze i trzeba bedzie pokombinowac troche zeby jeszcze lepiej zarabiac na przewozie pasazerow Big Grin
Jestem na wielkie tak dla tego pomysłu! A więc czaruj drogi Tadeuszu i wyczaruj nam to :p
(10-10-2013, 15:48)TadeuszD napisał(a): Co o tym sądzicie? Bawić sie w takie niuanse? Łączyć z ograniczeniem prędkości, gdy jadą same "dwójki"?

Niuansiki, tak i jeszcze raz tak, sztuczne ograniczenia prędkości - jakoś to do mnie nie przemawia. Zróżnicowanie dochodów jak najbardziej.
Tadeo!
Wszystkie zmiany na tak. Ograniczenie prędkości, stawki za przewóz pasażerów, więcej takich pomysłów. Przez ten set przestałem grać CiM i PoE.
Hłe Hłe.
TAK, wielkie TAK!

W takim razie bez sensu ograniczać prędkość dwójkom Smile
Rowniez sadze ze w takim wypadku nie ma sensu kombinowac z predkoscia Smile)
Nie nie musiałby być obciążony haraczem Big Grin Ale pomysł ze stawkami za przewóz podoba mi się Smile
+1 Smile
jak najbardziej jestem na tak
Każda zmiana urealistyczniająca nasze kochane PKP będzie dobra. Ciekaw jestem co jeszcze można zrobić 56

Edit: Zróbcie jeszcze wszystko w 32 bitach Big Grin
Skoro udałoby się zróżnicować ceny za przewóz, to z drugiej strony może faktycznie odpuścić sobie te kombinowanie z prędkościami? Wink
Spędziłem nad nowym mechanizmem calutki wieczór Sad i oto, co wyszło:
Pociągi testowe:
1) EU07 + 9xBdnu
2) EU07 + 9xAdnu
3) EU07 + 9xWLABd

Wyniki uzyskane na krótkiej trasie (ok. 40 kratek):
1) 72 390 zł
2) 52 512 zł
3) 40 176 zł
Na krótkich trasach nie ma niespodzianek - największe znaczenie ma pojemność, stąd duża przewaga "dwójek". Sypialny generuje prawie 2x mniejsze przychody, co wynika z jego 2x mniejszej pojemności.

Wyniki uzyskane na długiej trasie (ok. 500 kratek + 5 serwisów w depotach):
1) 568 362 zł
2) 632 352 zł
3) 576 288 zł
Na dłuższej trasie, gdzie zaczyna być istotny czas przejazdu, sytuacja zaczyna się odwracać. Jak widać, na testowej trasie "dwójki" uzyskały najgorszy wynik finansowy. Znacznie lepiej wypadły "jedynki". Nawet sypialny wypadł nie najgorzej.
Dalsze wydłużanie trasy spowodowałoby dalszy wyraźny wzrost dochodów z sypialnego w zestawieniu z relatywnie coraz gorszymi wynikami pozostałych wagonów.

Zabawne jest to, że nie da się jednoznacznie określić, kiedy który wagon jest najlepszy. Bardzo dużo zależy od prędkości pociągu i ilości "przeszkadzajek" na jego trasie. Na liniach krętych, z dużą ilością semaforów, mijanek i skrzyżowań, "jedynki" i sypialne szybciej staną się bardziej dochodowe, niż na długich i prostych magistralach. Za każdym razem trzeba to wybadać doswiadczalnie. Big Grin

Blokadę prędkości oczywiście zdjąłem.

[Obrazek: 834Dochody_A_B_WLAB.png]

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord