Pre-sygnały
Znaczna część graczy nie potrafi korzystać z pre-sygnałów.
Postaram się w prosty sposób wytłumaczyć.

Gdzie pre-sygnały mogą nam się przydać?
  • wjazdy na stację,
  • mosty/tunele,
  • priorytety przy łączeniu dwóch torów w jeden.

Jak budować:
Postaw zwykły sygnalizator.
Naciśnij i przytrzymaj guzik Ctrl (na klawiaturze w lewym dolnym rogu).
Ponownie kliknij na sygnalizator.

Opis sygnałów:
Sygnalizator z żółtą poziomą tabliczką - pre sygnał (wejście).
Sygnalizator z białą pionową tabliczką - exit sygnał (wyjście).
Sygnalizator z żółtą pionową tabliczką - combo sygnał (wejście+wyjście).

Prosty przykład:
[Obrazek: 6461.jpg]
A - wejście; B, C, D - wyjścia.

Gdy na wszystkich wyjściach (B, C, D) pali się czerwone światło, automatycznie na wejściu (A) również zapali się czerwone światło.
Kiedy pociąg dojedzie do sygnalizatora A, zatrzyma się i poczeka aż w końcu zapali się zielone światło na którymś z "wyjść".

Kolejny przykład:
[Obrazek: 4162.jpg]
A - wejście; B, D, E - wyjścia; C - wejście+wyjście.

Proszę podzielić sobie ten rozjazd na dwie części.

Pierwsza cześć: A = B or C, czyli A będzie zielony gdy B lub C będzie zielony.
Druga cześć: C = D or E, czyli C będzie zielony gdy D lub E będzie zielony.

Z powyższego wynika: A = B or D or E, czyli A będzie zielony gdy B lub D lub E będzie zielony.
Gdy pociąg pojedzie na linie D, a linia B jest wolna to A zmieni się na zielony kolor natychmiast gdy nasz pociąg przekroczy sygnał C.
Praktyczne zastosowania

[Obrazek: 9883.jpg]
Rozładowanie ruchu na 2 mosty/tunele.
Przydaje się w początkowym etapie gry, gdy nie mamy kasy na rycie terenu.
Czasem bardzo użyteczne, gdy budujemy tunele pod stałym/nieusuwalnym elementem terenu.

[Obrazek: 3894.jpg]
Klasyczny wjazd na stację, gdzie przy zablokowaniu wszystkich peronów kolejny pociąg czeka przed stacją.

Pawilonek: Poprawiłem obrazki
Po wprowadzeniu PBSów koncepcja budowy uległa poważnym zmianom/ułatwieniom.
Pre-sygnały mają jeszcze jedno ciekawe zastosowanie

[Obrazek: pre-syg?type=i&key=qDSTSxqCNZ&ft=f]

Jak to działa, pociąg jadący Torem A chce pojechać Torem B, ale Tor B jest bardzo ruchliwy i nie chcemy by zablokował ruch jak się będzie włączać.
Kiedy strefa 1 jest wolna od pociągów to sygnalizacja 2 jest zielona, ale gdy w strefie 1 znajduje się pociąg wtedy sygnalizacja 2 jest czerwona i sygnalizacja X2 wymusza na pociągu kontynuowanie jazdy Torem A.

Na X1 nie ma świateł pozwala to cofnąć się pociągowi by ten mógł ponownie przejechać przez X2 i podjąć decyzje którym torem chce pojechać. Zapobiega to blokowaniu kiedy pociąg zatrzyma się nieoczekiwanie na sygnalizacji 2.

Rozwiązanie sprawdza się również podczas włączania się nowych pociągów do magistrali.
Co do X1, X2 oraz 2: sprawdzi sie to jesli mamy wszystkie pociagi tej samej dlugosci... wiekszosc naszych taborow jest rozna wiec trzeba by bylo wyjac swiatla z wiekszej ilosci pol.
Witam wszystkich!

Takie pytanie a propos pre-sygnałów: Czy korzystacie z nich jeszcze, odkąd w stabilnej wersji (0.7.0) pojawiły się PBS-y?
Praktycznie każdą stację mam obsadzoną PBS-ami, choć niedawno jeszcze odruchowo dawałem Pre.
Czasem sie zdarza zastosowac ale coraz rzadziej :/
To bylo dobre rozwiazanie ale trzeba isc z duchem czasu Smile
(12-04-2009, 17:29)Rene napisał(a): Witam wszystkich!

Takie pytanie a propos pre-sygnałów: Czy korzystacie z nich jeszcze, odkąd w stabilnej wersji (0.7.0) pojawiły się PBS-y?
Praktycznie każdą stację mam obsadzoną PBS-ami, choć niedawno jeszcze odruchowo dawałem Pre.

Jest kilku pro, które podkreślają to jak kozaczą Smile i używają blokowe.
Ja używam blokowe do load-balancerów albo jak chcę trochę zielonych świateł, ta ciągła czerwień w PBS'ach jest dobijająca Wink
(07-07-2009, 12:45)samorajp napisał(a):
(12-04-2009, 17:29)Rene napisał(a): Witam wszystkich!

Jest kilku pro, które podkreślają to jak kozaczą Smile i używają blokowe.
Ja używam blokowe do load-balancerów albo jak chcę trochę zielonych świateł, ta ciągła czerwień w PBS'ach jest dobijająca Wink

zgadzam sie z kolega co do czerwieni. dodam tez, ze presygnaly wygladaja bardzo estetycznie i ladnie kieruja ruchem. ;p
Ja tam dalej używam Pre, PBS to pojście na łatwizne.
Moim skromnym zdaniem to Pre-sygnały są łatwiejsze do zrozumienia jak działają niż PBS, aczkolwiek pre to takie rządzenie pociągiem a w PBS nic się nie dzieje żadnych korków pociąg robi to co chce. Pre-Pro!
Z drugiej strony PBS pozwala robić nieblokujące się skrzyżowania w jednym poziomie co jest o wiele bliższe rzeczywistości niż 5-poziomowe skrzyżowania na pół mapy (:
PBS umozliwia wjazd na skrzyzowanie przez pare pociagow w 1 czasie, o ile jada w innych kierunkach oraz maja osobne tory.
Dla mnie PBS sa latwiejsze bo za pomoca 1-go semaforu rozwiazujemy problem z np wjazdem na stacje, w Pre signals musimy miec wieksza ilosc i musimy wiedziec gdzie je wstawic, zey bylo najbardziej efektywnie (1 przed rozjazdem i po 1 na kazdy tor, oczywiscie musimy pamietac o rodzajach)
(09-07-2009, 12:15)mouse napisał(a): w Pre signals musimy miec wieksza ilosc i musimy wiedziec gdzie je wstawic, zey bylo najbardziej efektywnie (1 przed rozjazdem i po 1 na kazdy tor, oczywiscie musimy pamietac o rodzajach)
I właśnie to jest OpenTTD!
Hmmm, a można gdzieś znaleźć na forum opis tych PBS?
jest link - post #3

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord