CargoDist
Oglądałem save i nie bardzo rozumiem, na czym polega to "oszustwo" ?
Po prostu zrobiłeś kilka oddzielnych linii A-B, C-D zamiast je łączyć.
No i dobrze - jak widzisz, cargodist wcale nie przeszkadza, jak się go nie chce używać, to można nie używać mimo że włączony.
Tak samo z towarami - rozpowszechniasz jakieś przesądy, jakoby węgiel miał znikać po drodze - złodziejstwa jeszcze nie zaimplementowali w tej grze.
Musiałbyś intencjonalnie zatrzymać pociąg na pośredniej stacji, która odwiedzałby inny pociąg też wożący węgiel do innego miejsca.
Raczej nie ma co się kłócić, bo choć ja popieram cargodista (przykład z Gdynia - Warszawa - Zakopane jest chyba najlepszy, wożenie ludzi jak bydło ma dla mnie taki sens jak przewożenie zboża do huty), to jednak jest to spora zmiana po 20 latach działania starego systemu Smile Co kto lubi, ważne że można to wszystko ustawić jednym wihajstrem w configu. Sporą wadą klasycznego systemu jest to, że na pasażerach zarabia się o wiele więcej niż na towarach, cargodist przez "kapryśnych" pasażerów wyrównuje te przychody. Sprawą otwartą pozostaje stosunek serwerów: czy jeden z CD, reszta klasyczna jak proponuje KJ; czy jeden klasyczny reszta CD jak jest obecnie, czy jeszcze jakaś inna konfiguracja. Ale to znowu nie jest tematem wątku, kilka ostatnich postów to znowu offtopic do przerzucenia do "CargoDist" w rozmowie ogólnej, a nie do poradnika Smile
Nie wolno oszukiwać.
(21-04-2014, 18:24)McZapkie napisał(a): Oglądałem save i nie bardzo rozumiem, na czym polega to "oszustwo" ?
Po prostu zrobiłeś kilka oddzielnych linii A-B, C-D zamiast je łączyć.
No i dobrze - jak widzisz, cargodist wcale nie przeszkadza, jak się go nie chce używać, to można nie używać mimo że włączony.
Tak samo z towarami - rozpowszechniasz jakieś przesądy, jakoby węgiel miał znikać po drodze - złodziejstwa jeszcze nie zaimplementowali w tej grze.
Musiałbyś intencjonalnie zatrzymać pociąg na pośredniej stacji, która odwiedzałby inny pociąg też wożący węgiel do innego miejsca.

Gdybym Ci to objaśnił to i tak byś nie zrozumiał cóż widzę, że jesteś bardzo pro CargoDist a ja bardzo anty więc przy tym zostańmy btw. źle to odczytałeś to nie były takie linie no, ale cóż idzie ten system oszukać.
(21-04-2014, 17:10)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): ...ja i tak ich będę targał gdzie uważam za stosowne Tongue z pominięciem CargoDista :>

Wcale nie pomijasz CargoDista. Smile Tyle że w opisanym przypadku CD 'widzi', że nie masz sieci połączeń, więc nie generuje pasażerów jadących tam, gdzie nie są w stanie fizycznie dojechać.

BTW - czy ktoś sprawdzał, na ile traci się w ten sposób potencjalne zyski? Tzn. pasażerowie, którzy nie mają jak dojechać do celu, nie pojawiają się w ogóle na naszych stacjach?
(21-04-2014, 18:09)McZapkie napisał(a):
(21-04-2014, 14:43)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): CargoDist informuje (bazując oczywiście na raitingu bo na czymś działać musi), że przepływ do rozładunku jest rentowny, natomiast gry składy wracją rozładowane, pokazuje kolor czerwony czyli zupełnie nie rentowną linię co jest bzdurą,
Tak gwoli ścisłości, cargodist nie pokazuje wprost rentowności, tylko obciążenie przewozami i akurat kolory są odwrotnie - czerwony oznacza przeciążenie -
za mało pojazdów i towary czekają.
Jeśli pociąg wraca pusty, to wtedy jest kolor biały.
W przypadku pasażerów kolor biały oznacza małą rentowność, w przypadku towarów po prostu oznacza, że wraca pusty i tak ma być.

Oczywiście zgadzam się z KJ, że powinien zostać jakiś serwer bez cargodist, dla tych co lubią klasycznie Smile

Cargodistujcie Sobie ja i tak mam Swoje zdanie i będę obstawiał przy Swoim Tongue No właśnie ahh ta klasyka o to też mi właśnie chodziło chociaż w tej kwestii się zgadzamy Wink
Mała dygresja. Przejrzałem save'a KJ i znalazłem taki zonk:
Na stacji KJ-INTER-CONTINENTAL-L prawie połowa pasażerów chce jechać na stację KJ-INTER-CONTINENTAL-UL. Smiley60
Pasażerowie ci, nie znajdując innego połączenia, jadą więc z KJ-INTER-CONTINENTAL-L przez calutką planszę do KJ-SUPREME-1, a następnie wracają z powrotem - do KJ-INTER-CONTINENTAL-UL. Zajmują miejsce w wagonach, a zysk generują jak za kilkadziesiąt kratek (tyle dzieli KJ-INTER-CONTINENTAL-L od KJ-INTER-CONTINENTAL-UL). Czysta strata! Widać to choćby po niskich dochodach pociągów, ok. 500 - 800 tyś, podczas gdy na takiej trasie powinny generować miliony...
Zyskowniej byłoby puścić dla tych ludzi kilka autobusów...
(21-04-2014, 22:46)TadeuszD napisał(a): Mała dygresja. Przejrzałem save'a KJ i znalazłem taki zonk:
Na stacji KJ-INTER-CONTINENTAL-L prawie połowa pasażerów chce jechać na stację KJ-INTER-CONTINENTAL-UL. Smiley60
Pasażerowie ci, nie znajdując innego połączenia, jadą więc z KJ-INTER-CONTINENTAL-L przez calutką planszę do KJ-SUPREME-1, a następnie wracają z powrotem - do KJ-INTER-CONTINENTAL-UL. Zajmują miejsce w wagonach, a zysk generują jak za kilkadziesiąt kratek (tyle dzieli KJ-INTER-CONTINENTAL-L od KJ-INTER-CONTINENTAL-UL). Czysta strata! Widać to choćby po niskich dochodach pociągów, ok. 500 - 800 tyś, podczas gdy na takiej trasie powinny generować miliony...
Zyskowniej byłoby puścić dla tych ludzi kilka autobusów...

heh no i to jest właśnie CargoDist Smiley26 żaden zonk na stacji rozładunkowej nie może odbywać się załadunek Smiley13
Standard jest bez CargoDist.
(22-04-2014, 05:29)niemiec napisał(a): Standard jest bez CargoDist.

Tak niemiec wiem, ale nie ma PKP seta Sad
(21-04-2014, 23:27)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): żaden zonk na stacji rozładunkowej nie może odbywać się załadunek Smiley13

No i to jest właśnie sedno, ludziom nie rozkażesz w rzeczywistości żeby jechali tam gdzie chcesz, każdy sam wybiera gdzie chce dojechać. No ale jak już pisałem, o gustach się nie dyskutuje, a to konkretne ustawienie można polubić albo nie. Jeśli o mnie chodzi, to nie mam nic przeciwko wyłączeniu CD na PKP Secie - skoro jest serwer z Mapą Polski przeznaczony stricte przewozom pasażerskim, nie ma co dawać drugiego takiego samego, zwłaszcza że przy przewozie towarów CD nie ma takiego znaczenia. Standard i PKP bez cargodista; Mapa Polski, FIRS i HARD z włączonym.

Przyłączam się do pytania Tadeusza: jak to jest, czy połączenia do większej ilości miejsc sprawiają że jest więcej pasażerów na stacji, czy po prostu zamiast wszyscy jechać w jedno miejsce ta sama ilość rozdziela się po różnych liniach?
(21-04-2014, 22:10)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Gdybym Ci to objaśnił to i tak byś nie zrozumiał cóż widzę, że jesteś bardzo pro CargoDist a ja bardzo anty więc przy tym zostańmy
Możemy mieć różne poglądy, ale to nie powód, byś mnie próbował obrażać.

(22-04-2014, 18:14)qamil napisał(a): Jeśli o mnie chodzi, to nie mam nic przeciwko wyłączeniu CD na PKP Secie - skoro jest serwer z Mapą Polski przeznaczony stricte przewozom pasażerskim, nie ma co dawać drugiego takiego samego, zwłaszcza że przy przewozie towarów CD nie ma takiego znaczenia. Standard i PKP bez cargodista; Mapa Polski, FIRS i HARD z włączonym.
Może być - ale w przypadku FIRS prosiłbym o włączenie pełnego Cargodist
(tryb dystrybucji dla innych ładunków: asymetrycznie).
Dla standardowej ekonomii cargodist nie ma istotnego znaczenia, w przypadku FIRS/ECS jest bardzo przydatny, o czym w następnej części poradnika Smile
Ja tam wolałbym, żeby na serwerze PKP został włączony CargoDist dla pasażerów. Dzięki temu można lepiej wykorzystać potencjał dostępnych w secie wagonów podmiejskich i dalekobieżnych.
(22-04-2014, 18:14)qamil napisał(a):
(21-04-2014, 23:27)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): żaden zonk na stacji rozładunkowej nie może odbywać się załadunek Smiley13

No i to jest właśnie sedno, ludziom nie rozkażesz w rzeczywistości żeby jechali tam gdzie chcesz, każdy sam wybiera gdzie chce dojechać. No ale jak już pisałem, o gustach się nie dyskutuje, a to konkretne ustawienie można polubić albo nie. Jeśli o mnie chodzi, to nie mam nic przeciwko wyłączeniu CD na PKP Secie - skoro jest serwer z Mapą Polski przeznaczony stricte przewozom pasażerskim, nie ma co dawać drugiego takiego samego, zwłaszcza że przy przewozie towarów CD nie ma takiego znaczenia. Standard i PKP bez cargodista; Mapa Polski, FIRS i HARD z włączonym.

Przyłączam się do pytania Tadeusza: jak to jest, czy połączenia do większej ilości miejsc sprawiają że jest więcej pasażerów na stacji, czy po prostu zamiast wszyscy jechać w jedno miejsce ta sama ilość rozdziela się po różnych liniach?

Oh już tyle razy pisałem, widzę, że chyba ja sam Siebie tylko rozumiem Big Grin
No, ale fajną propozycję dałeś odnośnie zmiany cfg na serwerach, trzeba będzie jaką ankietke strzelić i zobaczyć co z tego wyjdzie (Tadeusz widzę też popiera takie rozwiązanie) 24

(22-04-2014, 19:19)McZapkie napisał(a): Możemy mieć różne poglądy, ale to nie powód, byś mnie próbował obrażać.

Smiley13 Wiesz strasznie drażliwy jesteś, wybacz, że Cię uraziłem, nie dość, że nie ma tam nic obraźliwego to jeszcze tylko taka mała rada, nie zawsze jest się encyklopedią w każdym temacie Wink
Panowie, CargoDist jest, jaki jest. Jedni wolą bez, inni z dodatkiem. Można zrobić odrebne konfiguracje na serwerach. Jak pisał KJ, wystarczy ankietę zrobić i pomyślimy co z tym fantem zrobić.
Dla mnie osobiście to fajne rozwiązanie, ale trochę trzeba chyba poczekać, żeby było lepsze.
(23-04-2014, 13:35)Mouse napisał(a): Panowie, CargoDist jest, jaki jest. Jedni wolą bez, inni z dodatkiem. Można zrobić odrebne konfiguracje na serwerach. Jak pisał KJ, wystarczy ankietę zrobić i pomyślimy co z tym fantem zrobić.
Dla mnie osobiście to fajne rozwiązanie, ale trochę trzeba chyba poczekać, żeby było lepsze.

Mysza wszystko fajnie pięknie tylko oprócz tego, że szukanie serwerów mi ciężko idzie Big Grin to jeszcze z tym robieniem u mnie ankiet też za dobrze nie wygląda Smiley2639
No i znów temat CD można dwojako rozumieć, gdyż przetestowałem co i owo.

W grze bez Cargo Dist pasażerowie ani poczta nie była przewożona jak bydło gdyż w stacjach relacji 1<->2<->3 pasażerowie i poczta byli dzieleni według uznania tak jak chcieli jechać tak jak jest obecnie. Tylko nie było to tak sprecyzowane jak jest teraz aż do bólu. Nie mieliśmy dokładnego podglądu na to co dzieję się na stacji w grze bez CD jako dodatku w grze.

Jednak braki maksymalne lub nadwyżki nie proporcjonalne do wielkości miasta to bujda bo jak w mieście o wielkości 200 mieszkańców może zalegać aż 12000 pasażerów przy trasie która jest czynna i funkcjonuje bez zarzutu. Cargo Dist spełnia super role informacyjną, ale przy dzieleniu pasażerów i poczty to sromotna porażka. Bo w tym wypadku jaki podałem jest to nie realne aby w takiej mieścinie zalegało na stacji aż tylu pasażerów.

W Openie bez włączonego dodatku CD w przypadku powyżej gdy większość pasażerów zalega na stacji przez długi czas pasażerowie po prostu się rozchodzą po mieście i wpływają na jego rozwój. Właśnie teraz w CD zalegają jak bydło na stacji włóczące się po mieście bardziej po stacji nie proporcjonalnej wielkości do ludzi czy poczty będącej na niej zalegających inaczej czekających na dalszy transport. Co za tym idzie pocztę jak pocztę w myśl realizmu idzie zrozumieć ale pasażerów? 12000 w mieście o wielkości 400 do 500 mieszkańców.

Nie zrozumcie mnie źle jest to tylko przykład. Wielkości miast do zalegania pasażerów i poczty na danej stacji to kwestia bardzo rozległa, a oto przykład jak można na to wpływać i zmusić CD do roli informacyjnej jedynie, a zaleganie pasażerów na stacja wynika jedynie z tego że nie poprawiłem ich wydolności w przebiegu gry na serwerze PKP, jednak nadwyżka jest realna co do wielkości miast:

[Obrazek: 232monolit.jpg]

P.S. Dodatkowo zamieszczam załącznik CD zmuszonym do pełnienia jedynie roli informacyjnej z tej gry z jakiej zamieściłem screen'a. Rzecz jasna nie mam żadnych roszczeń jeżeli chodzi o przemysł, ale w przypadku pasażerów i poczty pojawiają się wątpliwości nad rolą tego upgrade'u w samej grze.

Załączone pliki
.sav   Bujda CD P&M.sav (Rozmiar: 859.29 KB / Pobrań: 162)
To nie wina cargodist tylko openttd jako takiego - przy tak dużych ilościach nie obsłużonych pasażerów rating stacji powinien spaść bardzo nisko i wtedy by oni znikli (zrezygnowali z Twoich słabowitych usług).
A jeżeli zalegają w małej miejscowości, to widocznie się tam po prostu przesiadają - takie Koluszki.
Ja zbudowałem stację w szczerym polu i tez było mnóstwo pasażerów bo była węzłowa.
KJ, na siłę próbujesz udowodnić, jako to CargoDist jest zły, ale kiepsko Ci to wychodzi. Nie rozumiesz całej idei. Zbuduj działającą linię A <-> B <-> C, gdzie pasażerowie będą chcieli dojechać do C z przesiadką w B (bez przymusowego tranferu).

Zamiast budować z jednego miasta osobne linie, zbuduj jedną, na której będzie wspólny dobrze zorganizowany system transportowy. To jest zabawa.

Skoro kilkoma składami chcesz obsłużyć ogromne potoki podróżnych, to się nie dziw, że Ci ludzie zalegają.
Nic nikomu na siłę nie chce udowadniać wystarczy pokombinować trochę by zrozumieć to co napisałem powyżej.
Nie mam nic przeciwko CD spełniającym jedynie rolę informacyjną, akurat w przemysłówce sprawdza się bez zarzutu. Aczkolwiek w pasażerce no cóż widać niech każdy pozostanie przy Swoim jednak zadaniu bo co bym nie napisał, nie udowodnił to i tak zwolennicy CD w transporcie pasażerskim będą to rozumieć po Swojemu jak widać. Zostawiam te zdania dla tych co lubią w grze kombinować i tyle, a nie tylko iść z nurtem rzeki Smile

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord