KOLEJ Polish PKP Set v2.0
(16-10-2014, 20:10)lukasypl napisał(a): Nie śmiem za to wspominać o Bipach, których Vmax kiedyś wynosiła... 100.
Moim zdaniem na potrzeby setu 100 km/h dla Bipy daje lepsze zbalansowanie - tej samej długości skład zabiera znacznie więcej pasażerów niż skład ryflaków lub przedziałowców. Pozwoli też na lepsze wykorzystanie istniejących lokomotyw.
Taka Ol49 to obecnie najwyżej z wagonami krytymi można stosować, do pasażerów się nie opłaca.

Kwestią do przedyskutowania jest zwiększone cargo_aging - trzeba by ciut zmniejszyć dla Bipy aby wyrównać mniejsza prędkość która sama w sobie zmniejsza zyski. Albo też zwiekszyć trochę dla ryflaków - bo właściwie wagonów przedziałowych 2giej klasy nie ma sensu stosować, gdy są ryflaki o tym samym cargo_aging, większej pojemności i 2x szybszym wyładunku (i lokomotywy z vmax<=140)
Podsumowując, zrobiłem tak:
Zmniejszyłem prędkość Bipy do 100km/h, za to zwiększyłem nieco jej predkość ładowania. Dodatkowo zmniejszyłem "komfort jazdy" ryflakami oraz bonanzą. Z kosmetycznych poprawek, wprowadziłem wycofywanie Bipy ok. 2018r. Na PKP juz praktycznie wszystkie wycięto, ostało się kilka wyjątków... Wycofałem też starego DDR-owskiego WAPa (Fals).
Poprawione infografiki można pobrać stąd:
https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/wiki/Wiki

A poniżej skompilowana wersja robocza PKP setu 2.0.11 z TKh1, ED72 oraz wagonami BCi, Bhxz, Gmw, Bdhpumn, Es, Kdt31, Kdth31, Kbkks i Kgns:
https://dev.openttdcoop.org/attachments/...2.0.11.grf
Super, będzie co testowac na pl-experimental.
Ale ciągle jest ten switch który najprawdopodobniej powoduje desync.

Ps. byłem wczoraj po kogoś w nocy na stację i zobaczyłem ED250 Smile
Tadeuszu, mam propozycję dot. ED250 w związku z Twoją zapowiedzią, że ten skład pojawi się w PKP Set po tym, jak zacznie obsługiwać realne trasy PKP. Przewoźnik zapowiedział latem, że ED250 powinny pojawić się na torach w jeszcze w grudniu.
Co do propozycji, czy zakładasz stworzenie ED250 długiego tak, jak w rzeczywistości (tzn. 7-członowy skład), czy uwzględniasz możliwość stworzenia go na wzór składu ICE 1 z DB Set–u (umożliwia stworzenie składu długiego zależnie od potrzeby–przebudowywany).

Z racji na to, że stworzenie nowego modelu nie jest łatwe, wymaga czasu i dużo pracy (sam kiedyś pisałeś na ten temat w odpowiedzi na szereg pytań o ED250), uważam drugą opcję za lepszą, jeśli oczywiście Twoja zapowiedź w kwestii tego składu jest nadal aktualna.
(26-10-2014, 23:13)gustlik napisał(a): ...czy zakładasz stworzenie ED250 długiego tak, jak w rzeczywistości (tzn. 7-członowy skład), czy uwzględniasz możliwość stworzenia go na wzór składu ICE 1 z DB Set–u (umożliwia stworzenie składu długiego zależnie od potrzeby–przebudowywany).

Słowo się rzekło... będzie ED250 w PKP Secie. PKP zamówiło wyłącznie wersje 7-członowe, więc raczej tak odwzoruję ten pociąg, bez możliwości przebudowy.
Słowo się rzekło... będzie ED250 w PKP Secie. PKP zamówiło wyłącznie wersje 7-członowe, więc raczej tak odwzoruję ten pociąg, bez możliwości przebudowy.
[/quote]

Szkoda. Osobiście wolałbym możliwość przebudowywania. Nie wszędzie będzie potrzebny skład 7-członowy. Ale niech się dzieje wola nieba.
(27-10-2014, 19:57)DzikiJeż napisał(a): Szkoda. Osobiście wolałbym możliwość przebudowywania. Nie wszędzie będzie potrzebny skład 7-członowy. Ale niech się dzieje wola nieba.
Czyli uważasz, że PKP IC wszędzie będzie potrzebny siedmioczłonowy?
Przecież on i tak będzie miał niską prędkość ładowania pasażerów więc nie ma być alternatywą dla EN57. Skład będzie zajmował stacje o długości pięciu pól.

PS Pierwszy człon ED250 będzie najdłuższym w secie PKP. Ma długość aż 28m 20cm!

http://eicpremium.intercity.pl/media/upl...ociagu.jpg
(27-10-2014, 21:16)Walter Novotny napisał(a): Czyli uważasz, że PKP IC wszędzie będzie potrzebny siedmioczłonowy? [...] Skład będzie zajmował stacje o długości pięciu pól.

Przy Vmax=250km/h podejrzewam, ze skład będzie zarabiał już przy 10 pasażerach... Wink
Ale za będzie wymagał większych inwestycji, jak choćby stacje minimum 5 kratek. Może się okazać, że trzeba będzie budowac duże stacje przesiadkowe na peryferiach miast, a potem dowozić ludzi do centrum komunikacją podmiejską. Sytuacja idealna dla CargoDist... Wink
Ja jestem za wykonaniem ED250 takiego, jak zamówiło PKP InterCity. Będzie to zestaw na dalekie trasy, a nie na linie regionalne. Na trasy krótsze w PKP Set są do wyboru inne EZT – EN57, EN71, skład typu"Elf" i ED72.
(27-10-2014, 21:32)TadeuszD napisał(a):
(27-10-2014, 21:16)Walter Novotny napisał(a): Czyli uważasz, że PKP IC wszędzie będzie potrzebny siedmioczłonowy? [...] Skład będzie zajmował stacje o długości pięciu pól.

Przy Vmax=250km/h podejrzewam, ze skład będzie zarabiał już przy 10 pasażerach... Wink
Ja mówiłem o realu. W secie obowiązkowo tylko 7 członowy (aby moje oczy nie pękały od 3 członowych pokrak).
Wykryłem małego buga - Donnerbuchse (BCi) zamiast pasażerów przewozi pocztę i kosztowności:
[Obrazek: Bez_tytu_u.jpg]

I tak się zapytam - dlaczego powojenny pocztowiec (Gmw) ma mniejszą ładowność od przedwojennego boczniaka pocztowego? Niby ma on Vmax podniesioną do 100, ale czy to zamierzony cel?
Używałem CS-extra set i tamtejszy Pendolino tez miał zafiksowaną długość.
5 kratek to nie tragedia, przecież się buduje stacje na co najmniej 5 kratek (2xFlirt) lub 6 (3xEN57).

Co do wagonu Bhxz na 100 km/h, to nie powinien on mieć hamulca ręcznego zamiast pneumatycznego?
Nie wiem na czym był wzorowany, ale np. pruskie boczniaki 4 i 6-osiowe miały budki hamulcowe:
http://www.amcwroclaw.pl/index.php?optio...&Itemid=62
W chwili obecnej nie widzę w ogóle sensu kupowania boczniaka 3-osiowego z budką,
jest wolniejszy i droższy w utrzymaniu niż dalekobieżny (są niewielkie różnice w ładowności/długość, ale to za mało).
(27-10-2014, 21:44)UAZownik napisał(a): Wykryłem małego buga - Donnerbuchse (BCi) zamiast pasażerów przewozi pocztę i kosztowności:

Dzięki, poprawię buga.

(27-10-2014, 21:44)UAZownik napisał(a): I tak się zapytam - dlaczego powojenny pocztowiec (Gmw) ma mniejszą ładowność od przedwojennego boczniaka pocztowego? Niby ma on Vmax podniesioną do 100, ale czy to zamierzony cel?

Oba wagony mają nieco "naciągnięte" parametry, ale różnica generalnie się zgadza. W realu Gmw ma ładowność 6,5t, co powinno dawać 26 paczek poczty. Trójosiowe Gmy miały natomiast ładowność rzędu 7t, co odpowiada 28 paczkom poczty. W secie jest 32 i 36 paczek.

Cytat:Co do wagonu Bhxz na 100 km/h, to nie powinien on mieć hamulca ręcznego zamiast pneumatycznego?
Nie wiem na czym był wzorowany, ale np. pruskie boczniaki 4 i 6-osiowe miały budki hamulcowe

Akurat ten, na którym się wzorowałem, miał zespolony. Ale na potrzeby gry mogę zwiększyć jego koszty użytkowania tak, aby nie było takich dysproporcji z boczniakiem.
Na angielskim forum ktoś postulował, aby Uacs oraz Leeks woziły również towary, co by były widoczne w standardowym openttd.

Co do Uacs to jestem na nie, bo one z tego co pamiętam maja podniesioną szybkość rozładunku aby skompensować ich specjalistyczność.

Natomiast co do Leeksa, to już pisałem na maila że się "marnuje" i można by wozić też FIRSowe "maszyny".
Ale wożenie towarów to też dobry pomysł - w końcu auta to towary.
Powiem więcej - takiego wagonu bardzo brakuje.
Nie musi być duża ładowność, ale Vmax 120 i możliwość podczepiania pod pasażerskie.
Aby rosły miasta, trzeba wozić towary i ważna tu jest regularność a nie sama ilość - stąd dobrze jest podczepiać wagon do towarów pod skład pasażerski.
O ile Bipa z wagonem krytym wygląda bardzo klimatycznie, to pasażerski z doczepionym kontenerowcem/przesuwnym wygląda trochę dziwnie.
Natomiast pasażerski z platformą na samochody to przecież autokuszeta.
U nas akurat jeździła sporadycznie i z sypialnymi, ale są kraje gdzie są nawet dzienne pociągi z platformami na auta.

PS. repozytorium jest niekompletne, brak obrazków Slrx2 i en57km.
Mi osobiście doskwiera brak szybkiej i pojemnej chłodni. Niestety, takowe nie miały szczęścia na PKP. Polecam lekturę http://forum.modelarstwo.info/threads/wa...sau.12550/
No niestety, nawet "najnowsze" chłodnie, czyli wagony serii 202lc, już 15 lat temu zalegały na torach odstawczych, bo nie było dla nich pracy. Są nie do spotkania w ruchu. Wręcz przypuszczam, że niewiele sztuk zostało w jednym kawałku...
Skoro brak chłodni to trudno, trzeba wozić TIRami... a właśnie, TIRy na tory - przymiarki były już wiele lat temu,
LHS też swojego czasu woził, obecnie uruchomiono Kopernikusa - więc można zrobić wagony kieszeniowe do przewozu naczep - a naczepy mogą być do towarów, do żywności, cysterny do chemikaliów itp.
Jedynie bulk i drewno bym zablokował, bo wożenie naczep z np. węglem dziwnie by wyglądało.
Obecnie pracujemy z Soijtą nad polskim road setem, jak będą gotowe naczepy to można by sprawdzić czy będą pasować skalą (być może trzeba będzie oberżnąć 1 px). Wtedy fajnie by wyglądał przeładunek z polskich TIRów na wagony kieszeniowe i na odwrót.
Teraz nie używa się wagonów chłodni, bo chłodzenie jest na tyle wydajne, że mieści się w kontenerze i nie trzeba całego specjalistycznego wagonu do tego. Skraca to znacząco czas transportu.
(28-10-2014, 16:58)McZapkie napisał(a): ...Wtedy fajnie by wyglądał przeładunek z polskich TIRów na wagony kieszeniowe i na odwrót.

Tak już to sobie wyobrażam: podjeżdża sam ciągnik siodłowy do doku a odjeżdża zestaw i na odwrót Big Grin
Wagony chłodnie na PKP to i tak bardziej złożony temat. Nigdy nie istniało na nie zapotrzebowanie proporcjonalnego do ich ilości. Było ich tak dużo z przyczyn czysto militarnych - miały być one użyte do transportowania ciał z frontu w przypadku wojny z Zachodem. Do tego pod koniec ich użytkowania były masowo przerabiane na wagony do przewożenia przesyłek ekspresowych czy bagażu.

Może by tak wprowadzić opcję, że nowe plaftormy intermodalne miałyby możliwość przebudowy na żywność? Dzisiaj w kontenerach wozi się przecierz praktyczne wszystko, więc byłoby to dobre rozwiązanie nawet dla innych niszowych towarów.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord