MAPY Mapa Polski (pAter)
Jeśli chodzi o Mapę Polski, to mam propozycję dot. rzek. Myślę, że przydałoby się też poszerzenie Wisły. Na obecnej mapie brakuje też Kanału Noteckiego, czy jest możliwe jego uwzględnienie przy modernizacji mapy?
(18-09-2014, 17:48)gustlik napisał(a): Jeśli chodzi o Mapę Polski, to mam propozycję dot. rzek. Myślę, że przydałoby się też poszerzenie Wisły. Na obecnej mapie brakuje też Kanału Noteckiego, czy jest możliwe jego uwzględnienie przy modernizacji mapy?

Tak, miejscami poszerzam Wisłę, ale nie wszędzie - staram się mniej więcej trzymać punktów odniesienia - trochę głupio to wygląda jak Wisła przy samym ujściu jest 2x szersza od półwyspu helskiego. Nie tworzę też małych rzek, więc szerokość na jedną kratkę w takim wypadku to i tak jest dużo Wink

Co do kanału - na pewno chodzi ci o Kanał Notecki? Ten przy Inowrocławiu? Wink Czy Bydgoski?
Rozważam budowę Kanału Bydgoskiego, ale w sumie w grze jest możliwość budowy kanałów - czy nie lepiej byłoby pozostawić możliwość zbudowania go graczowi?
Rzeczywiście jest możliwość budowy kanałów przez graczy, ale mało kto z niej korzysta. Gdyby uwzględnić K.Bydgoski i Notecki budowa tras drogowych i kolejowych w tym regionie nie byłaby tak łatwa, jak obecnie.
Jeśli chodzi o nazwy, to przyznam się, że myślałem o K.Bydgoskim, a z racji na bliskość rzeki Noteć nazwałem go Noteckim.Wink
Umieszczenie obu wspomnianych kanałów wzbogaci mapę.
Szacunek dla Ciebie gościu. Szkoda jednak, że nie możemy zagrać na takiej mapce online Tongue zasiedliłbym swoje tereny <3
No jak? To na serwerze "mapa Polski" jest jakaś inna?
(21-10-2014, 05:46)dsliwa napisał(a): Szacunek dla Ciebie gościu. Szkoda jednak, że nie możemy zagrać na takiej mapce online Tongue zasiedliłbym swoje tereny <3

Dzięki. Wyszukaj w grze "mapa Polski" - serwer stoi już grubo kilka miesięcy, sporo osób tam grywa. + W czasie rozgrywki przedsiębiorstwa stawiane są losowo.
Ten tego, nie chce mi sie powiem szczerze (z lenistwa oczywiscie) przegladac wszystkich stron Tongue jest mozliwosc jakos dodac wlasne dodatki do mapy na singlu?
http://openttd-polska.pl/Temat-mapa-polski-i-grf-y
Nowa wersja mapy z przedsiębiorstwami na długie zimne wieczory Wink

https://www.dropbox.com/s/sok3haakdyqhmo..._1.4.4.scn

[zdjęcia w pierwszym poście]

Zmiany w tej wersji:
  • dodanie przedsiębiorstw
  • nowe dodatki NewGRF: Polish Tram set by Sojita, BaseCosts Mod 5.0, Manual Industries II (nightly-r5)
  • ustawienia zaawansowane gry:
    • włączenie statków i samolotów
    • wyłączenie rośnięcia drzew
    • model przyspieszania samochodów: realistyczne
    • CargoDist - dystrybucja ładunków: asymetryczne
  • poprawki miast i postawienie brakujących: Będzin, Białystok (przesunięcie), Chrzanów, Czechowice-Dziedzice, Czeladź, Czerwionka-Leszczyny, Gorzów Wielkopolski (przesunięcie), Inowrocław (poprawka w nazwie), Jaworzno, Knurów, Luboń, Pruszcz Gdański, Rumia, Sandomierz, Świdnik, Świętochłowice, Wałaskie Międzyrzecze (Czechy; spolszczenie nazwy), Ząbki
  • poprawki rzek: Narew, Noteć, Warta, Wisła, Wag (Słowacja)
  • stworzenie Kanału Bydgoskiego
  • poszerzony przepływ przy Bałtyjsku
  • stworzenie przepływu przy Świnoujściu
  • poprawka granicy z Białorusią
  • granice zostały oznaczone nadajnikami
  • niektóre przedsiębiorstwa zostały podpisane
  • poprawki kilku napisów

---

Plany na przyszłość:
  • więcej jezior
  • bagna (w okolicach Białegostoku oraz Brześcia)
  • poprawki Wink
Ale bogato na mapie Smile

Jeśli spolszczasz również nazwy przedsiębiorstw, to Elektrownia Detmarovice -> Elektrownia Dziećmorowice. Natomiast jeśli chcesz zostawiać oryginalne nazwy, ostrawska Nowa Huta powinna zmienić nazwę na Nová huť.

Wrzucamy na serwer Smile
Mały problem pAter, przydały by się Elki, Ski i Autostrady między miastami Wink w sensie drogi z nieoznaczeniami, wiadome, że fajnie by było pozostawić ten wybór graczom, ale jak już mapa Polski to jak najbardziej realistyczna Smile

[Obrazek: 479AUTOSTRADA.jpg]
Jesteśmy z gustlikiem w stanie podjąć się trudu stworzenia sieci dróg. Parę razy już to robiliśmy w grze i nawet nieźle oraz w miarę realnie wychodziło to.
Macie jakiegoś save'a z takiej akcji? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda.
Trochę bez sensu autostrady w 1950, za wyjątkiem tych poniemieckich ogryzków.
Powinny być budowane w trakcie.
Albo jakieś AI (są niektóre do tego dostosowane), ale blokuje to 1 slot dla graczy i nie zawsze robi to co trzeba,
albo game-script.
W zasadzie można by przerobić skrypt Mamy, który używam na mojej mapie do robienia przemysłu i miast.
Zamiast miast można budować drogi.
Proszę, coś takiego znalazłem.

Załączone pliki
.sav   PolskiBus.com, 25 paź 2012.sav (Rozmiar: 1.73 MB / Pobrań: 147)
(19-12-2014, 15:29)McZapkie napisał(a): Trochę bez sensu autostrady w 1950, za wyjątkiem tych poniemieckich ogryzków.
Powinny być budowane w trakcie.
Albo jakieś AI (są niektóre do tego dostosowane), ale blokuje to 1 slot dla graczy i nie zawsze robi to co trzeba,
albo game-script.
W zasadzie można by przerobić skrypt Mamy, który używam na mojej mapie do robienia przemysłu i miast.
Zamiast miast można budować drogi.

No w sumie można by było zrobić mapę dróg z lat 50tych o ile mnie pamieć nie myli z Konina do Wrześni był jeden krzyżulec hehe Big Grin poza tym nie wiem kiedy Gierkówka dokładnie powstała, ale też by mogła być. Jakby istniał taki skrypt odpowiedzialny za budowę dróg to by był niezły przełom Smile Wrzucam wam mapkę Konina bez dróg krajowych jedynie drogi z oznaczeniami E i A Wink Miałem kiedyś mapę Szwajcarii zrobioną przeze mnie w ten sposób, ale mi gdzieś przepadła Sad

[Obrazek: 663konin.jpg]
Mała aktualizacja:

https://www.dropbox.com/s/ubjlanp56mffg0..._1.4.4.scn
  • włączenie kosztów infrastruktury
  • Manual Industries II: włączenie kosztów tworzenia przedsiębiorstw
  • BaseCosts: funding industries: 64kx
  • napisy - poprawki oraz nowe: kopalnie, fabryki
  • zmniejszenie wydobycia w kopalniach na zachodzie
  • przesunięcie Elektrowni Bełchatów i jednej z pobliskich kopalń
  • postawienie kilku kopalń na Śląsku

Podziękowania dla niemca za nazwy kopalń węgla.
Kolejne poprawki:

https://www.dropbox.com/s/rqb835ze2z58l9..._1.4.4.scn
  • Fabryka Solbus
  • Fabryka Solaris
  • dodane napisy na kilku fabrykach
  • dodane i poprawione nazwy kopalni (podziękowania dla niemca)
  • zmiana Warszawy na siatkę 3x3
  • Słowacja:
    • huta stali (Martin)
  • Czechy:
    • Elektrownia Opatovice
    • Rafineria Paramo (Pardubice)
    • Rafineria Koramo (Kolin)
    • Huta Koszyce
    • Tartak (firma Petrof) przy mieście Kralowy Hradec
    • Pola naftowe przy mieście Hodonin
    • Farma przy mieście Czeskie Budziejowice
    • dodanie napisów - elektrownie jądrowe Temelin i Dukovany (prośba od Petr_CZ)
  • Zalew Wiślany - poprawienie dopływu rzeki
  • ustawienia zaawansowane częściowo przystosowane do serwera z Mapą Polski openttd-polska.pl:
    • zmiany ekonomiczne
    • zwiększenie limitu stacji i pociągów do 10 kratek
    • różnice scenariusz/serwer: zakładanie miast w grze (wł/wył), limit samolotów (20/0)

Podziękowania dla Petr_CZ za wszystkie powyższe sugestie dotyczące Czech i Słowacji. Również dziękuję graczom, którzy na serwerze Mapa Polski + CargoDist napisali mi kilka innych sugestii.
Myślę że nie ma potrzeby ograniczać samoloty, jeśli są włączone koszty infrastruktury.
One wystarczająco to ograniczają (można zarabiać tylko gdy lotniska są podłączone do istniejącej rozbudowanej sieci kolejowej i mimo strat na utrzymanie lotnisk jest w końcowym saldzie zysk z przesiadek).
(28-12-2014, 14:36)McZapkie napisał(a): Myślę że nie ma potrzeby ograniczać samoloty, jeśli są włączone koszty infrastruktury.
One wystarczająco to ograniczają (można zarabiać tylko gdy lotniska są podłączone do istniejącej rozbudowanej sieci kolejowej i mimo strat na utrzymanie lotnisk jest w końcowym saldzie zysk z przesiadek).

To już sugestia do configu serwera Smile

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord