KOLEJ Polish PKP Set v2.0
(08-06-2015, 19:05)McZapkie napisał(a): To 1918 i tak jest nieprawdziwe (oznaczenia PKP weszły chyba 4 lata później).

Historycznie rzecz biorąc, PKP zostało powołane do życia właśnie w 1918r.
Poza tym, cofając daty taboru do XIXw. trzeba by też domalować komplet XIX-wiecznych wagoników, których przez I w.św. było znacznie więcej niż tych nowszych. Te z Vmax 80km/h to zaczęto wprowadzać dopiero gdzieś w latach 20-tych...
(09-06-2015, 11:40)TadeuszD napisał(a): Historycznie rzecz biorąc, PKP zostało powołane do życia właśnie w 1918r.
Poza tym, cofając daty taboru do XIXw. trzeba by też domalować komplet XIX-wiecznych wagoników, których przez I w.św. było znacznie więcej niż tych nowszych. Te z Vmax 80km/h to zaczęto wprowadzać dopiero gdzieś w latach 20-tych...
Ale oznaczenia jako takie dopiero od końca 1922 (wcześniej były oznaczenia dawnych zaborców).

Fakt, jakieś wagoniki na 60 km/h to by się przydały, bo te parowozy towarowe są mało przydatne - bardziej się opłaca używać osobowych i pospiesznych, aby te 80 wycisnąć.
Kryte i chłodnie niech sobie mają 80, ale do towarów masowych,
to może taka węglarko/platforma niskoburtowa Wdt, Wdth:
http://www.lokland.com.pl/environment/ca...641390.jpg
Przewoziłaby to samo, co węglarki i platformy.
Dostępne do lat 60, aby się dało gładko podmienić np. na Eamos,
którego poprzednika trochę brakuje.

Tak przy okazji, to z Wddo/Wddoh jest taki sam problem jaki był z Eaos - tej samej długości pociąg zabiera zznacznie więcej drewna - w ogóle nie warto platform używać.
Kurczę, gram w OTTD z PKP Setem od jakiegoś roku i od tamtego czasu codziennie sprawdzam forum, czy może nie wychodzi nowa wersja Polish PKP Set. Naprawdę, bardzo chciałbym Wam pomóc, ale nie mam zdolności: ani przy kodowaniu, ani przy rysowaniu. Jedyna rzecz, w której mogę się przydać, to mała lista requestów i wskazówek (czyli co by mnie uszczęśliwiło).

Wagony:
- 161A, 162A i 163A - chodzi o wagony w malowaniu RegioExpress, które ładnie by wyglądały z siódemką z PR (zauważyłem niedawno, że są ich dwie wersje - well done Smiley2)
-malowanie PR dla Bmnopux - [link]
-154A - Berlin - Warszawa - Express
- Twindexx (wiem, że prace są w toku)
- 113A (barowy) lub 407A (restauracyjny) - właściwie to tylko kwestia czerwonych pasków, zamiast żółtych

Lokomotywy:
- 111Ed - Pesa Gama
- EU07A - nie odpuszczę, tym trzeba się chwalić
- EU47 - malowanie Kolei Mazowieckich (do Twindexxa)
- EU44 (Husarz) - różowe malowanie PKP IC - T-mobile

EZT:
- EN57 - malowanie "Łódzkie"
- EN76 (Elf) - malowanie Kolei Mazowieckich, bo CC zielony+żółty nie wygląda dobrze
- 27WE (Elf) - ten 6-cżłonowy, z warszawskiej SKM
- 19WE - również SKM, zbyt piękny, aby go pominięto
- ED250 - ale o tym już była mowa

Gratuluję stworzenia tak wspaniałego dodatku, który dostarcza mi tyle frajdy. W połączeniu z nuTracks i Czech Railway Set gra uzależnia silniej, niż kiedykolwiek. Dziękuję! Smiley42

PS Co z wagonami Bou/Bnou?
(11-06-2015, 00:16)101ksl napisał(a): Kurczę, gram w OTTD z PKP Setem od jakiegoś roku i od tamtego czasu codziennie sprawdzam forum, czy może nie wychodzi nowa wersja Polish PKP Set. Naprawdę, bardzo chciałbym Wam pomóc, ale nie mam zdolności: ani przy kodowaniu, ani przy rysowaniu. Jedyna rzecz, w której mogę się przydać, to mała lista requestów i wskazówek (czyli co by mnie uszczęśliwiło).

Wagony:
- 161A, 162A i 163A - chodzi o wagony w malowaniu RegioExpress, które ładnie by wyglądały z siódemką z PR (zauważyłem niedawno, że są ich dwie wersje - well done Smiley2)
-malowanie PR dla Bmnopux - [link]
-154A - Berlin - Warszawa - Express
- Twindexx (wiem, że prace są w toku)
- 113A (barowy) lub 407A (restauracyjny) - właściwie to tylko kwestia czerwonych pasków, zamiast żółtych

Lokomotywy:
- 111Ed - Pesa Gama
- EU07A - nie odpuszczę, tym trzeba się chwalić
- EU47 - malowanie Kolei Mazowieckich (do Twindexxa)
- EU44 (Husarz) - różowe malowanie PKP IC - T-mobile

EZT:
- EN57 - malowanie "Łódzkie"
- EN76 (Elf) - malowanie Kolei Mazowieckich, bo CC zielony+żółty nie wygląda dobrze
- 27WE (Elf) - ten 6-cżłonowy, z warszawskiej SKM
- 19WE - również SKM, zbyt piękny, aby go pominięto
- ED250 - ale o tym już była mowa

Gratuluję stworzenia tak wspaniałego dodatku, który dostarcza mi tyle frajdy. W połączeniu z nuTracks i Czech Railway Set gra uzależnia silniej, niż kiedykolwiek. Dziękuję! Smiley42

Tutaj jest temat, w którym ma powstać taki set. Cała sytuacja rozchodzi się o wolną osobę o kodowania, która jakoś by to funkcjonalnie ogarnęła.
Wagony RegioExpress tzw marlboro w przyszłości mógłbym narysować (wraz ze zmodernizowanymi wagonami IC, które są krótsze od tych z czarnym paskiem). Warsy jednak różnią się znacznie bardziej niż tylko kolorem paska.
EU07A i EU47 są narysowane.
Gama w wersji spalinowej byłaby kolejnym skokiem technologicznym w taborze spalinowym.
Husarz w malowaniu T-Mobile ma 5 sztuki, 5 ma malowanie standardowe. Tylko czy malowanie T-Mobile nie jest zbyt sezonowe?
Co do zespołów trakcyjnych to Elf jako pierwszy powinien być w malowaniu PR.
EN57AL (w malowaniu KD) jest w trakcie realizacji.
Rodzina Impuls zdecydowanie bardziej zasługuje na dodanie niż 19WE.
101ksl, a nie możesz wziąć Gimpa, ściągnąć palety i po prostu przemalować Elfa, Husarza albo Bohuna?
Walter Novotny, Elf ma malowanie PR? Przecież oni ich nie posiadają, tylko marszałkowie...
(11-06-2015, 00:16)101ksl napisał(a): Naprawdę, bardzo chciałbym Wam pomóc, ale nie mam zdolności: ani przy kodowaniu, ani przy rysowaniu.
(11-06-2015, 03:14)Lw25 napisał(a): 101ksl, a nie możesz wziąć Gimpa, ściągnąć palety i po prostu przemalować Elfa, Husarza albo Bohuna?
Walter Novotny, Elf ma malowanie PR? Przecież oni ich nie posiadają, tylko marszałkowie...

Trzy oddziały PR posiadają elfy. Marszałek zawsze daje kasę na uruchomienie pociągu regionalnego, nie zależnie czy czy jest przewozów regionalnych czy np kolei dolnośląskich.
Chodziło mi o takie malowanie.
Nie wiem, czy to dobry przykład, bo Kujawsko-Pomorskie 22WEc mają obniżoną Vmax do 120... może po prostu niech chętni przemalują tego obecnego na malowania tych Urzędów Marszałkowskich, na które są chętni. Tego, co jest obecnie w secie, chyba należałoby poprawić na barwy KŚ zwykłym niebieskim.
(10-06-2015, 11:08)McZapkie napisał(a): Fakt, jakieś wagoniki na 60 km/h to by się przydały, bo te parowozy towarowe są mało przydatne..

Węglareczka to jedno. Jakiś wagonik kryty na 60km/h też by się przydał. Z chłodniami, to mi od dłuższego czasu chodzi po głowie 1E. Chłodnie są ogólnie mało pojemne, więc zastanawiam się, czy nie zrobić setu 3 chłodni ( 'retro', 1E, 202Lc ) z następującymi prędkościami: 80, 100, 120km/h, żeby nadrabiały prędkością mniejszą pojemność. 202Lc jeździły czasem w pociągach osobowych.

Cytat:Tak przy okazji, to z Wddo/Wddoh jest taki sam problem jaki był z Eaos - tej samej długości pociąg zabiera znacznie więcej drewna - w ogóle nie warto platform używać.

Tak, wiem o tym. W kolejnej wersji zrobię z Wddo/Wddoh tak samo jak z Eaosem.

Z innych rzeczy, to mam już gotowy komplet wagonów bagażowych. Kombinuję teraz z tym restauracyjnym, który miałby podwyższać komfort w całym składzie. Natomiast ED250 idzie mi jak krew z nosa. Nie mam serca dla tego włoskiego cudu techniki... Wink
Kryte bym zostawił 80 km/h aby było można podpinać do osobowych.
Z platformami można sprawę rozwiązać również tak, że ponieważ mają mniejszą ładowność, to wymagają mniejszej masy hamującej,
więc można by je przenieść do grupy wagonów BRAKE_FORCE_WAGON_HI (wtedy byłyby mniejsze koszty eksploatacji bo mniej budek).

Co do chłodni, na 120 km/h są multimodalne, one też żywność wożą.
Można by natomiast wprowadzić chłodnię 204L z agregatem chłodniczym zamiast lodu, i zwiększyć w ten sposób cargo_aging, a prędkość zostawić rzeczywistą.

Jak już będzie ED250 to może też zrobić niedoszłą ED200 - mniejsza prędkość, ale z mechanizmem TILT?
A może zamiast ED200, lepiej zrobić coś, czemu bliżej było do wyjścia, a co zapełni dziurę w taborze między SN61 a SA106, czyli SA101? Pytanie tylko, czy lepiej, żeby wylądował w tym secie czy w secie z dodatkowymi firmami ( a jeśli tam, to SA106 i EN76 powinny wylecieć z tego).
Jeśli SA106 i EN76 miałyby wylecieć z tego setu i przejść do setu z dodatkowymi firmami, trzeba by narysować je w prawdziwych kolorach przewoźników, a nie w kolorach firmy. Jeśli miałyby tu zostać, proponowałbym dodać drugi kolor firmy, tak jak to jest w 2cc Trainset. Na razie miejsce dla SA106 i EN76 jest pod znakiem zapytania.
Zasadnicze pytanie, czy tabor Przewozów Regionalnych klasyfikujemy jako PKP. Jeśli tak, to wszelkie EZT i SZT z przyległościami zostawmy tutaj. Tylko byłbym za tym, żeby Elfa, który jest teoretycznie w barwach KŚ, rzeczywiście w te barwy KŚ przemalować. W barwach firmowych wygląda głupio...
(11-06-2015, 16:34)Lw25 napisał(a): W barwach firmowych wygląda głupio...

Jest rozwiązanie. Smiley16

Załączone pliki Miniatury

Big Grin 
Dobra, poczytałem trochę o rysowaniu GRFów, wieczorem usiądę do GIMPa i posatram się przemalować Elfa na malowanie KM, tak na próbę.

Co do Gamy: co oznacza stwierdzenie "Gama w wersji spalinowej byłaby kolejnym skokiem technologicznym w taborze spalinowym."? Ja mówiłem o 111Ed, czyli wersji elektrycznej: [LINK]

Husarz w malowaniu T-mobile byłby po prostu ciekawym urozmaiceniem, przecież nie trzeba się trzymać rzeczywistego stanu lokomotyw posiadanych przez PKP. Co do Impulsów z kolei: w pełni się zgadzam, zapomniałem o nich zupełnie. Jak już dojdę do wprawy w malowaniu, to dodam barwy SKM do Elfa, Impulsa i może, jeśli powstanie, do 19WE.

Trzy pytania na koniec (wybaczcie mi moją upierdliwość):
- Co z Twindexxem? Widziałem w poprzednich postach propozycję, bardzo mi się spodobała, chociaż nie wiem, jak miałaby działać funkcja Push&Pull .
- Kiedy można oczekiwać update'u, w którym zobaczymy wspomnianą turbosiódemkę, EU47 itd.?
- Jak uzyskać EU07 z malowaniem zaznaczonym w załączniku? Za każdym razem, gdy kupuję siódemkę, otrzymuję tą z żółtym przodem, który nie za bardzo mi się podoba. Nie ma opcji przebudowy, nie losuje się ono również tak, jak w przypadku barw PR. Sadsmiley
Pamiętaj, że elektryczna Gama obecnie jest w spółce Lotos Kolej. Akurat kilka minut temu widziałem ją jak przelatywała z uszkodzonym E6ACT-007 i składem cystern.
Funkcja Push-pull nie będzie działać. Tadeusz kiedyś mówił, że sztuczka w DACH jest nie do powtórzenia. Twindexx, jeśli powstanie, to raczej do dodatkowego setu.
Czyli zarówno jeśli chodzi o Twindexxa, jak i Gamę, należy oczekiwać ich w Polish PKP Set + additional company?
(11-06-2015, 17:00)101ksl napisał(a): Dobra, poczytałem trochę o rysowaniu GRFów, wieczorem usiądę do GIMPa i posatram się przemalować Elfa na malowanie KM, tak na próbę.

Co do Gamy: co oznacza stwierdzenie "Gama w wersji spalinowej byłaby kolejnym skokiem technologicznym w taborze spalinowym."? Ja mówiłem o 111Ed, czyli wersji elektrycznej: [LINK]

Husarz w malowaniu T-mobile byłby po prostu ciekawym urozmaiceniem, przecież nie trzeba się trzymać rzeczywistego stanu lokomotyw posiadanych przez PKP. Co do Impulsów z kolei: w pełni się zgadzam, zapomniałem o nich zupełnie. Jak już dojdę do wprawy w malowaniu, to dodam barwy SKM do Elfa, Impulsa i może, jeśli powstanie, do 19WE.

Trzy pytania na koniec (wybaczcie mi moją upierdliwość):
- Co z Twindexxem? Widziałem w poprzednich postach propozycję, bardzo mi się spodobała, chociaż nie wiem, jak miałaby działać funkcja Push&Pull .
- Kiedy można oczekiwać update'u, w którym zobaczymy wspomnianą turbosiódemkę, EU47 itd.?
- Jak uzyskać EU07 z malowaniem zaznaczonym w załączniku? Za każdym razem, gdy kupuję siódemkę, otrzymuję tą z żółtym przodem, który nie za bardzo mi się podoba. Nie ma opcji przebudowy, nie losuje się ono również tak, jak w przypadku barw PR. Sadsmiley

- tylko aby kolory KM były takie jak w EN57 która już jest w secie,
- Gama do setu więcej wniesie będąc spalinową,
-Tak Impuls powinien mieć duży priorytet,
-Twindexx wraz z EU47 będą w drugim secie,
-To gdzie będzie EU07A zależy od Tadeusza,
Fajnie byłoby mieć opcję "2cc" przy wyborze malowań. Nie usuwajcie jej.
Np. gra przy współdzielonej infrastrukturze jest trochę męcząca bez barw firmowych.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord