07-01-2016, 17:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2016, 19:15 przez truman78.)
Witam używam wersji do grania OpenTTD Spring2013 Patchpack v2.2.192 Full win64 mam zainstalowany dodatek kolejowy DACH_Trains-0.3.2.tar chciałbym zmienić w trakcie gry na SBB_Set-1.0e.tar ale wyskakuje mi taki komunikat przy próbie uruchomienia
Proszę o pomoc gdyż nie mogę znaleźć tych ustawień i nie wiem jak dokonać zmiany w GRF
Czy problem leży w tym że gra jest rozpoczęta z tym GRF i w trakcie gry nie da się dokonać zmiany ??
Witam jak to jest że w czasie gry koszty utrzymania pociągów tak mega ostro poszły w górę ?? Czy jest coś co reguluje to ??
Ogólnie podmiana setów kolejowych w trakcie gry może być marnym pomysłem. Mogą zniknąć wszystkie pociągi z menu zakupu. Podobnie może być z pojazdami, statkami, czy samolotami. Jak już lepiej jest tylko dodać nowy i nie usuwać poprzednich. Co do niedostępności, być może SBB powstał na podstawie jakiejś starej wersji gry lub kreatora (raczej przed 2007 - licencja GPL v2) i stąd te problemy. Sprawdź może czy dodatek w ogóle funkcjonuje w spaczowanej wersji, albo czy da się podmienić w zwykłej wersji gry.
Niektóre grf'y gryzą się ze sobą, spróbuj załadować te, które chcesz od początku scenariusza, jeżeli, któryś nie działa to znaczy, że jest nie kontabilijny z resztą. a co za tym idzie nie odpalisz mapy tak jak byś chciał, polecam dodatek BC_Mod_5.0 dzięki niemu wszystko da radę
(09-01-2016, 03:07)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): ...polecam dodatek BC_Mod_5.0 dzięki niemu wszystko da radę
Oj KJ namieszałeś
Po pierwsze: Nie BC_mod_5.0 tylko BaseCosts Mod 5.0 - skąd Ty wytrzasnąłeś taką nazwę?
Po drugie: To nie żaden mod/patch tylko jeden z dodatków dostępnych online w grze - są trzy wersje.
Po trzecie: On nie umożliwia gry z tymi dwoma setami; służy do modyfikacji wszelkich kosztów w grze - jest używany m.in. na mapie Polski pAtera.
seuriously napisał(a):...wlacz te opcje "multiple engine" w ustawieniach i po sprawie.
Poważnie?! A gdzie jest ta opcja? Wrzuć screena, bo ja jakoś chyba ślepy jestem.
Swoją drogą, trochę dziwny problem, bo i u mnie wszystko działa poprawnie.
10-01-2016, 16:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2016, 16:30 przez Emisja.)
(09-01-2016, 20:18)LaChupacabra napisał(a):
seuriously napisał(a):...wlacz te opcje "multiple engine" w ustawieniach i po sprawie.
Poważnie?! A gdzie jest ta opcja? Wrzuć screena, bo ja jakoś chyba ślepy jestem.
Swego czasu developerom zachciało się odchudzać okienko z ustawieniami i wykosili całą masę mało używanych opcji. Dlatego też obecnie można ją zmienić jedynie w pliku openttd.cfg - jest w grupie [vehicle] i nazywa się "dynamic_engines"
No tak mój błąd nie napisałem wam, że chodziło mi o Base Costs Mod 5.0
(09-01-2016, 20:18)LaChupacabra napisał(a): Oj KJ namieszałeś
Po pierwsze: Nie BC_mod_5.0 tylko BaseCosts Mod 5.0 - skąd Ty wytrzasnąłeś taką nazwę?
Po drugie: To nie żaden mod/patch tylko jeden z dodatków dostępnych online w grze - są trzy wersje.
Po trzecie: On nie umożliwia gry z tymi dwoma setami; służy do modyfikacji wszelkich kosztów w grze - jest używany m.in. na mapie Polski pAtera.
Co namieszałem Chciałem pomóc Nie mod tylko grf jak juź a BC to skrót pliku BASECOASTS Co do wersji to się nie orientuję nie miałem czasu na zgłębienie tematu ale wiem, że można ładnie kombinować z ustawieniami kosztów wszelkiego rodzaju Co do zgryźliwości setów zawsze one występują, jak czegoś bardzo chcemy aby było razem, a jednak musi występować osobo
(16-01-2016, 13:42)LaChupacabra napisał(a): Lato, morze, te sprawy... Trochę jeszcze czasu do tego zostało... ale nie wiem czy starczyłoby go Tobie na odszukanie tego pliku z nazwą BC