Jak pozbyć się korku pociągów?
Question 
Bawię się ostatnio w budowanie linii pociągowych i zrobiłem coś nie tak, ale nie wiem kompletnie co. Proszę, oto save. Miło byłoby jak by mi ktoś pomógł, we. nadesłał przerobionego save.

Załączone pliki
.sav   Mam pytanie.sav (Rozmiar: 192.22 KB / Pobrań: 169)
Po przyjrzeniu się 10 sekund znalazłem 2 powody korków:
1. nie robisz mieszadeł. Pociągi nie mogą przejeżdżać "między" sobą, na wzór wyprzedzania. To na pierwszy rzut oka nie przynosi żadnych korzyści, ale w przypadku dużej awaryjności może być kłopot.
2. Przystanki "Landworth Północ" i "Landworth Wymiana" można zwiększyć. Pociągi rozładowywane są po kolei zamiast niemal natychmiast.
Naprawiłem te 2 rzeczy, zaraz wrzucę save.

Załączone pliki
.sav   Lardworth Transport, 09-02-2075.sav (Rozmiar: 199.13 KB / Pobrań: 131)
Tak się zastanawiam, czy aby to "pytanie" nie było jakąś podpuchą, bo "problem" wydaje się aż nadto oczywisty. Smiley24  Sory Jakub, ale na pewno nie będzie to jednak brak mieszadełWink To jedno z najgorszych rozwiązań jakie w ogóle można użyć w ottd.

Mieszadło (dla niewtajemniczonychWink)

Akurat tu nie brak przelotek jest problemem, ale te dwie stacje na południu - przejęcie tego samego ruchu na pięć razy mniejszych stacjach zawsze będzie tragiczne w skutkach.
Ruch musi odpowiadać możliwościom infrastruktury.

Zresztą, podobnie to wygląda w wielu polskich miastach - kiedy ma się autobusy, tramwaje, pociągi, ze wszystkich stron miasta wpuszcza się samochody i je faworyzuje, a potem zdziwienie, że korki w centrum i na przecięciach z obwodnicami...

@LaChupacabra - U Ciebie też jest problem, z tunelem, generalnie za długie sekcje.
Przy dłuższych trasach, przelotki powinny być tylko w pojedynczych miejscach, przecież te pociągi jadą z takimi samymi prędkościami. A że pociągi jadą po wydzielonych korytarzach, to przelotki nie mają sensu.

Moje rozwiązanie:
- Po dwa perony na tych krótkich stacjach starczą, gdy będą obsługiwane na raz, szybko zbiorą wszystkich pasażerów i będą jeszcze krócej stać, co pomoże o wiele bardziej.
Wtedy oczywiście przed samą stacją nie sygnalizator bloku, a trasy.
- Krótsze sekcje, czyli skrócić tunel.

Koniec, problem zażegnany.
(14-08-2016, 00:06)kabexxx napisał(a): @LaChupacabra - U Ciebie też jest problem, z tunelem, generalnie za długie sekcje.
...
Ruch musi odpowiadać możliwościom infrastruktury.

@kabexxx Nie, u mnie nie ma problemu z tunelem. To nie mój save Smiley16
Ja mam nieco inne podejście: To infrastruktura powinna być dostosowana do ruchu między stacjamiWink

Jak już koniecznie mamy pisać o konkretnych rozwiązaniach, to jest trochę rzeczy do poprawki:
1. Oczywiście stacje - przy tak krótkich i małopojemnych pociągach, mają za małą liczbę peronów. Razi różnica w wielkości stacji na północy i południu - przecież obsługuje je ta sama liczba pociągów.
2. Polecenia pełnego załadunku w przypadku transportu pasażerów nie powinno się używać w każdym mieście na trasie! To jest wręcz proszenie się o problemy, tak samo jak budowa tych stacji z jednym peronem. To polecenie, owszem, warto użyć, ale jedynie przy najbardziej obleganych stacjach. Ja, jeśli go używam zamiast polecenia postoju przez x dni, to zwykle tylko na jednej stacji w największym mieście na całej linii, po to, aby zapewnić odpowiednie odstępy między pociągami.
3. Odległość między sygnalizatorami powinna być mniejsza. Nie ma sensu jednak rozstawiać ich co 2,3,4 czy nawet 8 kratek, jeśli po drodze jest tunel albo most o większej... znacznie większej długości, w/na którym tej sygnalizacji się nie postawi.
4. Zebra, wiesz albo nie, ale używasz oryginalnego modelu przyśpieszeń pociągów. Jest jeszcze realistyczny, moim zdaniem lepszy i też znacznie częściej używany w grach online - możesz go zmienić w ustawieniach. W obu modelach zasady dobrego budowania różnią się od siebie. W oryginalnym jak ognia unika się wszelkich podjazdów, bo na nich pociągi zawsze zwalniają poniżej 50km/h. W realistycznym natomiast należy unikać ostrych zakrętów.
5. Jeszcze jedna uwaga odnośnie poleceń. Niemal zawsze lepiej jest je ustawić na idź bez przerwy do (można w ustawieniach firmy wybrać takie polecenia jako domyślne) - wtedy pociągi zatrzymają się tylko na tych stacjach, które mają w rozkładzie, inaczej będą zatrzymywać się na wszystkich stacjach, przez które przejadą. Jeśli jest wtedy włączony cargodist, który określa cel podróży, można sobie przez to niedopatrzenie narobić okrutnego bałaganu, na dodatek znacznie gorzej przy tym zarabiając.
6. Po tym jakie sygnalizatory używasz, przypuszczam, że znasz tą grę już od dawna. W każdym bądź razie stawianie presygnalizatorów za stacjami jak je użyłeś na północy nie ma sensu - to nic nie daje.

Niżej zamieszczam dwa screeny ze stacjami na północy i południu oraz save z gry z paroma patentami, w tym przykładami użycia presygnali oraz wired'a (tutaj jako zwykły tor).

Stacje północne.
[Obrazek: 379Lardworth_Transport_LC.png]

Stacje południowe.
[Obrazek: 263Lardworth_Transport_LC.png]

Save:
.sav   Lardworth Transport [LC], 1 lut 2078.sav (Rozmiar: 173.16 KB / Pobrań: 122)
Przekombinowałeś. Jak powiedziałem, wystarczą trzy perony.

Oczywiście przed stacją sygnalizator bloku -> trasy, o czym też pisałem.

Krótsza najdłuższa sekcja (czyli tunel)
i koniec. Nie ogarniam aż takiego rozbudowania dojazdów i wyjazdów z zajezdni.

No i ten pełen załadunek. To już w ogóle bezsens powodujący tylko problemy. Jeśli już go ustawiać, to tylko na tych większych stacjach.

Załączone pliki Miniatury

W takim razie mam dwa pytania Smiley16
1. Ile pociągów nadal stoi w korku za stacjami na południu w twoim rozwiązaniu?
2. Ilu pasażerów wciąż oczekuje na transport na północnych stacjach?

(14-08-2016, 14:33)kabexxx napisał(a): Przekombinowałeś. Jak powiedziałem, wystarczą trzy perony.
No! Zdążyłeś zmienić dwa na trzy, więc jedno pytanie wykreślamSmile

Te stacje co zrobiłem, to bardziej przykład rozwiązań niż dostosowanie infrastruktury do obecnego ruchu i obciążenia linii. Trzeba jednak pamiętać, że miasta rosną i to co teraz jeszcze wydaje się przerostem formy nad treścią, za x lat będzie już podchodziło pod infrastrukturalną anoreksje. A poza tym, gra się dla fanu, nie tylko dla mega zyskówWink
(14-08-2016, 15:10)LaChupacabra napisał(a): W takim razie mam dwa pytania Smiley16
1. Ile pociągów nadal stoi w korku za stacjami na południu w twoim rozwiązaniu?
2. Ilu pasażerów wciąż oczekuje na transport na północnych stacjach?

(14-08-2016, 14:33)kabexxx napisał(a): Przekombinowałeś. Jak powiedziałem, wystarczą trzy perony.
No! Zdążyłeś zmienić dwa na trzy, więc jedno pytanie wykreślamSmile

Te stacje co zrobiłem, to bardziej przykład rozwiązań niż dostosowanie infrastruktury do obecnego ruchu i obciążenia linii. Trzeba jednak pamiętać, że miasta rosną i to co teraz jeszcze wydaje się przerostem formy nad treścią, za x lat będzie już podchodziło pod infrastrukturalną anoreksje. A poza tym, gra się dla fanu, nie tylko dla mega zyskówWink
Było dwa?! Oj, sorki, no nie, nie dałoby się.

Na sprawę numer dwa nie zwróciłem uwagi z jednego powodu:
Można to rozwiązać transportując innym kanałem. Gdy nie ma CargoDista po prostu do innego miasta, a gdy jest Cargodist - to przecież obowiązkowo między północnymi. I najlepiej jeszcze dwukierunkowo.
Szczerze mówiąc, przy takim wielokrotnym przewymiarowaniu sieci, wybudowanie od razu dwukierunkowej w rozsądnym zakresie byłoby wręcz tańsze. Poza tym, pamiętaj, że w praktyce stosuje się bardziej pojemne pociągi, niż jednowagonowe Big Grin

Sieć się rozwija w różnych kierunkach, więc przy rozwoju, w danym kierunku wyjeżdża wręcz coraz mniej pasażerów. Nawet jeśli to rośnie wraz z rozbudową miasta, to tylko do pewnego momentu. Ale to już zrąbana mechanika gry, bo przy metropoliach przy granicy największych wielkości, po prostu nie da się przetransportować wszystkich pasażerów.

W przypadku takiej sieci, wszelkie rozszerzenia do kilku torów, niebotycznie wielkie Ro-Ro "wyprzedzanie" itp. jest bez sensu. Przecież to są takie same pociągi, żaden szybciej nie pojedzie. Jedynie na stacjach jest to potrzebne (bo wąskie gardło), w sumie tak samo można by było rozwiązać sytuację z tunelami - jeśli nie dałoby się wybudować krótszych niż w oryginale, to wybudowanie drugiego obok (w każdym kierunku) rozwiązałoby problem - oczywiście nadal przy powrocie na jeden tor, ponieważ kolejność wjazdów/wyjazdów i czasy przejazdów są identyczne.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord