nowy scenariusz europy, a brak newgrf
jak w temacie, pobralem przyjemna mape europy v1.0 ale w niej jest tylko standardowe GRF, konfiguracja GRF jest niedostepna, a mam pobrany caly pakiet dodatkow, nowe pociągi itd, jak moglbym te moje dodatki GRF zastosowac w takiej mapie?
http://openttd-polska.pl/Thread-mapa-pol...4#pid16314
OK, dzieki, a jeszcze mi powiedz, jak zmienic koszta konstrukcji? bo w tejze mapie tez sa niskie, a chcialbym ustawic jako wysokie, a oczywiscie opcja nie jest dostepna.
Musisz zainstalować tam newgrf basecosts mod, wejść w ustawienia i ustawić potrzebne rzeczy.
jakub, zainstalowac to a skad to wezme? niebardzo jestem zorientowany, a jeszcze w temacie pytajac, czy mozna ustawic znacznie wyzsze koszta utrzymania aut, konstrukcji pod zakladka "wysokie" ? tak aby pod wysokim kryl sie mnoznik np nie x2 a x4.
Sciagasz moda, wchodzisz w dokumenty/openttd/openttd.cfg i zmieniasz scenario_developer = false na true

Pozniej wlazisz w gre, edytor scenariuszy, wczytujesz scenariusz, zębatka -> ustawienia newGrf

[Obrazek: PliSPS1.png]

i zmieniasz parametry jak chcesz.
Dzieki sliczne sander. Moze wiesz tez jak rozwiazac ta druga moja kwestie odnosnie podwyzszenia kosztow za konstrukcje utrzymanie itd? Tak aby pod ustawieniem "wysokie" mnoznik kosztow byl wyzszy niz domyslny?
(25-09-2016, 11:26)piotrekgal napisał(a): Dzieki sliczne sander. Moze wiesz tez jak rozwiazac ta druga moja kwestie odnosnie podwyzszenia kosztow za konstrukcje utrzymanie itd? Tak aby pod ustawieniem "wysokie" mnoznik kosztow byl wyzszy niz domyslny?

Zwiększanie kosztów czegokolwiek zrobisz za pomocą dodatku BaseCosts Mod:

[Obrazek: fyHWfljm.png]

Na samym dole masz koszty utrzymania infrastruktury (po ang. maintenance).
Wielkie dzieki! tylko teraz mam inny problem, nie potrafie nigdzie znalezc tego modu do pobrania, jest gdzies pewny link ?
Sprawdź dodatki online -> w polu wyszukiwania (na górze po prawej) wpisujesz ową nazwę jak nie umiesz znaleźć przewijając listę dodatków do pobrania.
Dzieki Tomasz, zainstalowalem mod, ktory dziala ok..ale meritum sprawy, nie moge dalej zwiekszyc kosztow, po zmianie w modzie kosztow kazdych na na 8192x to w mapie europy dalej mam niskie wartosci a tez i nie mam odblokowanej tejze opcji, moze to jest problemem?

[Obrazek: o3cqdrNPoDZQuUnfxwIVYwYB4Phm4~]

Załączone pliki Miniatury

Źle weszłeś.
Ustawienia NewGRF -> BaseCosts Mod 5.0 -> Pokaż parametry -> ustawiasz.
tak tez zrobilem na poczatku, i koszta nie ulegly zmianie budowy itd, dopiero to dziala jak wejde w nowa gre i zaczne jakas domyslna mape, a nie przez scenariusze
(25-09-2016, 16:28)piotrekgal napisał(a): tak tez zrobilem na poczatku, i koszta nie ulegly zmianie budowy itd, dopiero to dziala jak wejde w nowa gre i zaczne jakas domyslna mape, a nie przez scenariusze

A ustawiłeś scenario_developer = true i we wrzytanej grze dodałeś BaseCosts Mod?

[Obrazek: T7r1VIM.png]
pAter, jak najbardziej
...a zatwierdziłeś zmiany?

...przed zapisaniem scenariusza?
Może zacznijmy od tego: uruchamiasz scenariusz w edytorze scenariuszy czy już jako "gra"? Jeśli jako "gra", to nie zadziała, ale zadziała w edytorze scenariuszy (przynajmniej tak mi się wydaje).
Źle ci się wydaje Kuba Tongue Jeśli jest ustawione scenario_developer = true, zmiany można wprowadzać tak samo w edytorze jak i w trakcie gry. Oczywiście nie powinno się usuwać ani podmieniać aktywnych dodatków takich jak sety kolejowe czy sety przedsiębiorstw (przed podmianą trzeba je wszystkie usunąć z mapy). Modyfikowanie kosztów poprzez dodawanie lub usuwanie takich dodatków jak Base Costs Mod powinno być raczej bezproblemowe.
@piotrekgal

Wyslij scenariusz, ktorys ze specow ci go edytuje poprostu Smile
Dooobra, udalo sie, po prostu ktos wyzej napisal ze koszt to maintance, a to koszt utrzymania, budowy jest nieco wyzej na tej liscie moda, i to zaskutkowalo Wink

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord