Siema!
da ktoś link do pobrania aktualnej wersji testowej?
na marginesie,
wszystkie grafiki budynków są ładne, dodajcie kilka wieżowców czy wyższych budynków z przed PRLu (np. z II rzeczpospolitej) takie jak np. Prudential w Warszawie. O tym nikt nie myśli, II rzeczpospolita i okres przed PRL.
Ciekawym pomysłem byłyby parkingi, nie wiem jak dzielicie ale umownie zrobię to tak:
0 - 1960 parkingi z samochodami typu chevrolet z II RP
1960 - 1990 motoryzacja PRL (maluchy polonezy warszawy syrenki)
1990 - 9999 nieliczne auta PRL oraz współczesne auta (np. takie które stoją na parkingu za oknem)
Budynki te, akceptowałyby pasażerów. Miałyby rozmiar 1x1 i generowałyby się blisko (jeśli tak się da) fontann pomników bloków i wieżowców.
Parkingi, które akceptują pocztę i towary byłyby parkingami z ciężarówkami, itp. miałyby rozmiar 2x2 albo (co gorzej wyjdzie) 1x1.
większymi parkingami, mogłyby być parkingi piętrowe. (tylko od... no nie wiem, 2000?)
na ogół w normalnym building secie jest za mało sklepów. Jest Biedronka, jest Tesco. Super. A może dodać Lidla? 1x1. Agata/Ikea/inny meblowy 2x2?
Siedząc na kiblu myśląc godzinami nad encyklopedią wpadłem na pomysł... bloku. Huraa kolejny blok. Blok 2x2 w 3 wersjach.
Wersja 1- Blok, szary zwykły 1x2 a przed nim boisko 1x2.
Wersja 2- Blok, szary zwykły 1x2 a przed nim plac zabaw (1x1) i sklep monopolowy osiedlowy (1x1)
Wersja 3- Blok, kolorowy zwykły 1x2 a przed nim park. Park 1x2.
No, nie umiem kodować (ani nie mam programu) więc nie mogę pomóc... Sorka
W jakimś GRFie z japońskimi domkami, są takie drogi co przed 1970 są płytowe a po 1970 są asfaltowe. Jak to się dzieje? Jeśli zapiszesz grę i ją ponownie wczystasz po roku 1970 są ulice asfaltowe. To samo można wykorzystać z blokami na przełomie PRL/III Rzeczpospolita. Przed 1990r są budynki szare, po zapisaniu i wczytaniu budynki (nie wszystkie) są kolorowe.
(11-12-2016, 13:55)Sergiusz1305 napisał(a): W jakimś GRFie z japońskimi domkami, są takie drogi co przed 1970 są płytowe a po 1970 są asfaltowe. Jak to się dzieje? Jeśli zapiszesz grę i ją ponownie wczytasz po roku 1970 są ulice asfaltowe. To samo można wykorzystać z blokami na przełomie PRL/III Rzeczpospolita. Przed 1990r są budynki szare, po zapisaniu i wczytaniu budynki (nie wszystkie) są kolorowe.
jakieś screeny chcecie na dowód?
Ogólnie pomysł ze zmianą grafiki dróg fajny, ale to podmienianie grafik poprzez ponowne wczytanie gry już fajne nie jest. Jeśli ktoś ma grę włączoną non stop, zmiana może wcale nie nastąpić nawet do 2050 roku - bezsens. Inny problem najpewniej pojawiłby się przy grze online, gdzie gracze dołączający w innym czasie widzieliby zupełnie inną grafikę. Niestety raczej nie ma w grze takiej możliwości, aby gra automatycznie, w określonym czasie zmieniała grafikę dróg
Btw. Ten sam efekt jest w American Road Replacement Set, Canadian International Set czy Total Town Replacement Set. W tym pierwszym można dodatkowo wybrać datę zmiany, zaś Canadian daje wybór grafiki.
(10-12-2016, 23:19)Sergiusz1305 napisał(a): Siema!
da ktoś link do pobrania aktualnej wersji testowej?
Neverending story... Przydałoby się coś takiego na forum jak "Przypięty post"
Ale kto gra nieprzerwanie cały czas? Chyba może poświęcić te kilka sekund na zapisanie i nawet z pola aktualnej gry - wczytanie jej. To samo na serwerach ale tu można poświęcić te kilka sekund na wyjście i wejście. Jeśli ktoś nie chce to nie - Bloki PRL są szare a nowe są kolorowe. I nie traci tych kilku sekund.
(11-12-2016, 16:47)Sergiusz1305 napisał(a): Ale kto gra nieprzerwanie cały czas? Chyba może poświęcić te kilka sekund na zapisanie i nawet z pola aktualnej gry - wczytanie jej. To samo na serwerach ale tu można poświęcić te kilka sekund na wyjście i wejście. Jeśli ktoś nie chce to nie - Bloki PRL są szare a nowe są kolorowe. I nie traci tych kilku sekund.
Wiekszosc osob gra na naszych serwerach gdzie sa wykorzystywane dodatki chlopakow z forum - a co za tym idzie save/load nie bardzo coś da, oczywiscie jakby komus sie to chcialo robic dla singla to najbardziej za
@LaChupacabra
Akurat drogi i tory to zupełnie inna dziedzina GRF. Nie wiem, czy tam też obowiązują takie same zasady dotyczące podłoża, jak w budynkach.
Natomiast przemysł jest wizualnie tworzony na podobnej zasadzie co budynki (z użyciem tzw. spritelayout'ów), więc tam pewnie dałoby się ulepszyć niektóre sety. Z tego, co pamiętam, to FIRS powoduje błędy wyświetlania w połączeniu z takimi dodatkami jak ZBase.
Ciekawe, jak zachowuje się logging camp?
@Sergiusz1305
W roboczej wersji nowszego setu jest już Prudential. Jeśli znasz jakieś interesujące obiekty z tamtej epoki, to możesz śmiało je narysować. To samo dotyczy wymienionych przez ciebie sklepów.
A o co chodzi z tym zapisywaniem i wczytywaniem save'a gry, to nie za bardzo rozumiem. Że niby w trakcie zapisywania domy są szare, a po wczytaniu stają się kolorowe? Mi to pachnie raczej jakimś bugiem, a nie ficzerem...
Odnośnie linku, to kolejne wersje developerskie unowocześnionego PLB setu udostępniałem tutaj: https://dev.openttdcoop.org/projects/pol...uses/files
Trzeba jednak pamiętać, że obecnie ten set jest niekompletny, niezbalansowany i nie nadaje się do normalnego grania. Co najwyżej jako ciekawostka do testów.
Podmiana dróg i przystanków na nowsze wersje, tak jak to jest w NARRS, działa tylko w singleplayer pod warunkiem save/load.
W multiplayer jest zablokowane, bo wywalało błędy synchronizacji. Trzeba by ręcznie przeładować serwer co wiąże się z utratą haseł.
Ja jakoś nie przypominam sobie żadnej akcji by w którymś roku WSZYSTKIE bloki w polsce ocieplono/pomalowano za jednym razem.
Mało tego do dziś widzę w Katowicach szarą, wielką płytę więc pomysł moim zdaniem chybiony. Lepiej gdy po prostu zgodnie z normalnym mechanizmem z czasem szare bloki przestaną być budowane ale za to zaczną powstawać kolorowe.
Przy okazji pograłem ostatnio w minijaponię i mam taki pomysł by i w naszym secie:
- wieżowce, wysokie biurowce i najwyższe bloki - tylko w samym centrum (tak samo najwyższe i największe kamienice)
- średnie bloki i małe biurowce - nieco dalej od centrum (jak i duże i średnie kamienice)
- małe i najmniejsze bloki a może i już największe domy - w kolejnym "sektorze"
- najmniejsze bloczki i 3 piętrowe mieszkaniowce rzadko oraz duże domy (ten wariant można pominąć)
- i na obrzeżach tylko domy (ewentualnie jakaś rzadka biedronka)
tak co by mniejsze miasteczka mimo sporej liczby budynków miały tylko kilka bloków na krzyż i to tych najmniejszych a tylko największe miasta miały wieżowce/wysokie biurowce i to po rozrośnięciu się. Tak co by największe miasto wygenerowane z mapą miało co najwyżej garść małych biurowców trochę bloków, nieco więcej małych mieszkaniowców a reszta to domy.
Obecnie każde większe miasteczko na początku gry (w latach ok 80+) ma marioty, wieżowce, masę biurowców, jeszcze więcej bloków i z 5-6 domów. Jest to bez sensu takie miasto powinno mieć same domy, kilka mieszkaniowców i może z 2 wyższe budynki.
I na koniec fazy budowania (i śnieg) do nowoczesnego zieleniaka i 3 wersji małych mieszkaniowców, dodatkowo alternatywne podłoże z parkingiem zamiast zieleni. (te z parkingami mogły by być w większych miastach a z zielenią w miejszych)
13-12-2016, 03:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2016, 03:29 przez pAter.)
Sojita, widzę drobne poprawki w moim małym bloku. Tak się składa, że przedwczoraj również dorysowałem śnieg, ale niestety nie zdążyłem tego opublikować przed tobą i w sumie zdublowaliśmy pracę. Z naniesionymi twoimi poprawkami moja propozycja wygląda tak (zostawiłem choinki i przysypałem śniegiem):
Etap budowy wygląda świetnie Nie miałem czasu dorysować drugiego rzutu, za to dorysowałem śnieg do Zamku Królewskiego i do katedry. Przy okazji pokazuję wersje uaktualnione na podstawie sugestii TadeuszaD.
Planuję, tak jak w przypadku zamku, narysować czerwony dach w katedrach (budynki z czerwonymi dachami nie będą mogły być usuwane). No i upieram się przy dwóch różnych rozmiarach - 2x1 i 2x2. W końcu będą one budowane przy stawianiu miast i nie powinno być problemu z ich umiejscawianiem (chyba).
Oczywiście potrzebne grafiki z warstwami wyślę już Tadeuszowi poza forum.
Na obrzeżach miasta przydałyby się osiedla szeregowców i bliźniaków.
Ja robię set wąskotorówek więc nie pomogę, ale znalazłem kilka inspiracji z rzutem niczym z openttd: [Obrazek: f0c712e1ebb18627_18808369.jpg]
Takie osiedla powinny się generować podobnie jak bloki, tzn razem, nawet bardziej restrykcyjnie - danego typu budynek może powstać, gdy istnieje już obok tego typu budynek (jeden z typów musi nie mieć tych obostrzeń aby się spawnował jako pierwszy).
@Sojita, pAter:
Dzięki za rysunki. Katedrze nie dorabiałbym czerwonego dachu. Dziwnie by wyglądała. Lepiej narysować po prostu inną katedrę (np. z Wrocławia), która w oryginale taki dach ma. Mogłaby być też na kratce 2x2, to bym je oprogramował jako jeden budynek o losowym wyglądzie (jeden na miasto). W rysunkach Sojity niepokoi mnie to, że dźwig i samochody wystają chyba poza obręb pola. Będę musiał coś pokombinować. Przy okazji mam pytanie, dlaczego dach w fazie budowania domku a'la starówka jest niebieski? Nie jest to kolor przeźroczystości. To tak ma być?
@McZapkie:
Takie osiedle jako 2x2 na samych obrzeżach miasta mogło by być. Trzeba jednak pamiętac, że postawienie jakiegokolwiek budynku, nachodzącego choćby jednym narożnikiem na takie osiedle, zniszczy od razu całe osiedle, a nie tylko jego część (np. 1 z 4 "domków"), co może wyglądać dziwnie i nielogicznie.
Próba składania osiedla z mniejszych kawałków raczej nie wyjdzie. Doświadczenia z blokami wykazują, że zbyt restrykcyjne reguły stawiania domów kończą się destabilizacją setu - przykładowo w trakcie generowania miasta takie domy "spamują" je mocno, a w trakcie gry pojawiają się już tylko sporadycznie.
@TadeuszD
Nic nie wystaje samochody sa caly piksel od krawędzi w końcu są narysowane na pełnym polu 1x1 a dźwigi sa bardziej w środku. Wystarczy umiejscowić budynek na podłożu by to zobaczyć.
Ten niebieski dach jest w innych odcieniach niz kolor przezroczysty - to folia na której kładzie sie szkielet trzymający dachówki. I jak Ala starówka? Nie dość ze jaśniejszy dach to te budynki sa z przedmieść pomiędzy domami a blokami wiec sa daleko od starówki - nie bedzie szans pomylić :p
13-12-2016, 16:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2016, 17:37 przez pAter.)
(13-12-2016, 14:41)TadeuszD napisał(a): Katedrze nie dorabiałbym czerwonego dachu. Dziwnie by wyglądała. Lepiej narysować po prostu inną katedrę (np. z Wrocławia), która w oryginale taki dach ma.
Tak się składa, że kiedyś taki dach miała I czarne wieże, które na początku narysowałem.
(13-12-2016, 16:59)pAter napisał(a): Tak się składa, że kiedyś taki dach miała I czarne wieże, które na początku narysowałem.
A to w takim razie decyzję pozostawiam tobie. Co do dalszych propozycji, to obie są OK. Ewentualnie od siebie zaproponowałbym katedrę w Łowiczu, bo jest inna niż ceglana: [Obrazek: katedra-w-lowiczu.jpg]
@Sojita:
OK. Napisałem "chyba", bo jeszcze nie miałem okazji przymierzyć do niczego. Chociaż teraz widzę, że czerwony samochód na pewno wystaje poza obrys kratki terenu. Będę więc musiał go wykonać jako "budynek". Inaczej będzie obcinany przez sąsiednią kratkę (prawo-góra). Ale to już technikalia.
P.S. Masz może te samochodziki dostępne pojedynczo? Pododawałbym takie także do innych budynków w centrum.
W jakim programie robicie rysunki? próbowałem w paincie ale kijowo mi idzie.
W GRFmakerze nic mi nie działa, nic nie rozumiem. Poradzi ktoś?
A i proszę mnie ni odsyłać do postu Sojity/a o Kamazie, bo to nie jest o rysowaniu budynków.
Tak na marginesie, tyle rysunków już widziałem, tyle się naczytałem... Czy te wszystkie budynki to nie za dużo?
Zmieści się to w jednym secie i co najważniejsze - czy będzie działać?
tzn. żeby nie robiło się zbyt dużo innych budynków podczas gdy innych w ogóle nie ma?
No dobrze. Urozmaicenie katedry (jakaś druga) faktycznie by się przydała ale. Czy nie wystarczy już tych budynków?
Nie lepiej skupić się na... Po prostu zrobieniu tego setu? A gdy już będzie wydana sprawna, zbalansowana wersja 1.0 to dopiero wtedy pomyśleć co dodać do późniejszej wersji 1.1?
Ps. Sergiusz1305 GRFMaker jest przestarzały w nim nie zrobisz nic dobrego. Zostaw to profesjonalistą a jak chcesz pomóc to ćwicz rysowanie budynków w paincie/gimpie. Kilka stron wcześniej opublikowałem prawie wszystkie swoje sprajty z tego setu jako referencję.
Przyznam szczerze, że trochę mnie przytłoczyła misja narysowania drugiej katedry i odwlekałem to już kilka tygodni, więc postanowiłem zająć się czymś innym, by powrócić do rysowania w ogóle. Od samego początku, kiedy przymierzałem się do rysowania budynków do polskiego setu, chciałem narysować modernistyczny Spółdzielczy Dom Handlowy w Radomiu (Dom Handlowy "Sezam"):
Bazując na nim, stworzyłem zestaw budynków w różnych wariantach. Wejścia i ściany są uniwersalne, więc nawet stojąc obok siebie powinny dobrze wyglądać.
Budynki tego typu były stawiane w latach 60. i 70. ubiegłego wieku.
Pozostało mi jeszcze narysować dla nich etapy budowy (nigdy tego jeszcze nie robiłem, ale najwyższy czas się nauczyć). Standardowo, gdy już uznam je za gotowe, wyślę TadeuszowiD poza forum