KOLEJ Polish PKP Set v2.0
(23-05-2018, 15:08)PawelKolejarz napisał(a): Naprawde bardzo oszczędna sieć lini kolejowych Tongue
Rozległa sieć też może być "oszczędna", jeśli ma poblokowane wszystkie inne drogi przebiegów niż wynikające z rozkładów.
Na https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files wrzuciłem kolejną roboczą wersję PKP Setu.

Przekonstruowałem piętrusa Bipa, aby kupowało się go jako 2-członowy z opcją refitu do 3- i 4-członowego zespołu. Zlikwidowałem w ten sposób exploit'a... Smiley16 .
Poprawiłem też cenę Bipy. Wzrosła ona za całość, ale przez fakt kupowania wersji najtańszej jest to mniej bolesne. Cena za pierwsze 2 człony to 3/5 całości, każdy następny człon to już tylko 1/5 ceny, więc ekonomicznie jest jeździć 4-członowymi zespołami, jak w rzeczywistości... Wink
Meh ja mam rok 2800 i brakuje mi bip'y do robienia pociągów specjalnych :C
W orginalnym OTTD pojazdy (samochody) z czasem zyskują na cenie a więc myśle że można by dodać coś takiego że już po wycofaniu jakiegoś pojazdu można kupić egzemplarz za kosmiczną kwote (x5, x10 , 20) , chociaż... A komu to potrzebne Smiley29
Jest taka opcja jak "Pojazdy nigdy nie są wycofywane". A jeśli cena starych pojazdów ma rosnąć, powinna to załatwić zwykła inflacja (o ile masz ją włączoną).
No właśnie ja jej nie zaznaczyłem i teraz tego troche żałuje x)
No ale na/w poprzedniej rozgrywce miałem to odpalone i w 2400 były dalej parowozy więc coś za coś
Smiley29
Włączenie scenario_developer w configu i zmiana ustawienia w grze nie pomaga?

Ogólnie minus nie wycofywania pojazdów jest taki, że w dalszym ciągu nie będzie można kupować pojazdów w starych malowaniach po określonym roku. Jest to jednak chyba niemożliwe do naprawienia.
Ja sobie ostatnio gram troche 4fun. Miałem zamiar zrobić "skansen" ale nie mam zbyt dużo "zabytków" (kilka wagonów i tyle xD). Dlatego podjąłem zdecydowane kroki. Nowy save Smile
Mam propozycję aby dopasować set PKP do powstającego patcha umożliwiającego odczepianie lokomotyw i wagonów:
https://www.tt-forums.net/viewtopic.php?...0#p1207873

1. livery override dla niektórych lokomotyw (np. EU07) - gdy się odczepi na stacji od danych wagonów, to automagicznie zmieni malowanie, co wyglądać będzie brzydko.
Proponuję przesunąć to jako opcję, a jako default dać losowo generowanie malowanie (w rzeczywistości i tak "pożycza" się często lokomotywy między firmami grupy PKP)

2. jazda tendrem naprzód dla wszystkich parowozów, a nie tylko tendrzaków i Ty2. Zresztą z patchem lub bez, takie coś by się przydało, przecież pociąg wracający, a nie korzystający z depo, musi być tendrem naprzód. Wjedzie do depo, to się odwróci.
Co prawda parowozy tendrem naprzód miały ograniczoną prędkość, ale implementacja tego może być ale nie koniecznie (albo jako opcja w ustawieniach).
Myślę, że odpowiednio sprytny template + podmiana mapowania kolorów (lampy tak jak dla wagonów) pozwoli na łatwą implementację bez zbędnego przerabiania grafik?
Cytat:Witam.
Obserwuje to forum od dawna .
Korzystam naraz z PKP st 1.6 oraz 2.0 i zobaczyłem to 
https://zapodaj.net/ddcfbc3ddd865.png.html O co z tym malowaniem chodzi ? https://zapodaj.net/4feaa01b4ff96.png.html Ładnie ET42 pkp cargo ^^
Wiem nie chciało mi się całego wątku czytać ale bardzo mi się podobają te malowania.
Osobiście proszę o dodanie do set'u opcji której mi zawsze w ottd brakowało.
Opcja rozłączania wagonów poza warsztatami oraz opcja kontroli prędkości pociągu.
I żeby się nie niszczyły pociągi jak przy niskiej prędkości (5-15km/h) się zderzą.
Pozdrawiam ! Paweł
Smiley50 Smiley59

PS: rozumiem że dopiero co powstaje owy patch.
(13-06-2018, 15:50)McZapkie napisał(a): Mam propozycję aby dopasować set PKP do powstającego patcha umożliwiającego odczepianie lokomotyw i wagonów...

Ten patch to chyba dopiero we wczesnej fazie rozwoju się znajduje?
Zmiana kolorków to jeden z mniej istotnych problemów... Akurat dla EU07 wystarczy ustawić "na sztywno" malaturę i będzie ją trzymała w trakcie manewrów.

Jeśli chodzi o parowozy, to pomijając sens puszczania np. "petuchy" tendrem naprzód, sprawa jest nieco złożona, Dwukierunkowy parowóz musi być inaczej oprogramowany. Wspomniany Ty2 składa się więc z 3 członów i niestety przez to brzydko układa się na zakrętach. Z tego m.in. powodu poprzestałem tylko na tendrzakach.
Cytat:Ten patch to chyba dopiero we wczesnej fazie rozwoju się znajduje?

Szczegóły to wolałbym w innym wątku poruszać aby tu nie spamować, ale patch istnieje i ma się dobrze.
Można np. zostawić wagony do załadunku, zrobić oblot i podczepić loka do innego wcześniej pozostawionego składu:

Pt47 tendrem naprzód jeździły, ale fakt że widziałem to w latach 80tych gdy były już "passe".
No i argument z 3-ma członami jest mocny.
A jakieś krótsze parowozy typu Tp4?
Ja w V4 CEE zrobiłem taki template, który dla odwróconego kierunku bierze obrazki w kolejności 5 6 7 8 1 2 3 4 (plus odpowiednie offsety)

Co do EU07 itp, to chodziło mi o to , aby "dynamiczna" malatura była jako opcja a nie default.
(15-06-2018, 13:59)McZapkie napisał(a): Można np. zostawić wagony do załadunku, zrobić oblot i podczepić loka do innego wcześniej pozostawionego składu...

A co w przypadku, gdy po połączeniu nie zgadza się wymagana masa hamująca? Bo jak rozumiem, lokomotywa może podebrać skład zostawiony przez inną? Smiley13

Cytat:A jakieś krótsze parowozy typu Tp4?

Tu nie chodzi o długość, a o brak symetrii. Przykładowo, tender w Ty2 ma długość 6, sama lokomotywa 9. Aby mogła ona się obrócić, oba człony mają sztucznie po 7 + dodatkowy 1 człon do wyrównania rachunku. Jeździ, ale brzydko zarzuca na zakrętach...
(15-06-2018, 17:16)TadeuszD napisał(a): A co w przypadku, gdy po połączeniu nie zgadza się wymagana masa hamująca? Bo jak rozumiem, lokomotywa może podebrać skład zostawiony przez inną? Smiley13
No dobre pytanie - aktualnie podłączy się ale nie ruszy. Patch sprawdza przed podłączeniem, czy dozwolone jest łączenie (i czy nie ma efektów typu zmiana długości), ale najwyraźniej nie sprawdza start-stop.
Pytanie, co powinien robić w takiej sytuacji - odłączyć się i sobie pojechać? Chyba to najbezpieczniejsze podejście.

Przez krótsze parowozy miałem na myśli takie których część bez tendra jest nie dłuższa niż 8 (Tp4, Ty23, Ty37, Ok1 itp), te mają tylko 2 człony?
(15-06-2018, 18:05)McZapkie napisał(a): No dobre pytanie - aktualnie podłączy się ale nie ruszy. [...] Pytanie, co powinien robić w takiej sytuacji - odłączyć się i sobie pojechać? Chyba to najbezpieczniejsze podejście.

Nawet jeśli, to pozostanie problem porzuconych wagonów - w razie czego nic się z nimi nie da zrobić, nawet wyburzyć stacji... Smiley24
Ale to już faktycznie dyskusja na inny wątek.

Cytat:Przez krótsze parowozy miałem na myśli takie których część bez tendra jest nie dłuższa niż 8 (Tp4, Ty23, Ty37, Ok1 itp), te mają tylko 2 człony?

To nie ma większego znaczenia. Ty23 ma teraz 8+5. Żeby się obracał (był symetryczny) trzeba by go zrobić 6+1+6. Niestety, lokomotywa zachowuje się wtedy jakby stała na torach tylko przednim wózkiem. Tp4 ma 7+5. Tu jest o tyle prościej, że suma jest parzysta. Niemniej taka modyfikacja też odbiłaby się niekorzystnie na animacji.
Oj, niedobrze, zapomniałem że nie można zmieniać długości poza depotem, więc nie da się zrobić 5+8...
Takie pytanko do @Hunter3000
Jaką ty masz wersje PKP setu że masz EP23, EP08 i inne ?? 0_o Jak możesz daj linka.
Dbr już wiem o co z nim chodzi ale jak możesz to daj linka Wink
Rolleyes 
Oficjalnie informuje o tym że chętnie pomogę w rysowaniu. Kozakiem nie jestem. Szablonów Sprite'ów już szukałem (opcja "szukaj") i nie znalazłem  Smiley57 .
Takwięc prosiłbym o podlinkowanie mi szablonów i poinformowanie co jest potrzebne (zaraz sam się rozejrze i spróbuje coś znaleźć).
(28-06-2018, 18:59)PawelKolejarz napisał(a): Oficjalnie informuje o tym że chętnie pomogę w rysowaniu. Kozakiem nie jestem. Szablonów Sprite'ów już szukałem (opcja "szukaj") i nie znalazłem  Smiley57 .
Takwięc prosiłbym o podlinkowanie mi szablonów i poinformowanie co jest potrzebne (zaraz sam się rozejrze i spróbuje coś znaleźć).

Ja tam osobiście dalej uważam, że należy dodać prywatnych przewoźników towarowych i koleje samorządowe ale nie mi o tym decydować.

Być może niedługo gotowy będzie Dart, bo prace nad nim są już bardzo zaawansowane. Jak go skończę to wrócę do naprawiania Elfa oraz zerknę co jeszcze można zmienić w Impulsie. Dokończę Dragona i Griffina.

Aktualnie wydaje mi się, że brakuje najmocniej spalinowych SA139 (Vmax=140km/h) SA106 (1 członowy) i SA136 (3 członowy).
Eureka !
SA136 i SA139 jeżdżą przez moje miasto, więcspróbuje je zrobić lecz najpierw poprosze o odpowiednie sprite'y Smile
(28-06-2018, 21:58)PawelKolejarz napisał(a): Eureka !
SA136 i  SA139 jeżdżą przez moje miasto, więcspróbuje je zrobić lecz najpierw poprosze o odpowiednie sprite'y Smile

Do wyboru do koloru ja tam nie rysuję na pustych szablonach Tongue

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord