Wydajność
Witam!
Jak najprościej zmierzyć wydajność skrzyżowania. Piszecie tutaj koledzy 150 pociągów, 200. W jaki sposób puszczacie tyle na raz i jak liczycie?
Najłatwiej chyba zrobić 2 trasy krzyżujące się na środku - północ:południe, wschód:zachód.
Następnie robisz różne krzyżówki i puszczasz coraz to więcej pociągów. Poszukaj na forum, jest temat chyba Moje własne superskrzyżowanie.
moje porady :
-dobra krzyżówka musi mieć długie tory do zjadow(no te co pozwalaja zjechac na inny tor Big Grin),bo inaczej dlugi pociag moze przeszkadzac w normalnym funkcjonowaniu torow z ktorych zjechal.
-skrzyzowanie buduj na prostym terenie
@shoter, równy teren to podstawa. Zakrety 2x45 oczywiście podwójne, żeby nie zwalniały pociągi.
@Mouse, czyli polecasz zrobić to na takiej zasadzie, żeby zapętlić te trasy. Tylko jeśli pociąg nie ma rozkazów to wyjedzie z depota i będzie bez sensu krążył i losowo skręcał na takim skrzyżowaniu?
Nie, budujesz normalne trasy ze stacjami, przewozisz towary, dołączasz inne punkty po drodze i w ten sposób zwiększasz ruch na trasie. Wykładnikiem do obliczania przepustowości jest ilość pociągów na trasach a nie ile składów wjeżdża i opuszcza skrzyżowanie w np miesiącu.
Jeśli masz skrzyżowanie i ~100 pociągów na trasie to przypatrz się w okolice krzyżówki czy nie robią się zatory. Jak nie ma to dobrze a jak ustawia się kolejka to kombinujesz nad innym rozwiązaniem.
Policzyłem z kumplami, że na krzyżówkę wjechało 270 pociągów w ciągu miesiąca. Tylko 2 razy się zepsuł pociąg i był 3 dni korek z jednej strony na wjeździe.

W ogóle pociągów miałem 298.

P.S Jaki jest limit pociągów 1 firmy?
Tyle ile ustawisz?
Ok. Ale np da się ustawić milion?
5.000 to maks

w ustawieniach zaawansowanych -> pojazdy
moze dalo by sie wiecej w configu ottd ustawic w folderze openttd w dokumentach...(ale moze to scrashowac gre,etc.)
Już widze jak YAPF liczy trase dla 5000 pociagow Wink
Byla juz sytuacja, ze musialem restartowac serwer albo usuwac firme bo ktos walnal mase autobusow (200 lub wiecej). Nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie to, ze kazdy autobus zmienial rozkaz co 1 sekunde (stacja - serwis) Wink
Dziękuję za odpowiedzi. Nie ma w grze nic takiego, co można postawić w danym kwadracie i będzie liczyło ile składów przejechało przez ten kwadrat?
Nie ma, ale pomysł dobry. Nie wiem czy to było w OpenTTD czy w innej grze ale jak się dało pomoc (czerwony znak zapytania) na danym torze to pisało jaki jest ruch na odcinku.
w MiniIN takie coś checkpoint robił.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord