Jak obliczyć max ilość wagonów dla lokomotywy
Witam,

Chciałem się zapytać czy w OTTD jest brana pod uwagę moc lokomotywy w nawiązaniu do ilości możliwych wagonów które może pociągnąć?
Jasne, że jest. Jednak w Openie jest kilka zmiennych, które wpływają na max brutto, jakie lokomotywy uciągną. Można osobno zdefiniować mnożnik wagi dla pociągów towarowych oraz nachylenie zboczy. Do obliczenia wszystkiego dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę wagę pustego wagonu i z ładunkiem oraz moc lokomotywy. Tylko nie wiem co jest brane pod uwagę. Moc lokomotywy czy max siła pociągowa. Gotowego wzoru nie ma, bo komu chciałoby się to liczyć podczas gry? Zwykle robi się to na czuja. Może ktoś potrafi to wyciągnąć z kodu gry.
Bierze się najbardziej pod uwage Moc Lokomotywy to jest prawie tak samo jak z samochodami , lubisz szaleć to pakuj w moc...

Koucz jeżeli chcesz to troche ci pomoge z lokomotywami co ile moze wzias ale to tylko (węgiel)

Elektryczne:

1.Ep01 = 6 wagonow
2.Ep02 = 7 wagonow
3.Eu07 = 10 wagonow
4.Et22 = 14 wagonów
5.Et41 = 18 wagonów
6.Ep08(ja tu sie myle) = 12 wagonów
7.EU09 = 18 wagonow
8.EU11 = 18 wagonów

Parowozy i Spalinówki

1.Pm-36 = 5 wagonów
2.Su42 = 10 wagonów
3.ST44 = 5 wagonów
4.SM42 = 4 wagony
Dzięki Daniel, ale to są chyba lokomotywy z pkp set Sad I nie mam za bardzo informacji odnośni mocy tych loko...
Obecnie gram mapę Polski Piranhi bez dodatkowych dodatków, bo jeszcze nie doczytałem co jest warte dodania a co nie? Sad
Panie Koucz świat bez dodatków jest czarno-biały.A świat z dodatkami jest ostry jeżeli chcesz to moge ci przesłać pewnego Save (z dodatkami) + Gracz Komputerowy AlAdmirał jezeli chcesz Smile.A apropo dodatków to jakie wolisz ? bo ja gram na Niemieckich lokach , czeskich drogach i stacjach Japonskich itd...
Co to za liczby 4-6 wagonów? ja mam standardowe składy 13 wagonów i dłuższe jeśli jest potrzeba. NIGDY nie uzależniaj ilości wagonów od lokomotywy!
Bierz tyle wagonów aby zabierać towar ze stacji i nie blokować linii długim składem
jak lokomotywa nie daje rady dorzuć drugą. Po co puszczać 15 składów po 4 wagony? Składy możesz robić względzie krótkie jak fabryka mało daje albo trasa jest górzysta i kręta.
Na początku gry to ciężko robić długie pociągi bo skład dłużej się ładuje, ale z czasem zapewne będę robił tasiemce Smile
(25-09-2011, 15:32)Walter Novotny napisał(a): Co to za liczby 4-6 wagonów? ja mam standardowe składy 13 wagonów i dłuższe jeśli jest potrzeba. NIGDY nie uzależniaj ilości wagonów od lokomotywy!
Bierz tyle wagonów aby zabierać towar ze stacji i nie blokować linii długim składem
jak lokomotywa nie daje rady dorzuć drugą. Po co puszczać 15 składów po 4 wagony? Składy możesz robić względzie krótkie jak fabryka mało daje albo trasa jest górzysta i kręta.

Czyli na SM42 dać 13 wagonów przy malutkiej mocy 450KM?
Daniel, zmień sobie mnożnik wagi dla pociągów towarowych oraz nachylenie zboczy, a zobaczysz, jak bardzo się mylisz.
ja tam mam ustawione jak na biggerze.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord