KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Aj za długi dałem cytat. No ale mniejsza z tym. Zresztą jak coś to wagony w standardzie Z2 były także w barwach kremowych jak teraz są wagony w pociągach pospiesznych.

no i za to Cie lubię choć ktoś tu myśli, Paweł kolejny plus ale nie mogę go dać
Kolejna wersja "nightly":
http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/PKP-2.0.1.grf
Czemu po kliknięciu w linka pokazuje mi sie strona z takimi znakami
Cytat:�˙Z��ˇ�˙CINFOTDESC0ÞPolish PKP Set - dodatek zawierający polskie lokomotywy i wagony.
©2011 Tadeusz Domagalski
License: GPL v2�BVRSN�����BMINV�����BNPAR��BPALS�DBBLTR�8��X�˙TDPolish PKP Set 2.0.1�ŽPolish PKP Set.˜
Š2011 ”Tadeusz Domagalski˜
License: GPL v2�˘�˙�˙�Đ- 2-nd class (Bdnu)�- 1/2-nd class (ABdnu)�- 1-st class (Adnu)�Refitable to: ‹2Ž-nd, ‹1/2Ž-nd or ‹1Ž-st class passanger coach˜. Default: ‹2Ž-nd class coach�Ĺ�˙�°�Đ- wagon 2 klasy (Bdnu)�- wagon 1/2 klasy (ABdnu)�- wagon 1 klasy (Adnu)�ÞMoĹźna przebudować na: wagon osobowy 2, 1/2 lub 1 klasy. Domyślnie: wagon 2 klasy��˙�� COALGRAIIOREFRUTCOREAORE �˙
@��ţ˙��˙@˙�˙�˙
��˙��

!"#$%&'()*+,-./0123456789:;<=>?@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_`abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~€‚ƒ„…†‡ˆ‰Š‹ŒŽ‘’“”•–—˜™š›œžŸ Ą˘Ł¤ĽŚ§¨Š°ą˛ł´ľśˇ¸šşťź˝žżŔÁÂĂÄĹĆÇČÉĘËĚÍÎĎĐŃŇÓÔŐÖ×ŘŮÚŰÜÝŢßŕáâăäĺćçčéęëěíîďđńňóôőö÷řůúűüýţ˙ �˙
A��ţ˙��˙A˙�˙�˙
��˙��

o co w tym chodzi?
(06-12-2011, 15:07)Czajnikowiec napisał(a): Czemu po kliknięciu w linka pokazuje mi sie strona z takimi znakami

Twoja przeglądarka ma dziwnie skojarzone rozszerzenie pliku GRF.
Nie klikaj na link, tylko użyj opcji "Zapisz element docelowy jako..." lub podobnej.

(05-12-2011, 01:02)TadeuszD napisał(a): Kolejna wersja "nightly":

Wszystko pięknie wygląda, tak na szybko pytanka: czemu nie działa automatyczna zamiana na "piętrusy"? I czy prędkości np. Pt31 już tak pozostaną, tzn. u mnie ma max. 111km/h?
(07-12-2011, 15:57)wib_wk napisał(a): ...czemu nie działa automatyczna zamiana na "piętrusy"? I czy prędkości np. Pt31 już tak pozostaną, tzn. u mnie ma max. 111km/h?

Piętrusy trzeba kupić osobno. Nie da się ich przebudować z innych wagonów... Chyba, że chodzi Ci o samą zmianę kolorystyki "piętrusów" - to jeszcze nie zostało zrobione, ale będzie...
Na skutek różnych zaokrągleń, występujących w OTTD, nie da się uzyskać V max. = 110km/h. Wychodzi albo 109 albo 111. Sad Wybrałem 111, ale jak komuś to przeszkadza, to mogę zmniejszyć do 109km/h. Podobny problem bywa z ilością pasażerów. Przykładowo, w momencie zakupu piętrusa gra pokazuje 342 pasażerów. Na szczęście w dalszej grze jest już normalnie - 340 pasażerów.

A skoro już jesteśmy przy temacie - czy ktoś wie, w którym dokładnie roku wprowadzono malowanie zielono-kremowe i czerwono-kremowe wagonów osobowych (założyłem 1990, ale to chyba było później)? W którym roku zaczęto przemalowywać "piętrusy" na "jajecznicę"? A także, które z nowych malowań Bhp wolicie w OTTD:
http://antygaleria.hostit.pl/data/media/...leniaG.JPG
http://antygaleria.hostit.pl/data/media/...remcha.JPG
Czy będziemy wychodzić w przyszłość z setem? Wink
(07-12-2011, 17:39)Rysh napisał(a): Czy będziemy wychodzić w przyszłość z setem? Wink

Moim zdaniem to bezsensowne. Jeszcze jedna ciekawostka mi wyszła, na secie PKP nie daje mi zbudować więcej pociągów, twierdzi że "za wiele pojazdów w grze" a mam tylko testowo 8 pociągów z 4 - 5 wagonami każdy.
Chodziło mi o to że przywykłem do wyższej prędkości max. Pt31.

[quote='TadeuszD' pid='8627' dateline='1323268741']

A skoro już jesteśmy przy temacie - czy ktoś wie, w którym dokładnie roku wprowadzono malowanie zielono-kremowe i czerwono-kremowe wagonów osobowych (założyłem 1990, ale to chyba było później)? W którym roku zaczęto przemalowywać "piętrusy" na "jajecznicę"? A także, które z nowych malowań Bhp wolicie w OTTD:
http://antygaleria.hostit.pl/data/media/...leniaG.JPG

i tu służę pamięcią nie później kolego tylko wcześniej, a weszły do eksploatacji w latach 1988 do (maksymalnie) 1990 przywędrowały do nas chyba z ówczesnego DDR.
natomiast o przemalowaniach nic nie wiem bo te co widzę u mnie na trasie zawsze zielone chodziły i do dziś tak są
Cytat:W 1988r w COBiRTK opracowano nową koncepcję malowania wagonów, którą wprowadzono w życie w latach 1992-1996. Dla wagonów 2 klasy było to kremowo-zielone malowanie pudła z szarym bądź beżowym dachem i czarnym podwoziem. Układ logotypów i oznaczeń względem schematu z 1968r nie uległ zmianie. Ok. 1995 zmieniono po raz kolejny oznaczenie serii niektórych wagonów wprowadzając znane później 'Adnu', 'Bdu', 'Bcdu' itp.
Z powyższego wynika, że wizualnie dwukolorowe "dwójki" i "jedynki" pojawiły się dopiero w 1992. Tak też ustawię w GRF-ie.

Co do malowania Bhp, to wiem na pewno, że malowanie żółto-niebieskie zaczęto sukcesywnie wprowadzać podczas napraw głównych tych zespołów, aby ujednolicić ich wygląd z zakupionymi w 1989r. bohunami, które przyjechały z DDR właśnie w takim malowaniu. To, ile "Bip" w ten sposób przemalowano, to już inna sprawa...
Natomiast nie orientuję się, skąd się wzięło to malowanie w "jajecznicę". Możliwe, że pojawiało się ono tylko w niektórych regionach Polski...
(07-12-2011, 19:17)wib_wk napisał(a): Jeszcze jedna ciekawostka mi wyszła, na secie PKP nie daje mi zbudować więcej pociągów, twierdzi że "za wiele pojazdów w grze" a mam tylko testowo 8 pociągów z 4 - 5 wagonami każdy.

Jak się okazało to był błąd samego OTTD, mam nadzieję że nie związany z tym setem, problem w tym że używam wersji testowej i część setów to również bety.
Co do malowań to fajnie by było gdyby niektóre typy wagonów zmieniały kolor w zależności od niektórych typów użytych towarów, tak jak ma to miejsce w realu, np. cysterny czy kryte lub odkryte wagony do "masówki".
Co do Bip - jak mówi kolega - prawdopodobnie miało to związek z powstaniem PKP PR (dziś już nie PKP) około 2001 roku.
Jeszcze jedno pytanie: dlaczego pod wagony A/Bdnu nie da się podczepiać innych lokomotyw niż PKP?
Nie do końca. Przecież w tych latach w barwach zielono-kremowych i czerwono-kremowych jeździły też Expresy i InterCity. Z tego co wiem to przemalowania wagonów były po to żeby pozbyć się śladów PRL-u. Zresztą sam pamiętam jak jechałem wiśniową 2 ką. Z tymi barwami to eksperymentowali nieźle.
Wagon kl. 1 był czasem zielony a kl 2. czerwony.
Nie do końca. Przecież w tych latach w barwach zielono-kremowych i czerwono-kremowych jeździły też Expresy i InterCity. Z tego co wiem to przemalowania wagonów były po to żeby pozbyć się śladów PRL-u. Zresztą sam pamiętam jak jechałem wiśniową 2 ką. Z tymi barwami to eksperymentowali nieźle.
A Ex i IC od podziału PKP na spółki obsługiwało PKP InterCity. Nawet w 1995 IC miało wagony w tych barwach.
Tu macie reklamę dawnego PKP IC z wagonami kl 1 które są czerwone http://www.youtube.com/watch?v=wnWuCieVQLQ
A jak dodać tego NewGRF-a do scenariusza mapy Polski ??
(08-12-2011, 17:31)wib_wk napisał(a): Jeszcze jedno pytanie: dlaczego pod wagony A/Bdnu nie da się podczepiać innych lokomotyw niż PKP?
Bo nie mają sprzęgu śrubowego Big Grin

(08-12-2011, 17:32)robert051 napisał(a): Nie do końca. Przecież w tych latach w barwach zielono-kremowych i czerwono-kremowych jeździły też Expresy i InterCity. Z tego co wiem to przemalowania wagonów były po to żeby pozbyć się śladów PRL-u. Zresztą sam pamiętam jak jechałem wiśniową 2 ką. Z tymi barwami to eksperymentowali nieźle.
A Ex i IC od podziału PKP na spółki obsługiwało PKP InterCity. Nawet w 1995 IC miało wagony w tych barwach.
Tu macie reklamę dawnego PKP IC z wagonami kl 1 które są czerwone http://www.youtube.com/watch?v=wnWuCieVQLQ
A jak dodać tego NewGRF-a do scenariusza mapy Polski ??
Tak, ale wagony IC były wyposażone w drzwi odskowowo-przesuwne i miały napis InterCity. My mówimy o zwykłych.
(08-12-2011, 18:06)niemiec napisał(a):
(08-12-2011, 17:32)robert051 napisał(a): Nie do końca. Przecież w tych latach w barwach zielono-kremowych i czerwono-kremowych jeździły też Expresy i InterCity. Z tego co wiem to przemalowania wagonów były po to żeby pozbyć się śladów PRL-u. Zresztą sam pamiętam jak jechałem wiśniową 2 ką. Z tymi barwami to eksperymentowali nieźle.
Tak, ale wagony IC były wyposażone w drzwi odskowowo-przesuwne i miały napis InterCity. My mówimy o zwykłych.
Wiem że są różnice między tymi wagonami. Udowadniam tylko że te malowanie nie powstało z powodu powstania Przewozów Regionalnych.

Wie ktoś jak dodać tego NewGRFa do mapy Polski ??
(08-12-2011, 18:06)niemiec napisał(a):
Wiem że są różnice między tymi wagonami. Udowadniam tylko że te malowanie nie powstało z powodu powstania Przewozów Regionalnych.

Wie ktoś jak dodać tego NewGRFa do mapy Polski ??
Nie zrozumiałeś mnie. O PR'ach dot. tylko Bip. Reszta wyjaśniona jest w wyżej w moim poście.
Przyznam, że nie mam pojęcia, skąd biorą się błędy raportowane przez wib_wk. Myślę, że to efekt wersji OTTD lub "gryzienia się" z innymi GRF-ami. Ja używam stabilnej 1.1.3 i nic podobnego nie zauważyłem.

Co do wagonów, to weźcie wszyscy pod uwage, że w OTTD nie jesteśmy w stanie zaimplementować wszystkich istniejących wagonów i ich wersji kolorystycznych. Trzeba wybrać tylko te charakterystyczne, w dodatku różniące się wyglądem, aby się nie myliły w trakcie gry.
Poza tym bardzo istotne jest, aby w grze istniało cały czas pokrycie towarów przez wagony, które będą je w stanie przewieźć. Nie ma sensu projektować 20-tego malowania wagonu osobowego, jeśli w danym okresie czasu nie będzie ani jednego wagonu zdolnego przewieźć np. siarkę.

Wieczorem wrzucę kolejną "nightly", abyście mieli czym się bawić przez weekend. Wink
Ja przez najbliższe 3 dni będę się bawił w Transport Tycoon'a w skali 1:120: http://www.sttandard.org.pl/

P.S.
Czyżby zostało włączone scalanie postów na forum?

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord