KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Według mnie jeszcze nie bo chodzi o Vmax. Mówili w TV że może być nawet na szlaku 250km/h o ile Pendolino na teście będzie miał 275km/h
(12-08-2013, 09:00)Economicus napisał(a): Panowie skoro to nasze upragnione Pendolino nareszcie dotarlo moze by je włączyl do setu ??????

Najpierw musi się znaleźć chętny do narysowania tego składu zgodnie z template'ami przyjętymi dla PKP Setu. Wink
A jakieś dane techniczne tego polskiego Pendolina są gdzieś opublikowane?
Z podstawowych to 40zl za najkrotszy odcinek Smile
Z innej beczki... Zachęcony efektami uzyskanymi dla węglarki Eaos kontynuuję obecnie dorabianie grafik dla ZOOM X2. Zajęcie jest bardzo pracochłonne, ale udało mi się już stworzyć takie grafiki dla kolejnych wagonów towarowych. Obecnie lista wagonów z dodatkowymi grafikami obejmuje:
  • Wddo(h),
  • Kdt(h),
  • Kddet,
  • Eaos,
  • Gags.

[Obrazek: 866ZOOM_2X_1.png]

[Obrazek: 903ZOOM_2X_2.png]
To jest piękne! Zdaję sobie sprawę z wielkości wyzwania ale... Planujesz lokomotywy też przerobić? To byłaby bajka!

Co do Pendolino - ja bym się wstrzymał. Póki co to strach mi do tego wsiadać (nie, żebym planował, bo nie planuję, ale i tak bym nie wsiadł...). Jak będzie w rozkładowych kursach na stałe, to można pomyśleć, a tymczasem jest wiele fajniejszych rzeczy, które można by wprowadzić.
Pendo będzie pod koniec 2014 roku rozkładowo pomykać Wink Samo pendo nie ma nic specjalnego, tzn. Vmax to 250km/h i duuuże przyśpieszenie Smile
Tadeusz - ja do tej pory nie moge uwierzyc ze w "kiblach" sie drzwi otwieraja Smile
Tadeusz grafiki miodne ..... a co pendolino to dane powinny byc gdzies nanecie postaram sie znalezc i wstawic na forum

poszukalem i na wiki znalazlem cos takiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pendolino#PKP_Intercity

pamietajmy ze PKP ma ED250
(12-08-2013, 15:04)Polo_Crafter napisał(a): Planujesz lokomotywy też przerobić? To byłaby bajka!

Planuję, ale to się łatwo mówi... Do narysowania jest ok. 1000 sprite'ów. Przy dobrych wiatrach potrwa to... co najmniej rok. Smiley24

Sander napisał(a):...ja do tej pory nie moge uwierzyc ze w "kiblach" sie drzwi otwieraja Smile

A co w tym niesamowitego? Bo trochę nie rozumiem. Wink

Economicus napisał(a):poszukalem i na wiki znalazlem cos takiego:

Potrzebuję wymiarów poszczególnych członów, żeby przeskalować je do OTTD.
to szukam dalej......
(12-08-2013, 21:31)TadeuszD napisał(a):
Sander napisał(a):...ja do tej pory nie moge uwierzyc ze w "kiblach" sie drzwi otwieraja Smile

A co w tym niesamowitego? Bo trochę nie rozumiem. Wink

Niesamowita robota Smile
(12-08-2013, 14:54)TadeuszD napisał(a): Z innej beczki... Zachęcony efektami uzyskanymi dla węglarki Eaos kontynuuję obecnie dorabianie grafik dla ZOOM X2. Zajęcie jest bardzo pracochłonne, ale udało mi się już stworzyć takie grafiki dla kolejnych wagonów towarowych. Obecnie lista wagonów z dodatkowymi grafikami obejmuje:
  • Wddo(h),
  • Kdt(h),
  • Kddet,
  • Eaos,
  • Gags.
Wszystko ładnie pięknie tylko teraz taki krajobraz niewyraźny się robi.
(13-08-2013, 00:35)Rysh napisał(a): Wszystko ładnie pięknie tylko teraz taki krajobraz niewyraźny się robi.

Zawsze możesz zmienić zestaw bazowy na np. zBase (dla mnie ohyda... Smiley13 ). Może z czasem inne sety też się dorobią lepszych grafik.

(12-08-2013, 23:07)Sander napisał(a): Niesamowita robota Smile

No to usiądź wygodnie w fotelu, bo dla ZOOM X2 istnieje możliwość zaprogramowania dodatkowych klatek animacji, np. poruszających się wiązarów w parowozach, itp. Big Grin
Jak dla mnie to tak szczegółowe pojazdy trochę zbyt odstają od reszty grafik i wyglądają jak doklejone a ZOOM X2 jest taki trochę nie w duchu TTD i osobiście nie używam grafik 32bitowych ani innych tego typu rzeczy, które aż tak różnią się od klasyka.
(13-08-2013, 09:57)Walter Novotny napisał(a): Jak dla mnie to tak szczegółowe pojazdy trochę zbyt odstają od reszty grafik i wyglądają jak doklejone, a ZOOM X2 jest taki trochę nie w duchu TTD...

Dla "tradycjonalistów" jest w OTTD opcja zablokowania zoom'ów 2X i 4X. Przy takich ustawieniach PKP Set wygląda w 100% zgodnie z duchem TTD.
Dokładnie tak, jak mówisz. Zablokować możliwość zoomu 2x i 4x w opcjach zaawansowanych. Wtedy to wygląda ładnie i nienachalnie. Albo poczekać, aż grafiki 32b będą wyglądały znośnie i je instalować Smile
Tadeusz, rozmiary są w tym artykule na wiki podane Smile Znaczy całkowita długość pociągu i liczba członów.
184/7~26 m na człon (chyba) Big Grin
gdzieś na stronie IC były dane techniczne dla każdego członu, lecz teraz nie moge ich znaleźć
(13-08-2013, 12:47)saunter napisał(a): 184/7~26 m na człon (chyba) Big Grin

Chyba masz rację (http://en.wikipedia.org/wiki/New_Pendolino). Podejrzewałem, że człony krańcowe mają inną długość niż środkowe, ale chyba jednak są identyczne.

EDIT
Przeliczyłem z kalkulatorem i wyszło mi jednak, że człony krańcowe są o 2m dłuższe od środkowych, pewnie przez ten "nos". Wink
26,2m*5 + 28,2m*2 = 187,4m
fakt, są dłuższe ale w skali opentdd tego sie nie da zauważyć Smile
Jakbym nie liczył, to Pendolino w OTTD będzie długie ok. 5 kratek stacji.
Kwestia tylko, czy będzie w układzie 12+11+11+11+11+11+12 jednostek OTTD, co daje 4,93 kratek stacji, czy też 12+12+12+12+12+12+12 jednostek, co daje 5,25 kratek.
Dla porówniania: 11 jednostek ma wagon Bdnu, zaś 12 ma wagon IC Bdhmnu.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord